Annyi per fenyegeti a VW-t, hogy csak bírják kihordani lábon

Szerző: Vezess levél küldés 
Dátum: 2015.10.02. 07.10

Két héttel a Volkswagen emisszió-hamisítási botrányának kirobbanása után nem csillapodnak Európa legnagyobb autógyárának gondjai.

A cég Németországban és Franciaországban újabb eljárásoknak néz elébe, az Egyesült Államokban kongresszusi meghallgatásra idézték a VW amerikai részlegének vezetőjét, és az ügyvédi irodák kártérítési igényekkel kezdik bombázni a vállalatot.
Első ízben fordult pénteken egy német magánbefektető kártérítési igénnyel a bírósághoz hiányos tájékoztatás okozta árfolyamveszteség címén. A panaszos április és július között elsőbbségi részvényeket vásárolt, és most az ügyletek megsemmisítését kívánja, mert ügyvédei szerint ügyfelüket 20 ezer euró veszteség érte. 
    
Az ügyvédek azzal érvelnek, hogy a VW sok esetben nem vagy csak hiányosan tájékoztatta részvényeseit, ezért ők jogosan léphetnek fel kárpótlási igénnyel. Egy 2011-ben hozott német legfelsőbb bírósági határozat szerint ezen a jogcímen megítélhető kártérítés. Az amerikai gyűjtőperekhez hasonló gyakorlat Németországban nem létezik ugyan, de csoportos perek indíthatók, és német irodák készülnek is erre.
    
Jóval nagyobb méretekben számíthat hasonlókra a VW az Egyesült Államokban. Az amerikai kongresszus egyik bizottsága csütörtökön hallgatja meg Michael Hornt, a VW amerikai részlegének vezetőjét. Jelen lesznek a környezetvédelmi hivatal (EPA) képviselői is, ez a szervezet indította el a lavinát. A Financial Times szerint az EPA azt tervezi, hogy a BMW-t is vizsgálat alá veszi. A BMW megerősítette, hogy tudomása van az EPA terveiről, de “minthogy minden előírást és szabályt betartottak, nem számítanak negatív meglepetésekre”. Az EPA értesülések szerint még 28 további modellt készül megvizsgálni.
    
Az Egyesült Államokban a hivatalosan kiszabható maximális büntetés elérheti a 18 milliárd dollárt, a magánperek során többnyire “csalás” és “szerződésszegés” címén követelt összegek pedig megbecsülhetetlenek. Csupán a texasi Harris megye, ahol 6 ezer VW dízelautó fut, átszámítva 90 millió eurót követel a levegő tisztaságának rontása címén. 
    
Franciaországban, ahol mintegy 950 ezer a manipulált autók száma, előzetes vizsgálat indult. A kormány elrendelte, hogy 100 kocsin végezzenek szúrópróbaszerű vizsgálatot, és kilátásba helyezte, hogy Spanyolországhoz hasonlóan visszaköveteli a környezetbarát VW-típusok értékesítésének támogatására fordított összeget.
    
Az európai autógyártók szövetsége (ACEA) ugyanakkor óvta a politikusokat attól, hogy túlreagálják az ügyet.  “El kell kerülni az olyan intézkedéseket, amelyek aláássák iparágunk versenyképességét, amely 12 millió embernek ad munkát Európában” – írta az EU ipari minisztereihez intézett levelében Carlos Ghosn, a Renault vezérigazgatója, az ACEA elnöke. Egyben gyanújának adott hangot, hogy az Egyesült Államok eljárásával az európaiaknak a dízelautók terén betöltött piacvezető szerepét akarta megtámadni. 
    
A VW oroszországi részlegének igazgatója szerint a konszern tevékenységét Oroszországban nem érinti a dízelbotrány. “Semmilyen problémára sem számítok” – mondta Marcus Osegowitsch. A VW-nek két gyára van Oroszországban. 
    
A VW korábban elismerte, hogy az Egyesült Államokban olyan szoftvert alkalmazott, amely csak a próbapadon tartja a határérték alatt az emissziós értékeket, normál üzemmódban azonban nem korlátozza a motorteljesítményt. A vállalat közölte, hogy világszerte mintegy 11 millió VW-gépkocsi fut az emissziós értékeket manipuláló szoftverrel.
    
A VW részvénye pénteken tovább esett, a botrány kirobbanása óta a papír 43 százalékkal zuhant.
MTI

Kommentek

 • mojszipupi

  A többi német, francia és japán márka pedig cinkosként össze kacsintva dörzsöli a tenyerüket, hogy egy nagy riválissal kevesebb, miközben az összes márka más vezérléssel küldi tesztre az autót, mint amivel eladja azt. Mocskos dolog ez, nagyon nem érdemli meg a VW csoport amit most kap. A német hivatal és a felelős emberek is kussolnak, pedig pontosan tudják, hogy nagyban módosított vezérléssel mérik az autókat a teszten

 • hova

  “El kell kerülni az olyan intézkedéseket, amelyek aláássák iparágunk versenyképességét, amely 12 millió embernek ad munkát Európában” -mondja C.G. ACEA vezérigazgató. Bizony átérzem a félelmét, mert egy kiválóan működő szerkezet billent meg és rosszul is sülhet el, akár munkaerő tekintetében is. De láthatóan némi csend után egyre-másra jönnek, indulnak a kártérítési perek, ami nem dönti romba a Vw-t, de a HIT megingása, az a legnagyobb csapás. És kérem ne jöjjön senki azzal, hogy más típusok is szennyeznek, más cégek nevetnek a markukba. A “mások” készítettek egy autót, amit nem manpulált senki. A Vw-n legnagyobb gazembersége, csibészsége az, hogy SZÁNDÉKOSAN HAMISÍTOTTA MEG az autók légszennyezését. Itt a szándékosságon van a hangsúly.

 • Keeep

  Én azt nem értem miért nem csinálnak egy részletes tesztet minden autógyártóval azonos löktérfogatu dizelekröl? A FORGALOMBAN !!! Csak igy derülne ki mennyivel szennyezőbb ez a motor más gyártók azonos motorjaival !
  Mert ez igy csak találgatás. Szeretném látni a számokat minden összetevőnél ! Ha pl 100 az átlag NO2 vagy a CO stb…akkor ennél a motornál mennyi !
  Mert eddig egy mérést láttam ahol 138 helyett 136 Le lett ill 350nm helyett 310nm lett az a bizonyos motor a csaló szoftvert bekapcsolva.
  Lehet kiderülne a csaló szoftver nem használva 5-10 % külő
  önbség lenne csak ??? Ami akkor is csalás ! viszont a mértéke annyi kb mint vihar egy pohár vizben.

 • tdr

  Gyanítom lassan már minden csalás/átverés lesz,és márkától függetlenül..Ezek a lebukások valszeg nem véletlenek..Most majd érdekes mód,sokkal több benzinest vesznek…tisztább lesz a világ..stb…

F1: A főnök eléggé berágott Verstappenre

A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko nagyon rossz néven vette, hogy Max Verstappen nem vett vissza Austinban, amikor a gumik kímélésére utasította a csapat.

F1: Austin nem akar Mexikóval közösködni

Az Amerikai Nagydíj szervezője szerint át kellene szervezni a versenynaptárt, hogy az austini verseny és a Mexikói Nagydíj ne egymás közelében legyen.

Már a szalonban rohad a vadonatúj UAZ

Működik, termel az uljanovszki gyár, de úgy tűnik, a kutatás-fejlesztés, valamint a minőségbiztosítási részleg már rég bezárt.

F1: Räikkönen már trombitán is veri Vettelt – videó

A Ferrari versenyzői a Mexikói Nagydíj előtt trombitálni tanultak. Räikkönen bírta jobban szuflával.

F1: Ecclestone falakat tenne a pályákra

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone a balesetveszély, az ütközések esélyének növelésével tenné izgalmasabbá a sportágat. Falakat a kanyarokba, baleseteknél, mentőt, igazi show-t.

Itt az új Škoda Octavia

Igazodik a kor igényeihez az Octavia: sajátos kialakítású LED-es fényszórók, modern szórakoztatóelektronika, mobil csatlakoztatás és vezetőtámogatás szerepel a facelift menüjén.

Vezettük a jövő hibridjét

Nem kell temetni a benzines autókat. Évtizedekig használjuk még őket, igaz, elektromos rásegítéssel. Hogy milyenek lesznek a közeljövő autói, két nagy beszállító mutatta meg.

A Toyota Hilux még mindig könnyen borul

A Mercedes A-osztály fiaskója óta mindenki tudja mi az a jávorszarvas teszt, és hogy miért nem üdvös borulni egy ilyen manővernél. A Toyota Hilux új generációja nem vette túl jól az akadályt.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.