A szürkeimportos autó megvásárlásának buktatói

Te leszel az első magyar tulajdonos! De meddig?

Szerző: Hirdetés levél küldés 
Dátum: 2015.05.18. 06.00

Jól hangzik, amikor a kereskedésben odasúgja az eladó, hogy egyből a te nevedre kerül majd a németektől hozott autó. Kár, hogy rögtön okirat-hamisítással indul a dolog.

Jól hangzik, amikor a kereskedésben odasúgja az eladó, hogy egyből a te nevedre kerül majd a németektől hozott autó. Kár, hogy jó eséllyel rögtön okirat-hamisítással indul a dolog.

Bármennyire is pörög az autó-magánimport manapság, azért elég rizikós dolog nekiindulni a Nyugatnak használt autót venni rutin nélkül. De mi a helyzet, ha más kaparta ki a gesztenyét, megtalálta a tuti kocsit, kicselezte a hazaúton az ideiglenes német exportrendszámokra és kelet-európai trélerekre ugyancsak kihegyezett német és osztrák rendőrséget, és már itthon, egy magyar hirdetési oldalon kínálja eladásra nekünk álmaink (használt) autóját?

Ha profi autókereskedő hoz be kocsit az országba, illetékfizetés nélkül erre jogosult vállalkozása nevére írathatja a járművet eladás előtt. Ezeket a kocsikat a vevő teljes jóhiszeműséggel vásárolhatja meg, a magyar nyilvántartásban kerül majd a kereskedő birtokából az övébe a kocsi, a szavatosságot is érvényesítheti, ha erre szükség lenne a későbbiekben. De nem minden hirdetett használt autó cserél gazdát itthon ilyen patyolattiszta ügymenetben!

“Külföldi okmányokkal”, áll számtalan, rendszám nélkül lefényképezett autó mellett manapság millió apróhirdetésben. Amikor megnézünk egy ilyen kocsit, vagy felhívjuk az eladót, sokszor még a kecsegtető “te leszel az első magyar tulajdonos” félmondat is elhangzik. És a boldog vevőjelölt nem is sejti, hogy jó eséllyel belerántják egy okirat-hamisításba rögtön az elején, de az sem kizárt, hogy a rendőrség viszi majd el a kicsi okossággal megkötött üzletet követően pár héttel, hónappal, vagy akár évvel az autóját.

Ezeket az autókat jellemzően magánszemélyek vagy kis cégek hozzák be. Van egy adásvételi szerződésük, amit a német (holland, francia, stb.) tulajjal írtak, amikor elhozták a kocsit, de a magyar vevőt arra szokták próbálni rávenni, hogy “írjanak” itthon egy másikat a kinti eladó nevében. Aduászként még jön, hogy “így nem kell az eredetiségvizsgálatra sem költeni”, mert nem magyar tulajtól veszi meg a kocsit.

Nos, ez az az okirat-hamisítás, ami sokba kerülhet később, ha netán kiderül, hogy valami probléma van a járművel és a kinti hatóság elkezdi itthon keresni. Arról nem is beszélve, hogy ilyen esetben a vevőnek gyakorlatilag semmi bizonyítéka nem marad arra, hogy kitől is vette itthon a kocsit, akármi derül ki később, nem tehet semmit, legfeljebb hívogathatja telefonon a kinti extulajt, akit sosem látott.

Van egy még durvább kockázati faktor az utólag kreált itthoni adásvételiben. Épp a napokban bukott le az a csapat, melynek tagjai lopott külföldi autókat adtak el itthon. Bérelt autókkal hazajöttek, itthon hamis adásvételi szerződéssel alvázszám-hamisítással vagy anélkül átíratták és eladták itthon a kocsikat gyanútlan magyar vevőknek.

Ha egy ilyen akcióba csöppenünk és még van egy hamis adásvételink is egy kint ellopott kocsiról, amit a kinti vevő tudta nélkül írtunk alá, az életben ki nem mossuk magunkat a bűnszervezetben való részvétel gyanúja alól.

Kommentek

  • ldaracing

    Németországban töröktől, arabtól, orosz akcentussal beszélő embertől nem szabad autót venni. Magyarországon kisebbségitől nem szabad ha jót akarunk magunknak, mert most a vasazás helyett az autó adok-veszek az első számú biznisz nekik. Tipikus kopaszra nyírt kerekfejű borostás maffiózók, legtöbbször fekete autóval.
    Attól még hogy ezeket az embereket elkerüljük átverhetnek, csak kisebb az esélye.
    Ha az eredeti tulajdonostól vesszük meg közvetlenül az autót, aki bizonyítottan használta, akkor lehetünk a legbiztosabbak abban, hogy nem vertek át az autó állapotával és származásával.

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

Így veszélyeztethetik egészségünket a trükköző európai fuvarozók

Az európai teherautó gyártók az AdBlue adalék-anyaggal történő mahinálás megállítását szorgalmazzák. Az európaiak egészségével szórakoznak a buherálók.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.