Hogyan készüljünk a nyárra?

7 fontos karbantartás, átvizsgálás, pótlás

Szerző: Hirdetés levél küldés 
Dátum: 2015.07.06. 06.00

Vannak, akik fogyókúrával, mások intenzív spórolással készülnek a nyárra. Nem elég azonban, ha saját magunkat ráncba szedjük: autónknak is különleges követelményei vannak

A nyár akkor is különleges igénybevételt jelent autónk számára, ha éppen nem utazunk sehová: a forró levegő, a felmelegedett aszfalt, a gyakran működtetett klímaberendezés vagy éppen a lehúzva tartott ablakok olyan, megváltozott üzemi körülményeket eredményeznek, amelyek nem megfelelő műszaki állapot esetén könnyen okozhatnak kisebb bosszúságot, de akár komoly problémát is.

Nézzük tehát, mik a legfontosabb tennivalók, amiket semmiképp ne halasszunk el, mielőtt útnak indulunk.

A hólánc a következő téli időszakig otthon maradhat, láthatósági mellényből viszont pakoljunk fel rendesen; meglétüket minden országban máshogy szabályozzák, és eltérő szigorral büntetnek, de a józan ész is azt diktálja, hogy megtegyünk ennyit magunk és utasaink biztonságáért. Ne sajnáljuk az időt az egészségügyi csomag átnézésére: ez nem csak autóbalesetben jöhet jól, akkor is hasznát láthatjuk, ha a kempingben reggelit készítve megcsúszik a kés.


Ha autónk lámpatesteiben otthon cserélhető fényforrások világítanak, ellenőrizzük a tartalék izzók meglétét: a hiányt sokkal egyszerűbb itthon pótolni, mint külföldön rohangálni a hiányzó cseredarabokért. Ugyanebből a megfontolásból módszeresen kapcsoljunk be minden elektromos fogyasztót egy-két másodpercre, ha valami nem működik, ellenőrizzük a biztosítéktáblát. Ez utóbbit egyébként a Ford Motorcraft 5+ karbantartási csomagja is tartalmazza, ha úgy nyugodtabbak vagyunk, bízzuk szakemberre a munkát!


A jól megpakolt autó, a hosszú autópálya-szakaszok, a hegyi szerpentinek mind az átlagosnál nagyobb megterhelést jelentenek a fékrendszer számára. Feltétlenül ellenőriztessük a rendszer üzemképességét, méressük meg a fékfolyadék forráspontját - az érettebb Ford gépkocsikra kidolgozott, speciális Motorcraft 5+ szerviz keretében ezt megbízhatóan, költséghatékonyan elvégzik a Ford Petrányi szervizében.


Ha a nyaralás idejére esik, vagy nem sokkal az után esedékes, érdemes előrehozni az éves karbantartást. Cseréljük vagy cseréltessük le az olajat, az olajszűrőt; a poros téli időszakban eltömődött levegőszűrőt kitisztítva vagy cserélve nem csak a fogyasztást csökkenthetjük, de autónk üzembiztonsága is nő. Ha Fordunk van, szerencsénk is van: a Motorcraft 5+ szakszerviz keretében most az öt évnél idősebb modelleket különösen kedvező áron készítik fel.


A sérült, kopott gumik fokozott kockázatot jelentenek, a megfelelő légnyomás beállítása ilyenkor különösen fontos. Ne feledkezzünk meg a pótkerékről sem; ha pedig defektjavító található az autónkban, ellenőrizzük szavatossági idejét, ajánlja Nardai László, a Ford Petrányi szerviz és karosszéria üzletág igazgatója.


A klímaberendezés szervizeléséről sokan hajlamosak megfeledkezni, pedig nem csak kényelmi, de biztonsági funkcióról is van szó: a hőségben nehéz volna megőrizni higgadtságunkat és koncentráló képességünket, az extrém meleg pedig akár egészségügyi problémákat is okozhat, emlékeztet Nardai László. Tisztíttassuk ki a pollenszűrőt, és ne sajnáljuk a pénzt és/vagy fáradságot a légkondicionáló fertőtlenítésére.


Ezen feladatok jelentős részét megfelelő rátermettség és felszerelés birtokában akár otthon is elvégezhetjük, ha azonban biztosak akarunk lenni abban, hogy egyetlen lépést sem hagytunk ki, és mindent az előírások szerint végeztünk el, érdemes lehet igénybe venni a szakszervizek nyári felkészítő csomagjait. A Ford Petrányi idősebb autókra kidolgozott, akciós Motorcraft 5+ szervizajánlata pontosan az ilyen jellegű átvizsgálásokat tartalmazza, és ha szükséges, most kiemelten kedvező áron végzik el a javításokat, cseréket is.

Kommentek

  • demagóg

    Érdeklődöm, hogy Fordra van-e valamilyen karbantartási csomag.
    Köszönettel.

  • bochi

    lol demagóg :D

Hirdetőtáblát vett a hátára a legújabb Forma-1-es

Szerda délután a Silverstone-ban a Force India is lerántotta a leplet 2017-es Forma-1-es modelljéről. Szerencse, hogy a VJM10-es nem szépségversenyen indul.

Alternatív üzemanyagot talált fel egy pécsi férfi? Nem, csak bosszúra szomjazott

Egyszerű bosszú vezérelte a férfit, aki mosóport és vajat öntött a szomszéd autójába. Zavarta a gyerekek zajongása.

F1: Így ismerhetjük fel idén Ricciardót

Max Verstappen után a Red Bull másik pilótája, Daniel Ricciardo is megmutatta 2017-es sisakdizájnját.

F1: Bottas szigorú szabályokra számít

Valtteri Bottas úgy véli, a korábbi évek történései után a Mercedesnél szigorú szabályai lesznek a csapattársak közötti versenynek.

F1: Vettel még nem ábrándult ki a Ferrariból

Sebastian Vettel azt mondja, a tavaly, nem túl fényes idény után is hisz még a Ferrariban – előbb-utóbb csak bajnokok lesznek együtt.

Kívül-belül megújult a Škoda Rapid

Friss formavilág, xenon fényszórók, fedélzeti wifi, modernizált kezelőszervek és új motor a Škoda köztes modellcsaládjában.

Off-road buszokon járhatnak iskolába a gyerekek

Az Iveco iskolabuszok eltérnek az amerikai változatoktól, ugyanakkor jól boldogulnak terepen és még mozgáskorlátozott gyerekek szállítására is alkalmasak.

F1: Labdába sem rúgnak idén a kisebb csapatok?

A Renault főnöke szerint a 2017-es Forma-1-es idény újabb fegyverkezési versenyt hoz, ami még esélytelenebbé teheti a független kis- és középcsapatokat.

Rozsdagyűjtő, erdőben lassan rohadó autók romantikája

Autóroncs szinte minden árokparton akad sajnos. De néha valódi értékes, ritka, veterán típusok is elhagyva gyűjtik a rozsdát a gyéren lakott területeken. Vannak, akik meglátják ebben is a fotótémát, és kattintanak. Elhagyott autók gyűjteménye az Instagram oldaláról.

Mi a fene lóg ki ebből a régi Škodából?

A helyes megfejtőnek jár a kétkazettás magnó, és hozzá a “Világslágerek magyarul”.

Három BMW-st szégyenített meg ez az audis

Nem nagyon bírták az áradást a bajor gyártó modelljei, nem úgy, mint az Audi, ami úgy húzott el köztük, mintha mi sem történt volna.

F1: Kukkantsd meg az új Mercedest!

A Mercedes-csapat néhány részletfotóval készíti elő új autója, a W08-as csütörtöki leleplezését. Kék szín is kerül a járgányra.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.