Itt a válasz, hogy a dízelek miért nem tűnhetnek el

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2015.10.06. 04.10

Az Autós Nagykoalíció és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete közös közleményt adott ki a Volkswagen botránya kapcsán. A lényeg: szükség van a dízelekre.

A két szervezet szerint szükség van az EU által tervezett RDE (Real Driving Emmission = Valóságos vezetés melletti kibocsátás) módszer kidolgozására, mert ez a módszer tud a fogyasztók számára korrektebb információt szolgáltatni a valóságos kibocsátásról. E módszer még kialakítás alatt van.
Szakmai berkekben teljes az egyetértés abban, hogy ez a teszt jobban biztosítja majd a megfelelően szigorú ellenőrizhetőséget. Emellett a gyártókat is arra ösztönzi majd, hogy változtassanak fejlesztési és tesztelési módszereiken.
Amíg azonban az új norma nem készül el, a dízelek nem tűnhetnek el. “Az elmúlt években az EU nagy hangsúlyt fektetett az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Az európai autógyártás a széndioxid-kibocsátás csökkenésében kiemelkedő eredményt produkált, amely a nagy arányban forgalmazott dízelüzemű járműveknek köszönhető, mivel ezek 15-20 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a velük összehasonlítható benzinmotorok” – áll a közleményben.
Ennek megfelelően a gyártók portfóliójában a dízelautók szerepe kiemelten fontos, különösen az EU által 2020-ra kitűzött cél, a 95 g/km-es széndioxid-kibocsátás elérése érdekében. Bármilyen hátrányos intézkedés, amely a dízelmotorokat sújtaná, jelentősen veszélyeztetné e cél elérését 2020-ig és a 2020 utánra vonatkozó további terveket.
A szakma egyetért abban, hogy a dízelmotorok (és bármilyen más motor) pontosabb tesztelésének bevezetése szükséges és elkerülhetetlen. Azonban ez nem veszélyeztetheti Európa növekedését és a foglalkoztatottságot. Az európai autógyártás a világ termelésének kb. egynegyedét adja, és 12,1 millió embert foglalkoztat. A folyamatos szigorítások 1998 óta évente 3-4 százalékos termelésiköltség-növekedést eredményeztek az autóiparban. A jelenlegi intézkedések 2020-ig további 16 százalékos növekedéssel járnak. Az európai autószektor 2007-ben még a legeredményesebb ágazat volt 15 milliárd euró profittal, míg ez 2012-re egymilliárd euró veszteségbe csapott át, és a korábban prosperáló ágazatot válságba sodorta.
Az Autós Nagykoalíció és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének meggyőződése, hogy minden további szigorításnak több időt kell adnia a fejlesztésre, másrészt nem csak az európai földrészre kell vonatkoznia, miközben nem teheti tönkre az ágazat versenyképességét.

Kommentek

 • CoIie

  Az alacsonyabb CO2 is hamaroson megdőlhet! ;)

 • traylor

  CoIie – 2015.10.06 18:18

  A CO2 kibocsátás az kizárólag az elégetett üzemanyag mennyiségének a függvénye: a szénhidrogén égésterméke víz és széndioxid (“tiszta” égésnél).

  A NOx kibocsátás mértéke az rengeteg parmétertől függ: hőmérséklet, nyomás, adalékanyagok, kataliztár, stb… Itt a beszívott levegőben lévő N2 lép reakcióba az O2-vel.

 • kisssfero

  Az emberi, vásárlói mohóság okozza a környezetszennyezést, hiszen a legális sebesség határok elérése és a normális utazás egy 45-50 lóerős motor segítségével simán megoldható, de még is sok száz lóerős motorokkal ellátott járműveket veszünk. A mai technológiával az 50 lóerős motor szennyezőanyag kibocsátása minimális volna. Persze nem volna az ülésben hanyatt döntő gyorsulása, s nem kellene a kocsik súlyát a beléjük pakolt rengeteg extrával, megnövelni.

 • Guevara

  Buta lobbiszöveg. Jobban kellene szerintem aggódni a bizonyítottan rákkeltő dízel kipufogógázok miatt mint a “csak” légköri felmelegedést okozó széndioxid miatt.
  Meg hogy a “növekedés”, meg a “munkahelyek”. Na most kérdem én, Amerika mitől nem dőlt még nyomorba?

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

F1: Szabotázs a Saubernél? Micsoda baromság!

Vad pletykák terjednek a Sauberről, az újságírók sem győzik cáfolni őket. Marcus Ericsson ácsingózik a Force India szabad ülésére.

Új magyar autóbusz Győrből

Elkészült a Kravtex-Kühne cégcsoport új fejlesztésű, 10 méter hosszú busza, a Credo Econell kompakt változata

Hyundai H350 – Új mérce a könnyű haszonjárművek világában

Megérkezett a rég várt Hyundai H350, mely a könnyű haszonjárművek szegmensében új mércét állít. Markáns külső formavilágával a Hyundai modellektől megszokott praktikumot és kifinomult stílust nyújtja. A szállítás legjobb módja üzleti vagy szabadidős céllal egyaránt. Bármit kell szállítania, bárhová kell vinnie, számíthat a H350-re!

Massa: Valamiből fizetni kell a rezsit!

Felipe Massa azt mondja, jó úton halad a 2017-es munkakeresése. Leginkább a DTM vonzaná.

Szennyvízből gyárt üzemanyagot a SEAT

Egy európai vízgazdálkodási szervezettel közösen szennyvízből állít elő gáznemű üzemanyagot a spanyol autógyártó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.