Kormányzott kerekeit hajtja a Ferrari brutális újdonsága!

Hátsókerék-kormányzás, LaFerrari-fékek

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2015.10.13. 14.00

Tökéletesített aerodinamika, masszív erő, kisebb tömeg: a Ferrari F12tdf múltidéző elnevezése mögött komoly műszaki fejlesztés rejlik.

Tour de France: ma már csak kerékpár-versenyként ismerjük, ám egykor egy rendkívül nagy presztízsű túraautós megmérettetés is ezen a néven futott. A szériának a hatvanas években vége lett, a Ferrari azonban most visszahozta, legalábbis új gyári tuningmodelljének, az F12tdf-nek a nevében.

A korábban F12 Speciale néven várt modell a gyári 741 helyett büszke 780 lóerőt ad le, a motor 8900/percig elforog. A maximális forgatónyomaték 690-ről 705 Nm-re nőtt. Az autó két tizedmásodperccel hamarabb éri el a százas tempót (2,9 mp), végsebessége meghaladja a 340 km/órát.

Az F12tdf a La Ferrari fékeit kapta meg, amivel 200 km/óráról 121 méteren áll meg az autó, ami optimális körülmények között 30 méteres féktávot feltételez 100 km/óráról!

A sebességváltó áttételei 6 százalékkal rövidebbek, maga az egység 30 százalékkal fürgébben vált fel, lefelé 40 százalék a javulás.

Új fejlesztés az aktív hátsókerék-kormányzás, amely az egyéb menetdinamikai rendszerekkel összekötve igyekszik ellensúlyozni a túlkormányzottsági hajlamot.

A tömeget 110 kilogrammal csökkentették a tervezők, amihez nemcsak kazalnyi szénszálas panelt használtak fel, de alapvetően áttervezték a karosszéria burkolóelemeit. Ez egyben a kedvezőbb aerodinamika záloga is. Ehhez kapcsolódóan teljesen módosult az orrkialakítás (nem az előnyére, tegyük hozzá), a hátsó szárny 6 centivel hosszabb, hárommal magasabb, a hátsó szélvédő meredekebb. Ez azt jelenti, hogy 200 km/óránál az eddigi 123 helyett 230 kg leszorítóerő nyomja az aszfaltra a hátsó tengelyt. A hátsó diffúzor aktív.

Az F12tdf-ből pontosan 799 darabot készít a gyár, nem többet, nem kevesebbet. Árakat még nem közölt a gyár, de a 10 százalékos emelés több mint jutányos volna, így várhatóan bőven 100 millió Ft fölött kezdődik a móka.

Kommentek

Tarlós véget vet az autósok rommá bírságolásának

Tarlós István szerint változtatni kell a közterület-felügyeletek szellemiségén az autósok bírságolását illetően, a főpolgármester módosítást is kezdeményez az ügyben.

Kátyúba hajtott a Ferrarival, az önkormányzat fizetni fog

Jótékony célra ajánlotta fel az önkormányzattól kapott kártérítést a kátyúban megsérült Ferrari után tulajdonosa.

Fokozatosan szorulnak ki az autók Londonból

London polgármestere hatékony lépéseket tesz a levegő minőségének javítása érdekében. Most az iskolák környékéről tiltotta ki az autókat.

Marchionne már nem hisz a Fiatban

A Fiat erős és sikeres volt, ám most a jelenlegi erősségeinkre kell koncentrálnunk, ez pedig a Jeep – kommentálta az olasz anyamárka indiai piaci esélyeit a Fiat Chrysler elnöke.

Munkagéppel mennek a tüntetők ellen a rendőrök

A szomszédos Szlovákiában fejlesztik a jövő rendőrségi oszlatójárművét. A Božena Riot az építőipari és mezőgazdasági munkagépek ketrecharcos unokatestvére.

Ez minden idők legmagabiztosabb parkolóból történő kiállása

Hogy tudott innen így kiállni? Oda egy hajszál nem fért volna! Hozzáért, vagy nem ért hozzá? Megannyi kínzó kérdés!

F1: 2017-re kicsinálták az előzéseket

A versenyzők elmondása alapján beigazolódtak az előzetes félelmek, a 2017-es Forma-1-es autókkal igen nehéz, ha nem lehetetlen előzni. Idén körmenetek jöhetnek.

Egy apró csavar élete az F1-ben

Egy aprócska alkatrész, ami hatalmas utat tesz meg, mire behelyezik egy Forma-1-es autóba. Most végignézheted a folyamatot.

Idén is lazajlott a hazai legnagyobb autós és tuningszeánsz

Idén is megrendezték a legnagyobb, legszínesebb benzingőzös hazai bulit, az AMTS-t, és mi idén is kimentünk egy fényképezőgéppel, hogy lőjünk pár fotót.

Hogyan hajtogassunk Suzuki Ignist?

Az origami az egyik legrégebbi japán szabadidős tevékenység, ami ma is töretlenül népszerű, az új Suzuki Ignis pedig kellően dekoratív ahhoz, hogy ihletet adjon egy elszánt hajtogatónak.

Na ilyen fotókat sem láttunk még magyar használtautó-hirdetésnél

Sok cifra hirdetéssel találkoztunk már, de ilyet még soha nem láttunk.

Hatalmas és okos SUV a Škodától

A Škoda bolygóközi méretű teret, a korszak színvonalán álló vezetési segédeket és jó minőséget csomagolt vonzó, biztonságérzetet sugalló terepjárós formába Kodiaq név alatt.

Eladhatatlan rémség a Bentley gúnyába csomagolt Mustang

Időnként megpróbálkoznak az átöltöztetett Ford Mustang eladásával, de évek óta senki nem vevő a replikára.

Jean Todt: Túl nagyok a különbségek

Az autók gyorsabbak, szebbek és nehezebben vezethetőek, de Todt szerint még mindig túl nagyok a különbségek a mezőnyben.

F1: Ezért kellett halasztani a melbourne-i rajtot

A Forma-1 állandó versenyigazgatója, Charlie Whiting elmagyarázta, miért nem engedték el a mezőnyt elsőre az Ausztrál Nagydíjon.

F1: Így készült az Ausztrál Nagydíj graffitije

Time lapse videó mutatja meg, hogy hogyan készült az Ausztrál Nagydíj graffitije.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.