Hogyan készüljünk a nyárra?

7 fontos karbantartás, átvizsgálás, pótlás

Szerző: Hirdetés levél küldés 
Dátum: 2015.07.06. 06.00

Vannak, akik fogyókúrával, mások intenzív spórolással készülnek a nyárra. Nem elég azonban, ha saját magunkat ráncba szedjük: autónknak is különleges követelményei vannak

A nyár akkor is különleges igénybevételt jelent autónk számára, ha éppen nem utazunk sehová: a forró levegő, a felmelegedett aszfalt, a gyakran működtetett klímaberendezés vagy éppen a lehúzva tartott ablakok olyan, megváltozott üzemi körülményeket eredményeznek, amelyek nem megfelelő műszaki állapot esetén könnyen okozhatnak kisebb bosszúságot, de akár komoly problémát is.

Nézzük tehát, mik a legfontosabb tennivalók, amiket semmiképp ne halasszunk el, mielőtt útnak indulunk.

A hólánc a következő téli időszakig otthon maradhat, láthatósági mellényből viszont pakoljunk fel rendesen; meglétüket minden országban máshogy szabályozzák, és eltérő szigorral büntetnek, de a józan ész is azt diktálja, hogy megtegyünk ennyit magunk és utasaink biztonságáért. Ne sajnáljuk az időt az egészségügyi csomag átnézésére: ez nem csak autóbalesetben jöhet jól, akkor is hasznát láthatjuk, ha a kempingben reggelit készítve megcsúszik a kés.


Ha autónk lámpatesteiben otthon cserélhető fényforrások világítanak, ellenőrizzük a tartalék izzók meglétét: a hiányt sokkal egyszerűbb itthon pótolni, mint külföldön rohangálni a hiányzó cseredarabokért. Ugyanebből a megfontolásból módszeresen kapcsoljunk be minden elektromos fogyasztót egy-két másodpercre, ha valami nem működik, ellenőrizzük a biztosítéktáblát. Ez utóbbit egyébként a Ford Motorcraft 5+ karbantartási csomagja is tartalmazza, ha úgy nyugodtabbak vagyunk, bízzuk szakemberre a munkát!


A jól megpakolt autó, a hosszú autópálya-szakaszok, a hegyi szerpentinek mind az átlagosnál nagyobb megterhelést jelentenek a fékrendszer számára. Feltétlenül ellenőriztessük a rendszer üzemképességét, méressük meg a fékfolyadék forráspontját - az érettebb Ford gépkocsikra kidolgozott, speciális Motorcraft 5+ szerviz keretében ezt megbízhatóan, költséghatékonyan elvégzik a Ford Petrányi szervizében.


Ha a nyaralás idejére esik, vagy nem sokkal az után esedékes, érdemes előrehozni az éves karbantartást. Cseréljük vagy cseréltessük le az olajat, az olajszűrőt; a poros téli időszakban eltömődött levegőszűrőt kitisztítva vagy cserélve nem csak a fogyasztást csökkenthetjük, de autónk üzembiztonsága is nő. Ha Fordunk van, szerencsénk is van: a Motorcraft 5+ szakszerviz keretében most az öt évnél idősebb modelleket különösen kedvező áron készítik fel.


A sérült, kopott gumik fokozott kockázatot jelentenek, a megfelelő légnyomás beállítása ilyenkor különösen fontos. Ne feledkezzünk meg a pótkerékről sem; ha pedig defektjavító található az autónkban, ellenőrizzük szavatossági idejét, ajánlja Nardai László, a Ford Petrányi szerviz és karosszéria üzletág igazgatója.


A klímaberendezés szervizeléséről sokan hajlamosak megfeledkezni, pedig nem csak kényelmi, de biztonsági funkcióról is van szó: a hőségben nehéz volna megőrizni higgadtságunkat és koncentráló képességünket, az extrém meleg pedig akár egészségügyi problémákat is okozhat, emlékeztet Nardai László. Tisztíttassuk ki a pollenszűrőt, és ne sajnáljuk a pénzt és/vagy fáradságot a légkondicionáló fertőtlenítésére.


Ezen feladatok jelentős részét megfelelő rátermettség és felszerelés birtokában akár otthon is elvégezhetjük, ha azonban biztosak akarunk lenni abban, hogy egyetlen lépést sem hagytunk ki, és mindent az előírások szerint végeztünk el, érdemes lehet igénybe venni a szakszervizek nyári felkészítő csomagjait. A Ford Petrányi idősebb autókra kidolgozott, akciós Motorcraft 5+ szervizajánlata pontosan az ilyen jellegű átvizsgálásokat tartalmazza, és ha szükséges, most kiemelten kedvező áron végzik el a javításokat, cseréket is.

Kommentek

  • demagóg

    Érdeklődöm, hogy Fordra van-e valamilyen karbantartási csomag.
    Köszönettel.

  • bochi

    lol demagóg :D

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

Kémfelvételen a Škoda Yeti utódja

Karoq néven érkezik egy hónap múlva a második generációs kompakt Škoda SUV. Csehországban lefilmezték egy prototípusát.

Nem működik a Toyota stratégiája

A világ minden részén népszerűek a plug-in hibridek – mindenütt, kivéve Kínát. Az ázsiai ország miatt a Toyota kénytelen lesz újragondolni stratégiáját.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.