Több halott a magyar utakon

Szerző: Vezess levél küldés  baleset-megelozes.eu levél küldés 
Dátum: 2015.06.11. 10.00

Május végéig nőtt a személyi sérüléssel járó közúti balesetek és a halálos áldozatok száma. Sokkal kevesebb balesetet okoztak részegek.

Május 1. és 31. között 3,41%-kal nőtt a személysérüléses közúti balesetek száma a tavaly május végi adatokkal összehasonlítva. A halálos és a könnyű sérüléses balesetek száma nőtt, míg a súlyos kimenetelű balesetek száma csökkent. A balesetben meghaltak száma 40 százalékkal nőtt, míg a súlyosan sérültek, valamint az ittasan okozott balesetek száma csökkenést mutat.

A májusi, összességében véve kedvezőtlen baleseti adatok a január 1. és május 31. közötti időszak teljesítményére is hátrányosan hatottak. Egy hónapja, április végén a halálos áldozatok és a súlyosan sérültek száma még alacsonyabb volt az előző év azonos időszakához képest, május végén ez már csak a súlyosan sérültekre igaz.

Az előzetes adatok alapján január 1. és május 31. között összesen 5739 személysérüléses közúti balesetet okoztak hazánk közútjain, mely 1,74%-kal magasabb a 2014 első öt hónapjában regisztrált értéknél.

Az összes közúti baleseten belül a halálos balesetek száma 4,95%-kal nőtt, a tavaly május végi 202-vel szemben idén tíz balesettel több, azaz 212 halálos kimenetelű baleset helyszínére riasztották a hatóságokat. Hasonlóan növekedés jellemzi a könnyű sérüléses balesetek alakulását (ezeknek a baleseteknek a száma 3752-ről 3877-re nőtt), míg a súlyos sérüléses balesetek számában az adatok 2,19%-os csökkenést tükröznek. Május végéig összesen 235 fő vesztette életét közúti balesetben hazánk útjain, 17 fővel több, mint az elmúlt év azonos időszakában.

Az ittasan okozott közúti balesetek alakulását továbbra is kedvező tendencia jellemzi. Idén május végéig kereken 100 fővel kevesebben, összesen 493-an okoztak személyi sérüléssel járó közúti balesetet szeszes italtól befolyásolt állapotban, ami jelentős, 16,86%-os csökkenést jelez. 

Kommentek

 • hova

  Volt olyan nap, hogy ÖTEN HALTAK MEG, EBBŐL NÉGYEN AZÉRT, MERT LESODRÓDTAK AZ ÚTRÓL. NEM AZÉRT, MERT GYORSAN MENTEK, HANEM MERT FIGYELMETLENEK VOLTAK

 • epijani

  Akkor mégsem a gyorshajtás a probléma??? Pedig a méregdrága traffipaxok vásárlásakor arra hivatkoztak!!!! Erre ” varrjon gombot” az okos kormányunk!!!!

 • hova

  Valóban CSAK figyelmetlenek voltak?

 • Kempelen

  Még mindig a gyorshajtás a vezető ok.
  A traffipaxokra sajnos szükség van. Szerencse, hogy jelentős rajtuk az EU támogatás.

 • hova

  Egyetértek.

 • GIGI

  Nem jó dolog ilyen híreket olvasni, de sajnos egyre inkább hozzá tartozik az élethez. Az adatok mögött valószínűsítem, hogy nem csak a figyelmetlenség, hanem az idegesség, ingerültség is nagy szerepet játszott. Egy feszültségekkel teli hét, vagy nap után sokkal ingerlékenyebbek az emberek és ez a közutakon közlekedőkön is látszik. Ilyen esetekben a reflexek se úgy működnek mint nyugodt állapotban. Váratlan helyzeteket nem biztos, hogy megfelelően tudják kezelni.

 • olomana

  Az ilyen, két szám összehasonlításán alapuló statisztika idiótaság. Minden valószínűségi változónak van egy szórása, az természetes, hogy két egymást követő éveben különböző számot kapsz. Elég, ha egy ember hülye, és egy balesetben megöl 4 embert, már megugrik a szám, de ez ettől még nem tendencia. Ezek az 5% körüli változások szerintem simán beleférnek a szórásba. Persze, ha mondjuk 1,5x-re nőne, akkor ott már van valami.

 • myself

  jelentosen megnott a forgalom 2014 elso felevehez kepest, ennek elsodleges oka, hogy drasztikusan csokkent a benzinar, akkor 440 ft korul volt, most 360 ft korul mozog.

 • demagóg

  A gyorshajtás talán már nem akkor probléma, mint volt 10 évvel ezelőtt, de most is jelentős, hiszen, ha figyelmetlenséggel, idegességgel, stb. párosul, akkor sokkal pusztítóbb tud lenni egy baleset, mint kis tempó esetén.

 • demagóg

  myselfnél a pont.
  többet megyünk, mert “olcsó” az üzemanyag.
  Nagyobb forgalom, ergo több baleset.

 • Kempelen

  Myself! Nyilván, de a baleseteket nem a benzinár okozza, hanem a közlekedők, akik esztelenül hajtanak rengeteg esetben nem figyelnek, agresszívek, sérthetetlennek képzelik magukat.
  A fórumokon mind Fittipaldi, aztán egy újsághír majd helyre teszi a sorsát.

 • subtotal

  Érezhetően nagyobb a forgalom, nő a baleseti szám, a kormány a csak traffikat erőltető hozzáállásával el fogja bukni a vállalását, ami 50%-os csökkentést ígért a halálos balesetek számában.
  Sokkal biztonságosabb fő- és mellékutakra lenne szükség.
  Körforgalmakra, elkerülő utakra, négysávosításokra.
  Arra is kiváncsi lennék, mennyi jelenleg a biciklisek és gyalogosak aránya a balesetekben.

 • mtbe

  Kár, hogy nem lehet a traffipaxokat úgy elhelyezni, hogy a leleményes magyar autós ne tudja, hogy hol van. Az segítene igazán.
  A gyorshajtáson kívül nem tartják a követési távolságot, olyan helyeken előznek, ahol nem szabad, egyesek viccet csinálnak abból, hogy pont azon a 10 m záróvonalon előznek. Szégyelljék magukat!

 • mtbe

  Remélem nem kezdik el páran megint, hogy azok a bűnösök és a közvetett gyilkosok, akik lassabban mennek a megengedettnél.

 • Anabolicus

  Éljen a szupertraffipax! Ezekszerint működik a dolog…

 • Szöcske

  Sok okot lehet találni,biztos mind belejátszik. Azt nehezen tudom megemészteni,mikor menekül a rendőr elől-nincs biztosítása-,egész halom halott is lehetne a néhány helyett.Ilyen autóval elindulni nem bátorság…Többször láttam olyat is,a szembejövő elment mellettem,a tükörben hatalmas porfelhőt láttam-padkázott,30 méterrel mögöttem.Tele volt a kocsi.Szóval,figyelem,fegyelem hiánya.Nem a gyorshajtás,mert aki hajt ökör módra,azt a traffi nem érdekli.

 • Phrascarica

  Az adatok mögött 90%-os súllyal a benzin árának csökkenése mutatkozik meg, azaz hogy többet autózunk.
  Mindenki tudta, hogy a traffipax beszerzés és traffipaxozás igen kis jelentősséggel bír a halálos balesetek szempontjából. Nagyon ostoba és szűklátókörű aki tényleg elhiszi azt.

15 pusztítóan kontár módon tuningolt autó

Stílusérzéket és mértékletességet nyomokban sem tartalmazó autók Mekkmester-díjas tunerektől.

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Hihetetlen látvány a porban csapató 6-os BMW

Rallyautó bármiből lehet, még egy olyan luxuskupéból is, mint a BMW 650i.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

Elektromos buszt álmodott meg a Škodák tervezője

A Czechbus kiállításon megtekintettük a csehek legújabb büszkeségét, melyet az a férfi tervezett, aki korábban Škoda buszokat is megálmodott.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

F1: A fél mezőny bejelentkezett a Mercedesnél

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, óriási az érdeklődés Nico Rosberg megüresedett helye iránt, mégsem lesz könnyű betölteni a bajnoki ülést.

Kitiltják a dízeleket több nagyvárosból

Párizs, Madrid, Athén és Mexikóváros összefogott, majd közösen bejelentette: 2025-től kitiltják az útjaikról a dízelüzemű járműveket.

F1: A Mercedes tényleg számolhat Alonsóval?

A Mercedes még egyetlen nevet sem említett a nagy meglepetésre visszavonulását bejelentő Nico Rosberg utódjaként, de a korábbi nyilatkozatok alapján Fernando Alonso tényleg a listájukon lehet.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.