122 ezer gyorshajtó egy nap alatt

Szerző: Vezess levél küldés  baleset-megelozes.eu levél küldés 
Dátum: 2015.04.21. 15.00

Rengeteg gyorshajtót fogtak az európai rendőrök, amikor április közepén átfogó sebesség-ellenőrzést tartottak.

Több mint 4,2 millió járművet ellenőriztek a rendőrök az átfogó európai sebességellenőrző akcióban- számol be a rendőrség balesetmegelőzési honlapja.  A 2015. április 16-án 6 órától 2015. április 17-én 6 óráig, 24 óra időtartamban került sor. A Tispol Speedmarathon kampányban 22 európai ország, köztük Magyarország vett részt.

Az előzetesen beérkezett adatok szerint összesen 122 581 járművezető lépte túl az előírt sebességhatárt. 6102 gyorshajtást automata kamerák által rögzítettek, míg a sebességtúllépések túlnyomó többségét, 116 479 szabályszegést a rendőrök által üzemeltetett eszközök derítettek fel. Hazánkban közel ötezer gyorshajtót kaptak el

Az eddig adatokat szolgáltató országok az alábbiak (zárójelben a tettenért gyorshajtások száma):

Ciprus (350)
Németország (91 262)
Észtország (396)
Finnország (1295)
Magyarország (4928)
Horvátország (2185)
Olaszország (5561)
Luxemburg (344)
Litvánia (1978)
Lettország (807)
Málta (7)
Norvégia (918)
Hollandia (2366)
Portugália (1349)
Szlovákia (2145)
Szlovénia (1225)
Szerbia (2370)

 
A rendőrség rámutat, hogy a megengedett sebesség túllépése (abszolút gyorshajtás), valamint a nem megfelelően megválasztott haladási sebesség (relatív gyorshajtás) a halálos kimenetelű közúti ütközések legfőbb oka. Az elmúlt évben 27 500 ember halt meg közúti balesetben az Európai Unió területén.
 

Kommentek

 • zamby

  És hány bűnözőt fogtak el egy nap alatt? Erről is írhatnának már egyszer.

 • bogi9315

  Arról már nem mernek írni, mert nálunk ez a fontos : szívózni az emberekkel, több 10 000-et rájuk verni ha 50 helyett 60-al mennek. De mellette fiatal lányokat erőszakolnak, ölnek, lopnak a bűnözők. Emberek tűnnek el, stb. De legalább a gyorshajtási csekk otthon van az asztalon.

 • Barca

  Micsoda PR munka, akkor az igazság!!! :

  360e autós ellenőriztek Magyarországon, ebből 2%-ot sem tudtak megbüntetni, pedig sok volt a helyi kassza is, azaz már 60-nál ki tudtak szedni egy helyszíni 20 ezresre! Ennek tükrében még mindig baleset-megelőzésről beszélni, vagy legfőbb halált kiváltó oknak tartani a sebesség túllépést nevetségest!
  Az a pénz, amennyi elment kamerára, a több száz rendőr, több száz adminisztrációs munkatárs esetleg bűnmegelőzéssel foglalkozna vajon mennyi pénz jönne be? Vagy mennyivel több maradna a lakosságnál? Az évi 150 gyilkosság rendben van? Nézzük már meg Ausztriába mekkora ez a szám!
  Egyébként Budapesten 40-50 halálos baleset van, míg több száz halálos baleset az autóutakon, autópályákon történik, ennek tükrében, hogy lehet, hogy a traffipaxozás 70% koncentrálódik a fővárosba? Baleset-megelőzés mi? Itt lehet pénzt beszedni, mert itt vannak autók! Szánalmas!

 • vicsigabi

  A balesetek elsődleges oka a felelőtlenség, a nem körültekintő vezetés (avagy az egoizmus). Ennek persze egyik jele az infantilis gyorshajtás lehet, de persze nem mindenki vezet felelőtlenül, aki éppen túllépi a megengedett sebességet (bár nem illik a szabályokat megszegni). Ugyanígy felelőtlen aki nem tartja a követési távolságot, aki még a legegyszerűbb szabályokat sem tartja be (parkolás, index, piros, stb.). Nem tudom, hogy mi lenne, hogyha már ezekért az apróságokért is büntetne a rendőrség, vajon nőne-e a fegyelem?

 • keeperbk

  Ismét a gusztustalan parasztvakítás!
  “A rendőrség rámutat, hogy a megengedett sebesség túllépése (abszolút gyorshajtás), valamint a nem megfelelően megválasztott haladási sebesség (relatív gyorshajtás) a halálos kimenetelű közúti ütközések legfőbb oka.”
  Ebből a két okból az első az, amit a traffipaxokszos rablással csökkenteni lehetne. Viszont nem írták oda, hogy ez az ok, a baleseteknek még 1%-áért sem felelős. A relatív gyorshajtást meg mindenre rá lehet fogni, mondván, ha el sem indultál volna, akkor nem mész neki… Viszont ez meg amúgy sem mérhető a tízmilliárdokért vásárolt “behajtási eszközökkel”. Tehát hazánk undorítóan gátlástalan, rabló politikusai, az adónk 20 milliárdjából megvettek kb. 5 milliárd értékű,- számunkra teljesen felesleges- traffipaxot, (a különbség ellopva), hogy aztán ezekkel, további milliárdokat szedjenek be tőlünk, otromba hazugságokra és csúsztatásokra hivatkozva.
  Nagyjából ezt érdemeljük, mert olyan “jól teljesítünk”!

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

Legendás francia filmet forgatott újra a Ford

40 éves filmet forgatott újra a Ford modern formában és egy piros Mustanggal a főszerepben.

Tekerd fel a hangerőt, mert itt az 5 legszebben szóló Porsche!

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik az 5 legkirályabbul szóló Porsche, akkor már tudni fogod a választ.

Motorháztetőre vetette magát egy félnótás gyalogos

Rávetette magát a vétlen autósra, majd felháborodott, mint akit valóban elütöttek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.