Egyedülálló magyar újítás halálos balesetek ellen

Szerző: Vezess.hu levél küldés  MTI levél küldés 
Dátum: 2015.10.09. 11.45

A motorosbalesetek következményeit csökkentő műanyag korlátokat helyeztek el a 76-os út két zalai szakaszán, korábbi halálos balesetek helyszínein.

Magyarországon először alkalmazták a korlátot, amely a gyorshajtás vagy megcsúszás miatt az útról kisodródó motorosok sérüléseit tompíthatja. A meglévő szalagkorlátok alsó részein elhelyezett vastag, energiaelnyelő műanyag sáv megakadályozza, hogy a fémkorlát alatt kicsússzanak a balesetet elszenvedők.
Az alsónemesapáti elágazó közelében, valamint a nagykapornaki tetőnél lévő kanyarban korábban számos halálos motorosbaleset történt. Az utóbbi útszakasz sokakat csábít gyorshajtásra, de a hosszú egyenes után következő éles kanyarban – amely nem egyszer fagyott vagy ködös – nem csökkentik időben a sebességet.
A veszélyes útszakaszon korábban figyelmeztető és sebességkorlátozó táblákat helyeztek ki, és a tervek szerint a közeljövőben kamerákat is felszerelnek.
Egyedülálló magyar újítás halálos balesetek ellen 1
A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában Nagykapornaknál 440 méter hosszan építették ki a figyelemfelkeltő, sárga korlátsávot. A másik, rövidebb szakasszal együtt hatmillió forintba került a Magyarországon eddig másutt nem alkalmazott védőeszköz beszerzése.
A helyszínre tervezett kamerával nem a sebességet fogják mérni, hanem a forgalmat figyelik majd. Számos, anyagi kárral járó baleset után ugyanis az autósok elhagyják a helyszínt, a megrongált közúti jelzéseket, berendezéseket hátrahagyva, így az ilyen esetek felderítésében is szerepe lesz a figyelőkamerának.

Kommentek

 • mtbe

  Nem volna egyszerűbb, hogy a motorosok nem száguldanának ész nélkül? Ha mennek, mint az állat, úgysincs az a szuper védőruha meg korlát, ami megmenti őket.

 • fzr1000

  Mert ugye motorral csak gyorsan menve lehet elesni. Látszik hogy te is csak messziről láttál motort. (autós meg ugye még sosem érintett szalagkorlátot szóval tulajdonképpen tök felesleges kitenni……barom)

 • hajdub

  A korlát alatt kicsúszó motoros mozgását jó ha puha korlát csillapítja. Azonban a korlát mindíg és csak az autóknak jó. A (balesetes) motorosokon a nagy kicsúszó terület segít, az azon való lassulást a legkönnyebb megúszni. Ha már erre nincs hely, akkor a puha korlát a használható megoldás.

 • mtbe

  fzr1000
  Ezt a “barmot” nekem mondtad? Na mindegy…
  Nem mondtam, hogy csak gyorsan lehet elesni. És azt se, hogy nem ment korlátnak egy autó sem. És azt is tudom, hogy autósok, gyalogosok, biciklisek között is van szabálytalankodó.

  Ez állt a cikkben:
  “Az utóbbi útszakasz sokakat csábít gyorshajtásra, de a hosszú egyenes után következő éles kanyarban – amely nem egyszer fagyott vagy ködös – nem csökkentik időben a sebességet.”
  Vagyis nem vezetnek az útviszonyoknak megfelelően. Na, erre értettem, ha így jobban tetszik. Arra, hogy olyan kanyarokat vesztek be nagy sebességgel, amit pl. 30-cal lassabban kéne.

  Ne sértődj meg a kommentre és ne barmozz le másokat. Biztos vagyok benne, hogy az ezres mociddal mindig úgy vezetsz, hogy nem veszélyeztetsz mást és magadat.

Brawn: Egyszerűsíteni fogjuk a Forma-1-et

A Forma-1 sportügyeinek irányítójává frissen kinevezett Ross Brawn szerint a megújulás kulcsa az egyszerűség lesz.

F1: 1000 lóerőig jut a Honda?

A Honda 2017-re teljesen újratervezte Forma-1-es erőforrását, de az idei elvárások tekintetében nagyon óvatosak.

Tavaly megállt a Forma-1 hanyatlása

2016-ban hétéves trend szakadt meg, a Forma-1 televíziós nézettsége a tavalyi évben nem csökkent tovább.

Forma-1-es fejes lett Ross Brawn

A Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media Ross Brawnt tette meg az F1 sportért felelős ügyvezető igazgatójának.

Félretájékoztatták az autósokat, nincs 150 ezres bírság

Hétfő reggel óta él Budapesten a szmogriadó riasztási fokozata, ami rengeteg autóst érint. A hivatalos híradásokban megjelent 150 000 forintos maximális bírság elrettentő, ezért utánajártunk a büntetési tételeknek.

Sztrájkbizottság alakult a győri Audinál

Sztrájkbizottságot alakított az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ), miután bizalmi értekezletén elutasította az Audi Hungaria Zrt. új ajánlatát.

Olasz buszbaleset: eddig nem találtak műszaki hibát

Az olasz rendőrség eddig semmilyen tárgyi bizonyítékot nem talált arra, hogy meghibásodott volna a Veronánál múlt héten súlyos balesetet szenvedett magyar autóbusz – közölte Girolamo Lacquaniti, a veronai közúti rendőrség parancsnoka.

Csökkent a forgalom, de alig javult a levegőminőség

Jelentősen csökkent az autóforgalom, de csak kis mértékben javult hétfőn a levegő minősége a fővárosban, a riasztási fokozat fenntartása ezért továbbra is indokolt.

Használt autó: gyógyítás 6000 forintból

Összesen 6000 forintba került, hogy használt autónk tisztesen működő motorja hirtelen megtáltosodjon. A megoldást sokan ismerhetik, a többiek fontolják meg a mi esetünket.

Bravúrosan tért vissza a Toyota a WRC-be

Másfél évtized kihagyás után őrjítő eredménnyel tért vissza a Toyota a rali-világbajnokságba. Majd később elválik, a mázli vagy a felkészültség dominált.

Megbuktatták a Forma-1 urát, távozik Bernie Ecclestone

A Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media elmozdította pozíciójából az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t, ezt maga az angol üzletember jelentette be hétfő este.

Sebességkorlátozás jöhet a szmog miatt

Ha nem javul a levegő minősége Budapesten, akár sebességkorlátozást is bevezethetnek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.