Így támogathatják a magyar villanyautósokat

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2015.10.05. 09.10

Átadta a Jedlik Ányos Klaszter a Nemzetgazdasági Minisztréiumnak (NGM) azt a javaslatcsomagot, amely az elektromos közlekedés elterjedését segítheti.

A közel negyven ösztönzőt tartalmazó javaslatcsomagból az minisztérium november 30-ig “választ”, és tesz aztán javaslatot a végleges intézkedésekre a kormány számára.
A 39 pontból álló javaslatot két nagyobb egységre bontották. Az elsőbe azok az intézkedések kerültek, amelyek külön hatástanulmányok nélkül, bármikor bevezethetőek, a másik csoportban a részletesebb elemzést igénylő intézkedések szerepelnek.
Az azonnal bevezethetőek között szerepel a regisztrációs adó alóli mentesség vagy kedvezmény biztosítása, a visszterhes és ingyenes vagyonszerzés esetén az illeték fizetése alóli mentesség vagy kedvezmény biztosítása, valamint a gépjárműadó fizetése alóli mentesség vagy kedvezmény biztosítása.
A részletes vizsgálatot igénylő ösztönzőket öt főcsoportba sorolták, így különválasztották az elektromos gépjármű vásárlásának ösztönzését és használatát, a töltőpont telepítésének ösztönzését és üzemeltetését, valamint a kommunikációs ösztönzőket.
Az új elektromos gépjármű vásárlását segítő intézkedések közül a cégautóadó alóli mentesség vagy kedvezmény, az áfacsökkentés, az szja kedvezmény, valamint az államilag támogatott hitelek nyújtása tartoznak a legfontosabbak közé. A Llaszter ezen felül javaslatot tett arra is, hogy szabályozzák a központi költségvetési szervek, valamint az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok gépjármű-beszerzéseit. 
Ennek célja, hogy minél nagyobb arányban szerepeljenek elektromos autók az állami gépjármű flottában. A Klaszter kezdeményezi továbbá, hogy támogassák a kommunális szemét szállítására szolgáló, elektromos hajtású járművek, a személytaxi-szolgáltatást végző társaságok, valamint a fuvarozó, áruszállító cégek elektromos gépjármű-beszerzését is.
Az elektromos autó használatára is részletes ösztönző csomagot dolgozott ki a Klaszter. Terveik szerint a zöld rendszámmal ellátott autók ingyenesen parkolhatnak, használhatnák a busz- vagy zöldautó sávokat, szmogriadó esetén is korlátozás nélkül közlekedhetnek, valamint mentesülnének az útdíj és az esetleges dugódíj alól is. Ezen felül a zöldrendszámos autók tulajdonosai kedvezményesen juthatnának tömegközlekedési bérlethez is.
A JÁK a töltőpontok telepítését is ösztönözné adóalap kedvezménnyel, vissza nem térítendő támogatásokkal, valamint a hatósági eljárások egyszerűsítésével. A töltőpontok üzemeltetői számára pedig jövedékiadó-mentes alacsony energiaárak kialakítását javasolja.

Kommentek

  • mtbe

    “Ezen felül a zöld rendszámos autók tulajdonosai kedvezményesen juthatnának tömegközlekedési bérlethez is.”

    Na ezt már ne!
    A többit meg is értem és nagyjából el is fogadom, de ezt az egyet nem kéne.

Simán visszatekerhetsz félmillió kilométert

Ilyen nincs, és mégis van: a 611 000 kilométert futó Octavia és a 700 ezret megtevő Superb után itt egy Fabia 1,9 TDI, 1 258 000 kilométerrel. Egymilliót letagadhatna.

F1: Nem vették el Alonso 5. helyét

Az Amerikai Nagydíj versenybírói elnézőek voltak Fernando Alonsóval, a Ferrari viszont megfizetett a hibájáért.

F1: Kutyakomédia, Verstappen a nap versenyzője

A Forma-1-es nézők igen furcsán szavaztak, az Amerikai Nagydíjon is Max Verstappen lett a közönségkedvenc, pedig elszúrta a bokszkiállást, majd kiesett.

F1: Hamilton második otthonának hízelgett

Daniel Ricciardo az Amerikai Nagydíj dobogóján Red Bull-lal itatta meg az interjúkat készítő Gerard Butlert. Lewis Hamilton a közönségnek hízelgett, Nico Rosberg kármentésről beszélt.

F1: Hamilton behúzta, szívott Verstappen és Räikkönen

Lewis Hamilton sima rajt-cél győzelmet aratott az Amerikai Nagydíjon, a bajnoki éllovas Nico Rosberg a 2., a Red Bull-os Daniel Ricciardo a 3. Max Verstappen és Kimi Räikkönen bokszutcai baki után esett ki.

F1: Áldás vagy átok a Verstappen-szabály?

A tapasztalt Forma-1-es versenyzők mind örülnek, hogy betiltották a féktávon való védekezést, de a csapatfőnökök szerint ezzel csak tovább bonyolították a versenyzést.

F1: Vettel visszamenne a Red Bullhoz?

A Red Bull motorsportfőnöke cáfolta, hogy a ferraris Sebastian Vettel már a visszatérésről érdeklődne náluk.

F1: Mit kezd a Red Bull a felesleges pilótával?

Teljes fordulaton pörög a pilótapiac, mindenki helyezkedik, tárgyal, keresi a helyét 2017-re.

F1: Brawn visszatérhet, a Mercinél nincs harag

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem vette magára azokat a húzós kijelentéseket, amelyeket Ross Brawn tett rá és Niki Laudára új könyvében.

F1: Amerikai Nagykvíz

Este jön az Forma-1-es Amerika Nagydíj, teszteld, mennyit tudsz a korábbi futamokról!

Így segítették a lengyelek a magyarokat 1956-ban

Idén ünnepeljük az 1956-os forradalom 60. évfordulóját. Ebből az alkalomból felidézzük hogyan érkeztek Magyarországra a lengyel segélyszállítmányok.

F1: Szabályt hoztak Verstappen ellen, visszaszólt

Azonnali hatállyal új szabályt vezettek be a Forma-1-ben, amely pontosítja a védekezésre vonatkozó előírásokat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.