Annyi per fenyegeti a VW-t, hogy csak bírják kihordani lábon

Szerző: Vezess levél küldés 
Dátum: 2015.10.02. 19.00

Két héttel a Volkswagen emisszió-hamisítási botrányának kirobbanása után nem csillapodnak Európa legnagyobb autógyárának gondjai.

A cég Németországban és Franciaországban újabb eljárásoknak néz elébe, az Egyesült Államokban kongresszusi meghallgatásra idézték a VW amerikai részlegének vezetőjét, és az ügyvédi irodák kártérítési igényekkel kezdik bombázni a vállalatot.
Első ízben fordult pénteken egy német magánbefektető kártérítési igénnyel a bírósághoz hiányos tájékoztatás okozta árfolyamveszteség címén. A panaszos április és július között elsőbbségi részvényeket vásárolt, és most az ügyletek megsemmisítését kívánja, mert ügyvédei szerint ügyfelüket 20 ezer euró veszteség érte. 
    
Az ügyvédek azzal érvelnek, hogy a VW sok esetben nem vagy csak hiányosan tájékoztatta részvényeseit, ezért ők jogosan léphetnek fel kárpótlási igénnyel. Egy 2011-ben hozott német legfelsőbb bírósági határozat szerint ezen a jogcímen megítélhető kártérítés. Az amerikai gyűjtőperekhez hasonló gyakorlat Németországban nem létezik ugyan, de csoportos perek indíthatók, és német irodák készülnek is erre.
    
Jóval nagyobb méretekben számíthat hasonlókra a VW az Egyesült Államokban. Az amerikai kongresszus egyik bizottsága csütörtökön hallgatja meg Michael Hornt, a VW amerikai részlegének vezetőjét. Jelen lesznek a környezetvédelmi hivatal (EPA) képviselői is, ez a szervezet indította el a lavinát. A Financial Times szerint az EPA azt tervezi, hogy a BMW-t is vizsgálat alá veszi. A BMW megerősítette, hogy tudomása van az EPA terveiről, de “minthogy minden előírást és szabályt betartottak, nem számítanak negatív meglepetésekre”. Az EPA értesülések szerint még 28 további modellt készül megvizsgálni.
    
Az Egyesült Államokban a hivatalosan kiszabható maximális büntetés elérheti a 18 milliárd dollárt, a magánperek során többnyire “csalás” és “szerződésszegés” címén követelt összegek pedig megbecsülhetetlenek. Csupán a texasi Harris megye, ahol 6 ezer VW dízelautó fut, átszámítva 90 millió eurót követel a levegő tisztaságának rontása címén. 
    
Franciaországban, ahol mintegy 950 ezer a manipulált autók száma, előzetes vizsgálat indult. A kormány elrendelte, hogy 100 kocsin végezzenek szúrópróbaszerű vizsgálatot, és kilátásba helyezte, hogy Spanyolországhoz hasonlóan visszaköveteli a környezetbarát VW-típusok értékesítésének támogatására fordított összeget.
    
Az európai autógyártók szövetsége (ACEA) ugyanakkor óvta a politikusokat attól, hogy túlreagálják az ügyet.  “El kell kerülni az olyan intézkedéseket, amelyek aláássák iparágunk versenyképességét, amely 12 millió embernek ad munkát Európában” – írta az EU ipari minisztereihez intézett levelében Carlos Ghosn, a Renault vezérigazgatója, az ACEA elnöke. Egyben gyanújának adott hangot, hogy az Egyesült Államok eljárásával az európaiaknak a dízelautók terén betöltött piacvezető szerepét akarta megtámadni. 
    
A VW oroszországi részlegének igazgatója szerint a konszern tevékenységét Oroszországban nem érinti a dízelbotrány. “Semmilyen problémára sem számítok” – mondta Marcus Osegowitsch. A VW-nek két gyára van Oroszországban. 
    
A VW korábban elismerte, hogy az Egyesült Államokban olyan szoftvert alkalmazott, amely csak a próbapadon tartja a határérték alatt az emissziós értékeket, normál üzemmódban azonban nem korlátozza a motorteljesítményt. A vállalat közölte, hogy világszerte mintegy 11 millió VW-gépkocsi fut az emissziós értékeket manipuláló szoftverrel.
    
A VW részvénye pénteken tovább esett, a botrány kirobbanása óta a papír 43 százalékkal zuhant.
MTI

Kommentek

 • mojszipupi

  A többi német, francia és japán márka pedig cinkosként össze kacsintva dörzsöli a tenyerüket, hogy egy nagy riválissal kevesebb, miközben az összes márka más vezérléssel küldi tesztre az autót, mint amivel eladja azt. Mocskos dolog ez, nagyon nem érdemli meg a VW csoport amit most kap. A német hivatal és a felelős emberek is kussolnak, pedig pontosan tudják, hogy nagyban módosított vezérléssel mérik az autókat a teszten

 • hova

  “El kell kerülni az olyan intézkedéseket, amelyek aláássák iparágunk versenyképességét, amely 12 millió embernek ad munkát Európában” -mondja C.G. ACEA vezérigazgató. Bizony átérzem a félelmét, mert egy kiválóan működő szerkezet billent meg és rosszul is sülhet el, akár munkaerő tekintetében is. De láthatóan némi csend után egyre-másra jönnek, indulnak a kártérítési perek, ami nem dönti romba a Vw-t, de a HIT megingása, az a legnagyobb csapás. És kérem ne jöjjön senki azzal, hogy más típusok is szennyeznek, más cégek nevetnek a markukba. A “mások” készítettek egy autót, amit nem manpulált senki. A Vw-n legnagyobb gazembersége, csibészsége az, hogy SZÁNDÉKOSAN HAMISÍTOTTA MEG az autók légszennyezését. Itt a szándékosságon van a hangsúly.

 • Keeep

  Én azt nem értem miért nem csinálnak egy részletes tesztet minden autógyártóval azonos löktérfogatu dizelekröl? A FORGALOMBAN !!! Csak igy derülne ki mennyivel szennyezőbb ez a motor más gyártók azonos motorjaival !
  Mert ez igy csak találgatás. Szeretném látni a számokat minden összetevőnél ! Ha pl 100 az átlag NO2 vagy a CO stb…akkor ennél a motornál mennyi !
  Mert eddig egy mérést láttam ahol 138 helyett 136 Le lett ill 350nm helyett 310nm lett az a bizonyos motor a csaló szoftvert bekapcsolva.
  Lehet kiderülne a csaló szoftver nem használva 5-10 % külő
  önbség lenne csak ??? Ami akkor is csalás ! viszont a mértéke annyi kb mint vihar egy pohár vizben.

 • tdr

  Gyanítom lassan már minden csalás/átverés lesz,és márkától függetlenül..Ezek a lebukások valszeg nem véletlenek..Most majd érdekes mód,sokkal több benzinest vesznek…tisztább lesz a világ..stb…

Milyen lesz idén az F1? A Red Bull videón mutatja meg

Egy igazi F1-rajongónak ugyan nem lesz újdonság, de megnézésre azért érdemes a Red Bull animációs videója, amelybe az autók idei változásait tekinthetjük át.

F1: “Első nap az iskolában” – videó

Videós összeállítás Valtteri Bottas első napjáról a Mercedes központjában

F1: Magnussent nem érdekli a renault-s beszólás

A Renault-tól a Haashoz igazolt Kevin Magnussen nem vette magára, hogy az előző csapata főnöke megkérdőjelezte a munkamorálját.

Ezért nincs itthon normálisan eltakarítva a hó

Egy olvasói videó kapcsán megkérdeztük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, hogy ugyan miért nincs normálisan letakarítva a hó az utakról. Megkaptuk a választ.

Több téren is tökéletesebb az idei Lexus IS

Az idei évre frissülő Lexus IS átgondoltabb külsővel, javított kezelőfelülettel, átfésült futóművel érkezik, és most is, mint mindig, a német konkurencia babérjaira tör.

F1: Ezért mellőzte Wehrleint a Mercedes

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff azért nem Pascal Wehrleint ültette Nico Rosberg helyére, mert nem akarta tönkretenni a fiatal pilóta karrierjét.

“Feltámad a Trabant, 1,4 millióba fog kerülni!”

Muszáj írni egy olyan álhírről, ami futótűzként terjed a közösségi hálókon, és egyre több oldal hiteles állításként veszi át, pedig csak nyomokban igaz.

F1: Maldonado várta a mercis lepattanót

A korábbi Williams- és Lotus-pilóta balesetkirály, Pastor Maldonado abban reménykedett, hogy Nico Rosberg visszavonulása visszatérési lehetőséget nyit számára a Forma-1-ben.

F1: 2017-ben is a tavalyi autóval indulna a sereghajtó

Az összeomlás szélén táncoló Manor-csapat kérvényezte a Nemzetközi Automobil Szövetségnél, hogy a tavalyi modellel vághasson neki a 2017-es idénynek.

Száznál is több autóbuszt vásárolt tavaly a BKV

Megkérdeztük a BKV-t, hogy tavaly hány darab autóbuszt sikerült vásárolniuk. A számolgatás végén mi is meglepődtünk.

F1: Bottas magával vitte a Williams-szponzort

A Williams nem csak versenyzőjét veszti el, Valtteri Bottasszal együtt régi-régi szponzora is a Mercedeshez távozik.

Keményít a rendőrség: minden sofőrnek szondát kell fújni

Mostantól nincs kivétel, minden sofőrnek meg kell fújnia az alkoholszondát. A rendőrség a finn módszerrel szeretné kiszűrni az ittas vezetőket. Nógrádban vezetik be először.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.