Nem félünk az önjáró autóktól, sőt várjuk őket

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2015.05.13. 14.00

A járművezetők összességében – beleértve az idősebb sofőröket is – nyitottak a vezetést segítő új technológiákra, és sokan támaszkodnának az automatizált funkciókra.

A Continental által készített mobilitási tanulmány szerint a válaszadók több mint kétharmada (68%) igénybe venne automatizált funkciót, különösen a stresszes vagy monoton vezetési szituációkban. Hasonlóképpen kiemelt az érdeklődés az intelligens autók iránt, melyek információküldő, -fogadó és -feldolgozó funkciókat is képesek ellátni. A hálózatba kapcsolt járművek lehetőségét pedig akkor értékelnék a sofőrök, ha azok valódi hozzáadott értéket képviselnek.

A járművezetők többségét (72%) az adatcsere funkciók közül az érdekli leginkább, amelyik pontos képet ad arról, hol várható közúti ellenőrzés. Emellett a sofőrök 63 százaléka abban az esetben is támogatja az adatrögzítést, ha segítségével információhoz juthat járműve aktuális állapotáról, egyúttal pedig figyelmeztetést is kap a szükséges karbantartásra. A folyamatos nyomon követést azonban többnyire elutasítják. Jelenleg csupán a sofőrök mintegy 37 százaléka vállalná szívesen, hogy saját vezetési adatait folyamatosan rögzítsék, vagy egy autóba épített rendszer figyelje a vezetési stílusukat annak érdekében, hogy ezzel csökkenthessék például biztosítási díjukat.

A Continental szerint az anonim felügyelet is elég a közúti balesetek drasztikus csökkentéséhez, ehhez nincs szükség az egyes járművek rendszámaira. A mobilitási kutatás keretében tudományos kutatók és autóipari szakemberek bevonásával Németországban és az Egyesült Államokban reprezentatív, Franciaországban, Japánban és Kínában pedig kvalitatív kutatást folytatott le a Continental által megbízott piackutató vállalat.

Kommentek

15 pusztítóan kontár módon tuningolt autó

Stílusérzéket és mértékletességet nyomokban sem tartalmazó autók Mekkmester-díjas tunerektől.

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Hihetetlen látvány a porban csapató 6-os BMW

Rallyautó bármiből lehet, még egy olyan luxuskupéból is, mint a BMW 650i.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

Elektromos buszt álmodott meg a Škodák tervezője

A Czechbus kiállításon megtekintettük a csehek legújabb büszkeségét, melyet az a férfi tervezett, aki korábban Škoda buszokat is megálmodott.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

F1: A fél mezőny bejelentkezett a Mercedesnél

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, óriási az érdeklődés Nico Rosberg megüresedett helye iránt, mégsem lesz könnyű betölteni a bajnoki ülést.

Kitiltják a dízeleket több nagyvárosból

Párizs, Madrid, Athén és Mexikóváros összefogott, majd közösen bejelentette: 2025-től kitiltják az útjaikról a dízelüzemű járműveket.

F1: A Mercedes tényleg számolhat Alonsóval?

A Mercedes még egyetlen nevet sem említett a nagy meglepetésre visszavonulását bejelentő Nico Rosberg utódjaként, de a korábbi nyilatkozatok alapján Fernando Alonso tényleg a listájukon lehet.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.