Jönnek a Trabant-módra működő Hondák?

Kétütemű motor a Hondától

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2015.07.20. 16.00

Szabadalmi oltalmat kapott a Honda új benzines motorja. A gépben az az érdekes, hogy kétütemű!

Nagyon is izgatja a motorfejlesztőket a kétütemű motor egyszerű felépítése, a kevesebb mozgóalkatrészből fakadó kisebb súrlódási veszteség és az agresszív erőleadás, kiugró fajlagos teljesítménnyel. Csakhogy ezeket az előnyöket a kétüteműek károsanyag-kibocsátása miatt nemigen lehet összebékíteni az érvényes környezetvédelmi szabványokkal, ezért a kétütemű motorok már a motoros szánokból és a jetskikből is kiszorultak.

Tökéletesebb égés, kevesebb káros anyag

De a Honda új fejlesztésű motorjával új kört csengethetnek a kétüteműeknek. A szabadalmaztatott koncepciójú motor közvetlen benzinbefecskendezéssel működik, amellyel tisztább égés és jobb dugattyúhűtés valósítható meg. A pár napja a brit MoreBikes motoros weblap által kiszúrt újítás az égés pontos szabályozásával hatékony égést valósít meg, amely csökkenti a károsanyag-kibocsátást.

NOHAB és Szergej: kétütemű a Trabanton túl

Egy M62-es Szergej. Turbó és kompresszor is tölti a kétütemű dízelmotort, amely az áramot fejleszti. Fotó: Takács Bence, Benbe.hu

Egy M62-es Szergej. Turbó és kompresszor is tölti a kétütemű dízelmotort, amely az áramot fejleszti. Fotó: Takács Bence, Benbe.hu


Kétütemű motorral legtöbb olvasónk az NDK (egykori kelet-németországi államszocialista diktatúra) autóiban találkozhatott, Trabantokban, Wartburgokban és Barkasokban. Kevesebben tudják, hogy kétütemű motor hajtja a népszerű M62-es Szergej és M61 pályaszámú NOHAB mozdonyokat is.

A dízel-elektromos mozdonyok motorja nem résvezérléses, mint a kétütemű benzinesek általában, hanem kipufogószelepük is van, mint a Honda új motorjának. A szívórésen beáramló levegő a felső kipufogószelepen át nyomja ki az égésterméket.

Ennek működésére a mozdonyokban feltöltőre van szükség, amely lehet turbó és kompresszor, mint a Szergejben, vagy mechanikus feltöltő, mint a NOHAB esetében. Köszönjük Gajdán Miklós kollégánknak a gyorstalpalót!

Nem autóba való. Egyelőre

A metszetrajzokból látszik, hogy ez egyelőre nem autóba szánt változat, legalábbis jelenlegi kialakításával nem szerelhető be személyautókba. Alsó kialakítása inkább stabilmotornak mutatja a gépet, amely például áramfejlesztőkben szolgálhatna. Kisgépüzletágával megtámogatva a Honda a világ legnagyobb motorgyártója.

Fent látszik a kipufogószelep, a konstrukció egyik érdekessége. A leadkép illusztráció, a Honda 1,0 literes turbómotorjáról készült

Kommentek

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

Legendás francia filmet forgatott újra a Ford

40 éves filmet forgatott újra a Ford modern formában és egy piros Mustanggal a főszerepben.

Tekerd fel a hangerőt, mert itt az 5 legszebben szóló Porsche!

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik az 5 legkirályabbul szóló Porsche, akkor már tudni fogod a választ.

Motorháztetőre vetette magát egy félnótás gyalogos

Rávetette magát a vétlen autósra, majd felháborodott, mint akit valóban elütöttek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.