Felszámoltak egy nagy autós bűnbandát

Milliárdos kárt okoztak

Szerző: Vezess levél küldés  MTI levél küldés 
Dátum: 2015.05.27. 14.45

Lopott autók alkatrészeivel üzletelő bűnözőket fogtak el a Békés megyei rendőrök. A több európai országra kiterjedő bűnügyben 13 embert gyanúsítottként hallgattak ki.

A felderítés során több mint százötven, főként külföldről származó lopott személygépkocsi alkatrészeit azonosították be. Német rendőrök jelezték 2013-ban, hogy egy csorvási férfi, az 55 éves H. Tibor az interneten nagy mennyiségű használt gépjárműalkatrészt árusít, amelyek többsége lopott járművekből származik. A 195 helyszíni szemle során 239 millió forint értékben több mint 24 ezer alkatrészt foglaltak le a Békés megyei rendőrök.

A tettesek elsősorban európai, főként brit, német, svéd és osztrák rendszámú autókat loptak el, amelyek többnyire szétszedve kerültek Magyarországra, és itt alkatrészként próbálták értékesíteni. Emellett több lopott autót átépítettek, az egyedi azonosítójeleket eltávolították; nem egyszer totálkárosra tört autók egyedi azonosítójeleit építették rá lopott gépjárművekre, és így helyezték forgalomba őket.

Nyolc gyanúsított bűncselekményből származó gépjárműalkatrészeket vagy szétbontott autókat adott el H. Tibornak, további hármat pedig járművek átalakítása miatt hallgattak ki. Őket a rendőrség orgazdaság, jármű egyedi azonosítójelével való visszaélés vagy bűnpártolás elkövetésével gyanúsítja. A lopással okozott kár összértéke milliárdos nagyságrendű, az ellopott autók jelentős része nagy értékű volt.

A rendőrség elkülönített egy nyomozást, amely a 44 éves békéscsabai M. László ellen indult, ő ugyancsak az interneten árusított lopott autókból származó alkatrészeket. Kis Péter elmondta: jogilag ez különálló nyomozásnak számít, de valószínűsítik, hogy M. László és H. Tibor üzleti kapcsolatban állhatott egymással.

Ormai Tamás, az Országos Rendőr-főkapitányság Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központjának osztályvezetője méltatta a nemzetközi együttműködést, a német, a brit és a magyar rendőrség összehangolt, egymást segítő munkáját.

Kommentek

  • hova

    Minden ehhez hasonló hírt öröm olvasni! Mikor következnek a magyar ellopott autók tetteseinek felderítése?

Megjött az utolsó új Forma-1-es

Az új modellhez új szín is jár: a Toro Rosso által leleplezett STR12-est nem lehet majd összekeverni az elődeivel.

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

Így veszélyeztethetik egészségünket a trükköző európai fuvarozók

Az európai teherautó gyártók az AdBlue adalék-anyaggal történő mahinálás megállítását szorgalmazzák. A buherálók az állampolgárok egészségével szórakoznak.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.