Leprásként kezeli a szakma a VW-t

Kizárták őket az USA Év Motorja versenyéből

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2015.10.07. 07.10

Amerika egyik legfontosabb autóipari értékelése jövőre a Volkswagen nélkül fog lezajlani. Nem kíváncsiak a cégcsoport motorjaira.

A Ward’s 10 Best Engines, azaz a Ward’s Auto folyóirat által az év legjobbjainak megválasztott erőforrásokat tartalmazó tízes lista olyasmi jelentőséggel bír a szakmában, mint a szintén évente megszavazott Év Motorja (Engine of the Year), bár kissé mások a szempontok. Utóbbi szervezet hozzáállásáról nem tudunk, az viszont biztos, hogy a Wards Auto persona non grata-nak nyilvánította a VW-csoport összes (Észak-Amerikában forgalmazott) márkáját.

A Ward’s-féle versengésben kizárólag vadonatúj vagy alapvetően átdolgozott erőforrások vehetnek részt, és csakis olyanok, amelyek 60 ezer dollárnál nem drágább autókat hajtanak (csak viszonyításként: a C-Merci még belefér, ahogy az E-osztály alapverziói is.)

Az értékelés empirikus alapokon zajlik: a Ward’s Auto nyolc szerkesztője minden év novemberében és decemberében a nevezett autókkal jár munkába, és a Detroit környéki ingázás során értékelik azok teljesítményét, rugalmasságát, zaj- és rezgésszintjét, fogyasztását, műszaki finomságait és piaci versenyképességét.

Tavaly a VW Jetta 1,8-as turbós benzinmotorja, tavalyelőtt ugyanez a blokk (nem azt mondták, hogy vadonatúj legyen?!) és az Audi 3.0 V6 TFSI benzinese nyert. Utóbbi a három évvel ezelőtti listára is felkerült, 2011 végén viszont (a 2012-es listán) a VW 2.0 TDI turbódízelje kapott elismerést.

A Volkswagen csoport távolléte tehát nem fogja alapvetően befolyásolni a verseny kimenetelét, azt viszont érdekes lesz látni, hogy a német botrány mennyire nyomja rá a bélyegét az iparág egészére: az elmúlt években ugyanis egyre népszerűbbek voltak a dízelek. Igaz, a listát elvileg tárgyilagos szakértők, nem pedig az olvasók állítják össze.

Kommentek

 • hova

  Helyes, egy ideig ilyen szelek fújnak ott-is!

 • killerbee

  mert a leprast hogy kezeljek maskent nem lepraskent?

 • Hawaii-

  Ne legyenek senkinek kétségei afelől, hogy ebben a kérdésben (is) a moralitás, a környezetvédelem és az emberek egészsége csak mellékes, ürügyül szolgáló szempontok. Alapvetően ez is politika.
  https://youtu.be/gGdcQMaLinE?t=3m59s

 • geotrinus

  Szerintem senkinek se volt kétsége affelől, hogy nem az emberek egészsége vagy környezetünk védelme volt a botrány kirobbantásának az oka. Viszont szerencsés véletlen, hogy a mocskos gazdasági érdekek kivételesen az előbbieket fogják úgy mellékesen szolgálni, ha betiltanák végre az összes kurva dízelt.

 • menőmanó

  Mindig megmosolygom ezeket a díjakat, hiszen olyan motorokat díjaznak, amelyekkel semmilyen hosszútávú tapasztalat nincs.
  Megkapja a díjat a komoly technológia és más kiemelkedő paraméterei alapján, aztán évek múlva kiderülhet, hogy egy rakás sz.r az egész, mert 150.000km-nél “széthullik”.
  Élő példája ennek a VW dupla feltöltésű 1,4-es TSI motorja.

Vezettük a jövő hibridjét

Nem kell temetni a benzines autókat. Évtizedekig használjuk még őket, igaz elektromos rásegítéssel. Hogy milyenek lesznek a közeljövő autói, két nagy beszállító mutatta meg.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Már a Mininek is van hibridje, nem is akármilyen!

A BMW-nél már A BMW-nél már alkalmazott konnektoros hibrid hajtáslánccal teszi magát kelendőbbé a Mini Countryman új szériája. Csak a nevét meg tudjuk jegyezni!

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

Új magyar autóbusz Győrből

Elkészült a Kravtex-Kühne cégcsoport új fejlesztésű, 10 méter hosszú busza, a Credo Econell kompakt változata

Hyundai H350 – Új mérce a könnyű haszonjárművek világában

Megérkezett a rég várt Hyundai H350, mely a könnyű haszonjárművek szegmensében új mércét állít. Markáns külső formavilágával a Hyundai modellektől megszokott praktikumot és kifinomult stílust nyújtja. A szállítás legjobb módja üzleti vagy szabadidős céllal egyaránt. Bármit kell szállítania, bárhová kell vinnie, számíthat a H350-re!

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.