A Suzuki javára ítélt a bíróság a VW ellenében

Részben a Volkswagennek is igazat adtak

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2015.08.31. 07.08

Négyéves hercehurca zárult le a hétvégén, amikor egy nemzetközi békéltető bíróság kimondta: a VW-nek el kell adnia a Suzukiban megszerzett részesedését.

“Mintha a torkomon akadt szálkától szabadultam volna meg” – így kommentálta a londoni nemzetközi kereskedelmi kamara békéltető bíróságának szombati döntését Szuzuki Oszamu, a Suzuki elnöke.

Mint emlékezetes, a Suzuki és a Volkswagen még 2009-ben lépett szövetségre. Az együttműködés keretében a Suzuki hozzáfért volna a VW új generációs, takarékos hajtáslánc-technológiáihoz, miközben a Volkswagen belépőt nyert volna az indiai piacra, és elsajátíthatta volna a költséghatékony gyártási elveket.

Amikor még minden rendben volt: Martin Winterkorn és Szuzuki Oszamu

Amikor még minden rendben volt: Martin Winterkorn és Szuzuki Oszamu


A nagyszabású tervekből azonban két év alatt egy sem valósult meg, így a függetlensége miatt aggódó Suzuki 2011 novemberében egyoldalúan felbontotta a megállapodást, és követelte, hogy visszavásárolhassa azt a 19,9 százalékos tulajdonrészt, amelyet a VW még 2009-ben szerzett meg a Suzukiban.

A bíróság szombaton meghozott döntése értelmében a szerződést 2012. májusi hatállyal felbontottnak kell tekinteni, és a Volkswagennek lehetővé kell tennie, hogy a Suzuki az általa megjelölt módon visszavásárolja részvényeit.

Ugyanakkor a bíróság azt is kimondta, hogy a megállapodás egyoldalú felmondásával a Suzuki megsértette a szerződés feltételeit, ezért a Volkswagennek jogában áll pert indítani a japán autógyártó ellen. A kártérítés jellegéről és mértékéről egy külön tárgyalás során fognak dönteni, jelentette be a Suzuki vezetősége.

A 19,9 százalékos tulajdonrész felszabadulásával teljesen átalakul a Suzuki tulajdonosi szerkezete; egyes elemzők szerint most, hogy a vállalat függetlenedett előző partnerétől, újabb nagy erejű pártfogót kereshet magának.

Kommentek

F1: Räikkönen már trombitán is veri Vettelt – videó

A Ferrari versenyzői a Mexikói Nagydíj előtt trombitálni tanultak. Räikkönen bírta jobban szuflával.

F1: Ecclestone falakat tenne a pályákra

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone a balesetveszély, az ütközések esélyének növelésével tenné izgalmasabbá a sportágat. Falakat a kanyarokba, baleseteknél, mentőt, igazi show-t.

Vezettük a jövő hibridjét

Nem kell temetni a benzines autókat. Évtizedekig használjuk még őket, igaz, elektromos rásegítéssel. Hogy milyenek lesznek a közeljövő autói, két nagy beszállító mutatta meg.

Ettől a villásdugóval tákolt villanyablaktól letettük a hajunkat

Kész, erre nincsenek szavak. Ilyen a tökéletes természetbarát javítás, azt felhasználva ami éppen akad, azt ami másnak kacat,

F1: Ezért volt Senna a legnagyobb – videó

Miért volt Senna a legnagyobb? Pár éve egy nagyszerű összeállítást készített a Top Gear, sok pilóta véleményével.

Túlkormányzott BMW típusú gépjármű úton tartása

Autópályára történő felhajtás egy 800 lóerős BMW-vel kivitelezve.

F1: Két másodperc két percben – így zajlik a kerékcsere

A Red Bull tovább folytatja a Forma-1-es kerékcsere boncolgatását, most egy kétperces videóban mutatják meg, mi is zajlik a bokszutcában két másodperc alatt.

25 éve porosodó ritka Ladára leltek egy ukrán garázsban

Érdekes, hogy mindig akad pár ember, aki a gyári állapotú autóját inkább elrakja, mint a befőttet. Hátha egyszer sokat fog érni. Így tett ennek a most fellelt Ladának a tulajdonosa is.

F1: A Merci meglepően választott gumit Mexikóra

Senki nem kért olyan kevés szuperlágy szettet a hétvégi Mexikói Nagydíjra, mint a Mercedes.

A nép SUV-ra vágyott, a Peugeot SUV-t gyártott

A Peugeot 3008 tulajdonképpen csak nevét örökölte elődjétől, a generációváltás egy teljesen friss típust hozott, amihez nagy reményeket fűz a francia gyártó.

Nagyobb lett, tisztább lett a MINI terepjárója

Húsz centiméterrel hosszabb elődjénél, így gyakorlatilag más kategóriában játszik a MINI Countryman, a divatmárka szabadidőjárműve. Konnektoros hibrid is készült belőle.

Több száz embert küld el a győri Audi

De csak Pozsonyba. December elejétől 550, jelenleg az Audi Hungariánál dolgozó munkatárs a Volkswagen szlovákiai járműgyárában dolgozik.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.