A szürkeimportos autó megvásárlásának buktatói

Te leszel az első magyar tulajdonos! De meddig?

Szerző: Hirdetés levél küldés 
Dátum: 2015.05.18. 06.00

Jól hangzik, amikor a kereskedésben odasúgja az eladó, hogy egyből a te nevedre kerül majd a németektől hozott autó. Kár, hogy rögtön okirat-hamisítással indul a dolog.

Jól hangzik, amikor a kereskedésben odasúgja az eladó, hogy egyből a te nevedre kerül majd a németektől hozott autó. Kár, hogy jó eséllyel rögtön okirat-hamisítással indul a dolog.

Bármennyire is pörög az autó-magánimport manapság, azért elég rizikós dolog nekiindulni a Nyugatnak használt autót venni rutin nélkül. De mi a helyzet, ha más kaparta ki a gesztenyét, megtalálta a tuti kocsit, kicselezte a hazaúton az ideiglenes német exportrendszámokra és kelet-európai trélerekre ugyancsak kihegyezett német és osztrák rendőrséget, és már itthon, egy magyar hirdetési oldalon kínálja eladásra nekünk álmaink (használt) autóját?

Ha profi autókereskedő hoz be kocsit az országba, illetékfizetés nélkül erre jogosult vállalkozása nevére írathatja a járművet eladás előtt. Ezeket a kocsikat a vevő teljes jóhiszeműséggel vásárolhatja meg, a magyar nyilvántartásban kerül majd a kereskedő birtokából az övébe a kocsi, a szavatosságot is érvényesítheti, ha erre szükség lenne a későbbiekben. De nem minden hirdetett használt autó cserél gazdát itthon ilyen patyolattiszta ügymenetben!

“Külföldi okmányokkal”, áll számtalan, rendszám nélkül lefényképezett autó mellett manapság millió apróhirdetésben. Amikor megnézünk egy ilyen kocsit, vagy felhívjuk az eladót, sokszor még a kecsegtető “te leszel az első magyar tulajdonos” félmondat is elhangzik. És a boldog vevőjelölt nem is sejti, hogy jó eséllyel belerántják egy okirat-hamisításba rögtön az elején, de az sem kizárt, hogy a rendőrség viszi majd el a kicsi okossággal megkötött üzletet követően pár héttel, hónappal, vagy akár évvel az autóját.

Ezeket az autókat jellemzően magánszemélyek vagy kis cégek hozzák be. Van egy adásvételi szerződésük, amit a német (holland, francia, stb.) tulajjal írtak, amikor elhozták a kocsit, de a magyar vevőt arra szokták próbálni rávenni, hogy “írjanak” itthon egy másikat a kinti eladó nevében. Aduászként még jön, hogy “így nem kell az eredetiségvizsgálatra sem költeni”, mert nem magyar tulajtól veszi meg a kocsit.

Nos, ez az az okirat-hamisítás, ami sokba kerülhet később, ha netán kiderül, hogy valami probléma van a járművel és a kinti hatóság elkezdi itthon keresni. Arról nem is beszélve, hogy ilyen esetben a vevőnek gyakorlatilag semmi bizonyítéka nem marad arra, hogy kitől is vette itthon a kocsit, akármi derül ki később, nem tehet semmit, legfeljebb hívogathatja telefonon a kinti extulajt, akit sosem látott.

Van egy még durvább kockázati faktor az utólag kreált itthoni adásvételiben. Épp a napokban bukott le az a csapat, melynek tagjai lopott külföldi autókat adtak el itthon. Bérelt autókkal hazajöttek, itthon hamis adásvételi szerződéssel alvázszám-hamisítással vagy anélkül átíratták és eladták itthon a kocsikat gyanútlan magyar vevőknek.

Ha egy ilyen akcióba csöppenünk és még van egy hamis adásvételink is egy kint ellopott kocsiról, amit a kinti vevő tudta nélkül írtunk alá, az életben ki nem mossuk magunkat a bűnszervezetben való részvétel gyanúja alól.

Kommentek

  • ldaracing

    Németországban töröktől, arabtól, orosz akcentussal beszélő embertől nem szabad autót venni. Magyarországon kisebbségitől nem szabad ha jót akarunk magunknak, mert most a vasazás helyett az autó adok-veszek az első számú biznisz nekik. Tipikus kopaszra nyírt kerekfejű borostás maffiózók, legtöbbször fekete autóval.
    Attól még hogy ezeket az embereket elkerüljük átverhetnek, csak kisebb az esélye.
    Ha az eredeti tulajdonostól vesszük meg közvetlenül az autót, aki bizonyítottan használta, akkor lehetünk a legbiztosabbak abban, hogy nem vertek át az autó állapotával és származásával.

15 pusztítóan kontár módon tuningolt autó

Stílusérzéket és mértékletességet nyomokban sem tartalmazó autók Mekkmester-díjas tunerektől.

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Hihetetlen látvány a porban csapató 6-os BMW

Rallyautó bármiből lehet, még egy olyan luxuskupéból is, mint a BMW 650i.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

Elektromos buszt álmodott meg a Škodák tervezője

A Czechbus kiállításon megtekintettük a csehek legújabb büszkeségét, melyet az a férfi tervezett, aki korábban Škoda buszokat is megálmodott.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

F1: A fél mezőny bejelentkezett a Mercedesnél

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, óriási az érdeklődés Nico Rosberg megüresedett helye iránt, mégsem lesz könnyű betölteni a bajnoki ülést.

Kitiltják a dízeleket több nagyvárosból

Párizs, Madrid, Athén és Mexikóváros összefogott, majd közösen bejelentette: 2025-től kitiltják az útjaikról a dízelüzemű járműveket.

F1: A Mercedes tényleg számolhat Alonsóval?

A Mercedes még egyetlen nevet sem említett a nagy meglepetésre visszavonulását bejelentő Nico Rosberg utódjaként, de a korábbi nyilatkozatok alapján Fernando Alonso tényleg a listájukon lehet.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.