Több a fizetős út, de nem lett több bliccelő

Szerző: Vezess.hu levél küldés  MTI levél küldés 
Dátum: 2015.09.15. 08.30

Az útdíjrendelet januári módosítása óta eltelt nyolc hónapban nem változott számottevően a jogosulatlan úthasználók aránya a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szerint tavaly júliusban például 2,3 százalékos volt a fizetős szakaszokon jogosulatlanul autózók aránya, míg idén júliusban 3,1 százalékos, a kismértékű növekedés az ellenőrzési rendszer fejlesztésének köszönhető.
A januártól az e-matricás díjfizetési rendszerbe bevont M0 díjköteles szakaszain nyolc hónap alatt csak 2200 pótdíjas eset volt, ami a fővárosi körgyűrű forgalmának nagyságát tekintve kedvező.
Az adatok szerint január 1. és augusztus 31. között összesen 8,7 millió e-matricát értékesítettek, az ebből származó bevétel elérte a bruttó 45,4 milliárd forintot. Az országos éves e-matricából 289 ezer fogyott, 27 százalékkal több, mint 2014 hasonló időszakában.
Havi matricából ugyanakkor 21 százalékkal kevesebbet, összesen 1 millió 280 ezret adtak el. A vásárlási szokások átrendeződésében szerepet játszott a megyei e-matrica bevezetése, amelyből csaknem 1 millió 300 ezret értékesítettek.
Az alkalmi úthasználathoz és a tranzitforgalom számára leginkább megfelelő heti (10 napos) matricából több mint 5 millió 700 ezret vettek az autósok az első nyolc hónapban, nagyjából ugyanannyit, mint a tavalyi év azonos időszakában. A legtöbb, 722 ezer megyei e-matrica Pest megyében fogyott, a második legtöbb, 147 ezer Fejér megyében, ezt követi 70 ezer matricával Győr-Moson-Sopron megye.
Az autósok egyik leggyakoribb tévesztése továbbra is az, hogy a fizetős útszakaszokon a januártól már D2-es kategóriába tartozó járművekre D1-es kategóriában váltanak e-matricát. Szintén gyakran előforduló hiba, hogy az autós utólag, a díjköteles útszakaszra való felhajtás után veszi meg a matricát.

Kommentek

  • szaboata

    Csókoltatom a közlekedési nagytudású idiótákat,amiért fizetősé tették a Kecskeméti elkerülőként funkciónáló 4 km-es szakaszt.Bevétel ebből nem fog származni,de a várost legalább terheli a trazit forgalom.Gondolom,jólesik a lelküknek,hogy néhány büntetést beszednek azoktól,akik évekig itt kerülték ki a várost.De csak egyszer,kedves bőrlenyúzók,csak egyszer…

Így indul egy Ikarus kemény 20 év állás után

Egy villanásnyi jelenet a polgári csirketelep életéből, ahol régi magyar csodák születnek újjá.

F1: Rosberg elmondta a véleményét Ecclestone-ról

Hosszú évtizedek után Bernie Ecclestone-t eltávolították az F1 éléről, Nico Rosberg így reagált rá.

F1: Pokolian nehéz lesz előzni az új autókkal

A Force India pilótája, Esteban Ocon is azt mondja, hogy a 2017-es autók nagyon jól fognak kinézni, de az előzésekkel gond lehet.

F1: Valentino Rossi nem bánja, hogy nem váltott

A MotoGP-legenda Valentino Rossi nem bánkódik amiatt, hogy egy évtizeddel ezelőtt nemet mondott a Forma-1-re.

Ezért jobb a busz, mint az autó

Hétfő óta több nagyvárosban, köztük Budapesten is szmogriadó van érvényben. Ezzel kapcsolatban megint felerősödtek a busz kontra autó viták.

Azért ezen a szmogriadón még volna mit finomítani

Eltelt az első idei szmogriadós nap. Nem csalódtunk benne, ugyanolyan átgondolatlan, zűrzavaros és a legkevésbé sem felhasználóbarát, mint úgy általában a teljes hazai közlekedésszabályozás.

Brawn: Egyszerűsíteni fogjuk a Forma-1-et

A Forma-1 sportügyeinek irányítójává frissen kinevezett Ross Brawn szerint a megújulás kulcsa az egyszerűség lesz.

F1: 1000 lóerőig jut a Honda?

A Honda 2017-re teljesen újratervezte Forma-1-es erőforrását, de az idei elvárások tekintetében nagyon óvatosak.

Tavaly megállt a Forma-1 hanyatlása

2016-ban hétéves trend szakadt meg, a Forma-1 televíziós nézettsége a tavalyi évben nem csökkent tovább.

Crossoverként tér vissza a Mitsubishi sportkupéja

Állítólag Mitsubishi Eclipse néven kerül piacra a japán márka új városi crossovere. Merész lesz, és talán hibrid is.

Forma-1-es fejes lett Ross Brawn

A Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media Ross Brawnt tette meg az F1 sportért felelős ügyvezető igazgatójának.

Félretájékoztatták az autósokat, nincs 150 ezres bírság

Hétfő reggel óta él Budapesten a szmogriadó riasztási fokozata, ami rengeteg autóst érint. A hivatalos híradásokban megjelent 150 000 forintos maximális bírság elrettentő, ezért utánajártunk a büntetési tételeknek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.