Elölről vagy hátulról szeretjük? Így parkolunk mi

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2015.09.17. 01.09

A Goodyear megbízásából 1200 fős mintavétellel készült felmérés a magyar sofőrök parkolási szokásairól.

Kiderült, hogy az elöregedett hazai autóparkban csupán a gépjárművek öt százaléka rendelkezik parkolássegítővel, de aki tehetné, azoknak is csak a fele használja a rendszert. Parkolni tehát “önerőből” szeretnek az autósok, sétára viszont nem hajlandóak: legtöbben a célhoz legközelebb szeretnek parkolni, és lehetőleg tágas helyre. A városiak tolatva, a kisebb településen élők pedig orral előre állnak be legszívesebben.
Mindössze a sofőrök egyharmada (32%) hajlandó akár 600 métert gyalogolni parkolás után a végső célig. A többiek azért igyekeznek 300 méteren belül maradni, sőt, 27 százalék szinte ajtótól ajtóig használja gépjárművét, hiszen legfeljebb célja 100 méteres körzetében teszi le az autót. A távolságot tekintve egyébként nem található különbség az egyes demográfiai csoportok – így a különböző korosztályok – között sem. 
A 18-59 éves magyar sofőrök háromnegyede nem áll olyan helyre, ahonnan az autója picit is kilógna, illetve nehéz lenne az ajtónyitás és a kiszállás. Tízből mindössze egy női sofőr vállalja a nehézkes kiszállást az autóból szűkös helyre való parkolás után. A férfiak 26 százaléka azonban beáll olyan helyre is, ahol nehéz kiszállni.
A merőleges parkolást a 18-59 éves magyar sofőrök 35 százaléka részesíti előnyben, a párhuzamost 36 százalék, míg 45 fokos szögben 29 százalék parkol szívesen. Érdekesség, hogy a 18-29 év közöttiek körében jóval népszerűbb a merőleges parkolás (49%), mint a többi korosztály körében, illetve, hogy míg körükben mindössze 17 százalék preferálja a 45 fokos szögben történő parkolást, addig az 50 év felettiek között ez az arány 40 százalék. 
A válaszadók közül többen gondolják úgy, hogy jobb orral előre parkolni, 56 százalék állítja ezt, míg 44 százalék inkább betolat. Ebben a kérdésben erős különbség érződik a fővárosban és a falun élők szokásai között: míg Budapesten az autósok egyharmada parkol a kocsi orrával előre, s kétharmad inkább befarol, addig a kisebb településeken ez az arány éppen a fordítottja: mindössze minden harmadik vidéken élő parkol az autó hátuljával.
Az olyan parkoláskor előforduló kellemetlenségek, mint a járdaszegélynek való ütközés, vagy súrlódások a 18-59 éves magyar sofőrök 70 százalékát érintik valamilyen gyakorisággal. A zsúfoltabb Budapesten élők felülreprezentáltak azok körében, akikkel előfordulnak ilyen kellemetlenségek. A válaszadók 55 százaléka utcán parkol, 22 százaléka parkolóházban és 23 százalék válaszolta azt, hogy ha a városközpontba megy, inkább leteszi az autót.
Elölről vagy hátulról szeretjük? Így parkolunk mi 1

Kommentek

Na mit szállított az első sofőr nélküli teherautó?

Ez volt a világon az első alkalom, hogy robotteherautóval szállított árut egy vállalat.

F1: Kiderült Hamilton egyik nagy titka

Nico Rosberg is elismeri, hogy Lewis Hamilton az időzónaváltások mestere, a jetlag ismeretlen fogalom az angol számára.

F1: Amikor hárman nyerték az időmérőt

19 évvel ezelőtt elképesztő dolog történt a Forma-1-ben: a szezonzáró időmérőjén a pole-ért küzdő három pilóta ezredre ugyanolyan kört futott.

Mercedes C-osztály kabrió – Ki a király?

Nem, ez nem CLK, hanem C Cabriolet. A nyitható tetős C-osztályt rangon aluli motorral és annál előkelőbb felszereltséggel teszteltük.

F1: A Red Bull kegyelemből tartotta meg Kvjatot?

Jacques Villeneuve szerint Danyiil Kvjat idei eredményei alapján nem érdemelt volna új szerződést a Toro Rossónál. A Red Bull döntött a megtartásáról.

Békésen pöffentve indul be a hatalmas, ősöreg dízel

Az öreg kétütemű dízelt nem egy pillanat beindítani, de megéri végigcsinálni a procedúrát.

F1: Szánalom, az olaszok már Alonsóért sírnak

Az olasz sajtó felemel, aztán eldob: most tanulja ezt Sebastian Vettel, akit már inkább visszacserélnének a sokáig bírált Fernando Alonsóra.

Máglyaként lángolt egy kamion az autópálya mellett

Máglyaként lángolt egy lengyel teherautó Németországban. Az esetnek egy magyar kamionos is szemtanúja volt.

Ecclestone: Hülye, aki Ron Dennist elküldi!

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone szerint nagy hiba lenne eltávolítani Ron Dennist a McLaren éléről.

F1: Rosberg nem a bajnoki címért megy Mexikóba

Nico Rosberg tisztában van vele, hogy most vasárnap már megnyerheti a bajnoki címet, de igyekszik nem foglalkozni ezzel, Mexikóvárosban is csak a futamgyőzelemre hajt. Nincs könnyű helyzetben.

F1: Bombasiker volt az Amerikai Nagydíj

Az Amerikai Nagydíj szervezői elégedetten dőlhetnek hátra a hétvége után, sosem adtak még el annyi jegyet, mint idén.

Télen főzheti meg igazán motorját a figyelmetlen autós

A téli felkészülés egyik leglényegesebb eleme a fagyálló folyadékok ellenőrzése, a hirtelen jött időjárás változás, fagy komoly problémákat okozhat azoknak, akik nem teszik meg a megfelelő óvintézkedéseket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.