A Magyar Autóklub megtámadja Németországot

Szerző: Vezess levél küldés  MTI levél küldés 
Dátum: 2015.04.01. 09.30

A kormány és rajta keresztül az unió segítségét fogja kérni a Magyar Autóklub az új német autópályadíj-fizetési kötelezettség miatt.

A klub sajtóhírekből értesült arról, hogy a német parlament múlt pénteken a személygépkocsik részére eddig díjfizetés nélkül használható német autópályákon 2016. január 1-jét követően úgy ír elő autópályadíj-fizetési kötelezettséget, hogy annak összegét valamennyi német üzembentartó a gépjárműadóból levonhatja.

“Álláspontunk szerint az, hogy a német személygépkocsi-üzembentartók a gépkocsiadójukból levonhatják az autópályadíjat, nyilvánvalóvá teszi, hogy Németország az új szabályozással a személygépkocsik úthasználatának díjait ténylegesen kizárólag a külföldi személygépkocsi üzembentartókkal kívánja megfizettetni” – írta a klub.

“Az ilyen szabályozás ellentétes az Európai Unió Lisszaboni Szerződésének azon rendelkezésével, ami tiltja az EU-ban az állampolgárság alapján történő bármely megkülönböztetést.”

A klub jelezte, hogy a berlini szövetségi parlament alsóháza, a Bundestag által elfogadott törvény pontos szövege még nem jutott el hozzájuk, de ha a sajtóhírek igazolódnak, indítványozni fogja a magyar kormánynál, hogy Németországgal szemben kötelezettségszegés megállapítása iránti kereset előterjesztését kezdeményezze az Európai Bizottságnál.

Erre azért van szükség, mert az EU-szabályozás értelmében a Magyar Autóklub csak arra jogosult, hogy ugyanezen indokkal panaszt nyújtson be ugyancsak az Európai Bizottsághoz, amit a jogszabály kézhezvételét követően a fenti esetben haladéktalanul meg is fog tenni.

Kommentek

 • kraft

  Inkább itthon jeleskedne az érdekérvényesitésben az autóklub.

 • DTF

  04.01 ;)

 • HERCULES

  Bár rühellem a németek hozzáállását dolgokhoz, még is igazat adok nekik! Én is kint dolgozom, sőt kint élek, de az sem járja, hogy míg a németnek fizetni kell minden más ország autópálya használatáért, addig a rajta keresztül autózók nem fizetnek! Az, hogy ezt a Németországban nyilvántartott autók után milyen kedvezményt ad, az már az ? belügye!
  Én is külföldi vagyok, még is meg fog illetni az adókedvezmény ez esetben, mert német rendszámos autóval járok! Tehát, az nem igaz, hogy személyekre irányulna a megkülönböztetés! Csak és kizárólag azoknak kell majd fizetni, akik nem Németországban nyilvántartott járművekkel járnak német autópályákon! Ez pedig még szerintem is rendben van! Pl. a feleségemnek fizetnie kell majd, mert neki magyar rendszámos az autója! És? Évente a 120 euró nem nagy pénz ahhoz képest, amennyibe Magyarországon kerül az éves díj, mert Németországban az egyik községtől a másikig autópályán lehet eljutni! Érdekes, hogy a Hollandok nem rinyálnak az ügyben, pedig náluk is ingyenes az autópálya használat és ahol én lakom, a Holland határ mentén, nagyon sok holland jár át a németekhez!

 • Kempelen

  HERCULES!

  Akkor biztosan az is igazságos, hogy mivel Magyarországon a 65 év fölöttiek ingyen tömegközlekednek, ezért ez kényszerből meg kel illessen minden 65 év feletti EU állampolgárt….

 • szaboata

  Hát,igen,ezek vagyunk mi,magyarok.Hülyék,ahogyan Brüsszelben aposztrofálnak minket egy korábbi cikk címében.Ahelyett,hogy az Autóklub kérné,hogy itthon is vegyék át a logikus német módszert,és leírható legyen az autóadóból a pályadíj,inkább szökdös,mint egér az elefánt előtt,hogy eltaposlak.Impotens idióták jogászkodása,ami folyik,nem érdekvédelem.
  Vagy fejlesztetné a kormányokkal az úthálózatot,de nem 4milliárd forintért/km,és normális irányba,mint ahogyan a németeknél van,az egész országba,nem főváros centrikusan.

  A

 • szaboata

  Kempelen
  az is egy magyar baromság,hogy a külföldi nyugdíjasokat támogatjuk szociálisan.Igen,ez igazságtalan.

 • bundaska1001

  Magyaroknak nincs ennyi esze,inkább saját polgárait sarcolja,nem tudom mennyi bőrt akarnak még le húzni rólunk ?!Rengeteg külföldi kamion (direkt nem sorolok fel Országokat)akik tönkre teszik útjainkat.Legalább ahogy HERCULES leírta saját állampolgárainak adna kedvezményt !!!

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

Így veszélyeztethetik egészségünket a trükköző európai fuvarozók

Az európai teherautó gyártók az AdBlue adalék-anyaggal történő mahinálás megállítását szorgalmazzák. Az európaiak egészségével szórakoznak a buherálók.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.