8 rizikófaktor, ami felmerül a külföldi használt autóknál

Szerző: Hirdetés levél küldés 
Dátum: 2015.05.21. 15.00

Nyolc pontba gyűjtöttük a leggyakoribb buktatókat, fejfájdító problémákat, amiket megfontolva már nem annyira csábító egy 1000 eurós kocsi hazahozatala.

Az utóbbi években folyamatosan nőtt a külföldről behozott használt autók száma, a regisztrációs adó 2011-es csökkentésével pedig még magasabb fokozatba kapcsolt az import, és a használtautó-piac. Tavaly már több mint 100 ezer autó ömlött az országba, szinte minden utcában akad már egy hobbinepper, hóna alatt rengeteg tapasztalattal. 
Jól működő kapcsolati hálózat, kitaposott ösvények, gyors kommunikáció az interneten. Sosem volt ilyen egyszerű megkímélt, olcsó használt autóhoz jutni! – gondolhatnánk, de pont a piac bővülése emelte a rizikót, és hozott új, eddig nem látott problémákat. 
Nyolc pontba gyűjtöttük a leggyakoribb buktatókat, fejfájdító problémákat, amiket megfontolva már nem annyira csábító kaland gondolkodás nélkül fejest ugrani egy kecsegtető, 1000 eurós kocsi hazahozatalába.
8 rizikófaktor, ami felmerül a külföldi használt autóknál 1
1. A jó vételekre lecsapnak a nepperek. Magánszemélyként jól kiépült hálózat ellen versenyzünk. Amikor nekünk megtetszik egy hirdetés a Mobile.de adatbázisát böngészve, a kiszemelt darabot már lehet, hogy egy hazai kereskedő kinti kapcsolata foglalja le éppen. Amíg az autókeresés nekünk munkától, családtól lopott idő, addig ők ebből termelnek profitot, és ezt az előnyt szinte lehetetlen ledolgozni. 
2. Nehéz fényt deríteni az autó rejtett hibáira. Gyanús hangot ad a futómű, ingadozik az alapjárat? Egy itthoni autónál ekkor köszönjük a lehetőséget, és esetleg visszatérünk egy autószerelővel, vagy szervizben vizsgáltatjuk át a kiszemelt darabot. Külföldön nincs lehetőség hezitálni, vagy magunkkal rángatunk egy megbízható szakembert, aki a körülményekhez mérten megpróbálja felmérni az autó állapotát, vagy 100 eurós plusz költségért végeztetünk állapotfelmérést. A külföldi cég szakértői a megrendelést követő munkanapon kapcsolatba lépnek az eladóval, a törésnyomokat is érintő átvizsgálás és a próbaút eredményét a szemle utáni napon elküldik a vevőjelöltnek.
3. Álom csak a vaskos engedmény. Ha egy autót vonzóbb áron hirdetnek, mint a hasonlókat, számítsunk rá, hogy az árból akár 10 százalékot sem lehet lefaragni, főleg magánembereknél. A Festpreis, Endpreis vagy fix Preis végleges eladási árra utal, a Verhandlungsbasis vagy VB az irányárat jelöli. Főleg igaz ez a drágább autókra, a 32 000 euróért hirdetett kocsi árából nem fogunk négyszámjegyű összeget lefaragni. 
4. Felhígult piac. Ahol mindenki olcsó csodát keres, ott megadják az olcsó csoda illúzióját. Az általában első számú célpontnak számító német piac pedig az igény hatására átalakult, rengeteg keletről érkező kereskedő építette ki bázisát, és hozta magával a bevált profitmaximalizáló módszereket. 
5. Idő- és energiapazarló kaland. Egy külföldön vonzó áron kínált kocsiért kiutazni is komoly költség, főleg ha 1-2 ezer eurós vételárhoz viszonyítunk. A jelenlegi benzinárak mellett 8 literes átlagfogyasztással egy Frankfurt-környéki autó esetében ez oda-vissza közel 80 ezer forintot jelenthet az autópályadíjakkal együtt. És még nem ettünk-ittunk semmit, a szendvics 1000 kilométer után kifordul a szájból, kell a meleg étel a fáradt autóvadásznak, legolcsóbb ebéd pedig 10-12 euróba fáj. 
Ebben a helyzetben, fáradtan, tetemes összeget költve az utazásra, könnyebben rábólintunk egy rizikós vételre is, főleg ha tudjuk, hogy még egy túrára nem futja. Ez a kockázatvállalás rosszul is elsülhet, amikor hazaérve fény derül a sietség miatt rejtve maradt problémákra.
6. Problémás emissziós besorolás. Ez a kérdés sokakat érinthet, ha a norma szigorításának évében vagy ahhoz közel gyártott használt autó behozatalában gondolkodnak. Gyakran ugyanazon típus azonos évjáratú példányai is eltérő kibocsátási besorolással rendelkeznek. 
Sok autó német papírjaiban nem Euro 3 szerepel, hanem például D3 vagy D4, tehát a laikusok számára adott esetben csak a hazai forgalomba helyezés során, praktikusan a vizsgán derül ki, hogy a véltnél magasabb regadó-kategóriába sorolják az autót.Például egy 2000. augusztusi, 1,6 literes motorral szerelt autóra. 51 000 helyett 68 000 Ft regisztrációs adót vetett ki a NAV, hiába teljesítette egyértelműen az Euro 3-as emissziós értéket. 
Ez cégautó vásárlása esetén is fájdalmas lehet, ha Euro 3 helyett alacsonyabb besorolást kap itthon a jármű, akkor 120 lóerő alatti teljesítménnyel számolva a havi cégautó-adó 11 ezer helyett varázsütésre megduplázódik, 22 ezer forintra. Fellebbezni természetesen lehet, díja jelenleg 22 800 Ft, ez az összeg megegyezik a mindenkori elsőfokú eljárás díjával.
7. Fájdalmas állami sápok. 2014. január 1-jétől a külföldön vásárolt használt járművek (személyautók, motorkerékpárok, haszonjárművek) hazai forgalomba helyezése után is kell már vagyonszerzési illetéket fizetni. Erre jön még vaskos tételként a regisztrációs adó, plusz az apró (rendszámtábla, törzskönyv, forgalmi, műszaki vizsga honosítása, vagy új vizsga, idő híján az ügyintéző díja stb.) Még egy józan választás esetén (2000-es évjáratú Ford Focus 1.6 benzin) is 162 ezer forint plusz költséget jelent az itthoni ügyintézés.

8. Macerás hazajutás. Ha minden elvárás teljesül, és sikerül megfelelő állapotú autót szerezni, még mindig fejfájdító kihívást jelenthet az autó hazajuttatása. Jöhet a tréler? Lehet okosba, másik személyautó után kötve? Ha rendszámmal, lábon, akkor mivel? Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a legálistól a teljesen illegálisig terjedő megoldások erdejében. Legyen sárga szélű, ötnapos, a piros szélű hónapos, hatvanezer forintért, vagy a szürke zónába eső, jogilag aggályos P-rendszám? Jobb, ha már H betű virít a hivatalos azonosítón, így a rengeteg egyéb macera mellett erre a kérdésre sem kell fórumokat túrva választ találni, és izgulni a bírság lehetőségén. 

Kommentek

 • bochi

  fárasztó ez a folyamatos weltauto reklám.

 • Kempelen

  Lehet, de meglepően hasznos. Nem mindenki olyan atomfizikus a témában, mint te.

 • bochi

  az ad hominemnek kell az elsőnek lennie, ugye? nem vagyok nepper, szimplán utálom a marketinget

 • Kanyaró Malvin

  Ez mind abszolút reális probléma. Ráadásul ott sem minden magánember eladó földre szállt angyal és én is futottam bele olyan hirdetésekbe, amikor a privát feladó igazából a legsötétebb neppergócban dolgozó kereskedő volt. Talán albán vagy valamilyen ex-jugoszláv, aki annyira tudott németül, mint egy kétéves gyermek jobb családi háttérrel.

 • roscos

  Nem az a gond, hogy ne lenne hasznos ezeket összeírni, hanem ezen cikkek egyoldalúsága. Ezt érezhette a vezess.hu is, mert gyorsan közzétettek egy olyan cikket, ami a hazai használtautó-vásárlás buktatóira hívja fel a figyelmet.
  A tájékoztatásnál csak az egyoldalúbb tájékoztatás rosszabb.
  A 8 pont mellé itt van 4, amiket pedig ha betart az ember, érdemes nekiindulni:
  1. Tudsz az adott ország nyelvén, vagy van ilyen ismerősöd
  2. Van olyan megbízható(!) ismerősöd, aki tud segíteni. Nem Béci ipszilonnal, hanem olyan, aki ismeri a dörgést és nem rozsdaboglyákat hoz be tucatszámra.
  3. Tartod magad az előre kiszámolt kerethez. A keret nem azt jelenti, ami a zsebedben van, annak kb feléért vegyél autót kint. Legalább egy “lukra futottam” út költsége legyen benne, haza kell hozni, forgalomba kell helyezni, célszerű vezérlést cserélni, egész kocsit átvizsgálni, kopó alkatrészeket, szűrőket, olajat stb cserélni.
  Nem vagyok atomfizikus, saját tapasztalat alapján írtam.

 • roscos

  Ezt a mondatom javítanám, bocs, gyorsan írtam:
  “A rossz tájékoztatásnál csak az egyoldalúbb tájékoztatás rosszabb.”

Megépítette, amit a BMW nem mert

A tökéletes családi autót építette meg magának, amihez fogott egy BMW 540i Touringot és mindent belepréselt az M5-ösből. Megszületett a 400 lóerős kombi, aminek apa örülhet a legjobban.

Első helytől lökték el Micheliszt

A harmadik körben már az első helyért küzdött Michelisz Norbert a WTCC monzai futamán, Bennani azonban ráhúzta az autót, így mindketten feladták a versenyt.

Ezt a BMW reklámot betiltották Angliában

Az angolok szerint veszélyes közúti huligánkodásra buzdít a BMW plakátja, ezért gyorsan be is tiltották.

Ismét csökkent az üzemanyagok ára

A benzin literenkénti árát 4 forinttal, a gázolajét pedig 3 forinttal csökkentette a Mol.

F1: A Ferrari-főnök nem volt csalódott, csak pisilnie kellett

Vicces közjáték zajlott a brit Sky Sports riportere és a Ferrari csapatfőnöke között az Orosz Nagydíj leintése után.

Bottas: Elképesztő érzés az első Forma-1-es győzelem!

Valtteri Bottas lett a nap versenyzője, miután megszerezte élete első F1-es futamgyőzelmét az Orosz Nagydíjon. Mögötte Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen állhatott a dobogóra. Futam utáni interjúk Szocsiból.

F1: Szocsiban Bottas a nagyok közé került

A mercedeses Valtteri Bottas óriási rajt után magabiztos vezetéssel szerezte meg első Forma-1-es futamgyőzelmét az Orosz Nagydíjon. A Ferrarinak be kellett érnie a 2-3. hellyel Szocsiban.

Spéci pótkocsikat vásárol a Waberer’s

100 darab spéci pótkocsival bővíti flottáját az egyik legnagyobb magyar fuvarozótársaság, a Waberer’s.

F1: Bottas nyerte az Orosz Nagydíjat

Behúzza Sebastian Vettel az idei harmadik futamgyőzelmét? Nyerhet Kimi Räikkönen? Mire lesz képes Lewis Hamilton a 4. helyről rajtolva? Élő szöveges közvetítés a Forma-1-es Orosz Nagydíjról.

F1: Mégsem lesz éjszakai futam Szocsiban

Az Orosz Nagydíj szervezői meggondolták magukat, Szocsiban nem szeretnének villanyfényes Forma-1-es versenyt.

Meglépett az autóval a kisfiú, kecskét is vitt magával

Ennek a fiúnak az apja szerint a vezetést nem lehet elég korán elkezdeni. A csomagtartóban utazó kecske ennek tükrében már nem is olyan meglepő.

F1: A Red Bullnál röhögnek az FIA-n

A Red Bullnál komolytalannak tartják a Nemzetközi Automobil Szövetség állítását, miszerint a Mercedes-, a Ferrari- és a Renault-motor háromtized másodpercen belülre került idén.

F1: Bejelentették a Sauber Honda-szerződését

A Forma-1-es Orosz Nagydíj délelőttjén hivatalosan is bejelentették, hogy 2018-tól a Sauber-csapat is a Honda erőforrásaival.

F1: A McLaren Mercedes-motorra vált jövőre?

Érdekes sztorit dobott be az egykori csapattulajdonos Eddie Jordan, de a McLaren gyorsan cáfolt.

Csúcskivitel belépőmotorral: jön a Mazda CX-3 GT Sport

Bizarr termékfilozófiát követ a Mazda: a CX-3 crossover nyáron debütáló új csúcskiadása nem a legerősebb motort kapja meg.

Hihetetlen balesetet úszott meg egy kamionos

Nehéz napja volt annak az őrangyalnak, aki erre a kamionosra vigyázott. Az utolsó pillanatban állt meg a szerelvény a szakadék felett.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.