Új, szupertakarékos autókkal készül a Toyota

TNGA platform

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2015.03.27. 08.15

15 százalékkal nagyobb teljesítmény, 25 százalékkal kedvezőbb üzemanyag-fogyasztás: ezt ígéri a Toyota új, globális padlólemeze. A gyártást is forradalmasítanák.

A bevált receptet új eszközökkel megvalósítva a tömegcsökkentésre összpontosít a Toyota új generációs, globális architektúrája, amely kisebb, könnyebb komponensek alkalmazásával igyekszik csökkenteni a járművek tömegét, illetve minél mélyebbre vinni azok tömegközéppontját. Mindezt a padlólemez és a hajtáslánc-komponensek összehangolt, párhuzamos fejlesztésével igyekszik megvalósítani, ami nem csak eredményesebbé, de költséghatékonyabbá is teszi a folyamatot.


A hely- és anyagtakarékos, integrált fejlesztés révén jelentős, akár 15 százalékos teljesítménynövekedés érhető el, akár negyedével kisebb üzemanyag-fogyasztás mellett, miközben az új elvek szerint konstruált vázszerkezet kisebb tömege ellenére akár 30-65 százalékkal nagyobb torziós szilárdságot eredményezhet.
Az új architektúrára épülő járművek első képviselője, egy középkategóriás, elsőkerék-hajtású modell még idén piacra kerülhet. A későbbiekben önálló padlólemezekre, de ugyanezt az átfogó technológiát alkalmazva készítenek el kompakt és nagyautókat, illetve összkerék-hajtású típusokat. A Toyota úgy tervezi, hogy 2020-ra globális termelésének mintegy 50 százaléka már az új padlólemezre épülhet.
A fejlesztési tervek egyébként nem csak a termékekre, hanem a gyártástechnológiára is kiterjednek: a Toyota olyan szinergiát kíván kialakítani a világ különböző részein működő üzemei között, amivel hatékonyan tudna kiaknázni minden, esetlegesen felszabaduló gyártókapacitást, és ezzel a jelenlegi 70 százalékról 90 százalékra tudná növelni üzemeinek átlagos kihasználtságát. A fejlesztés részeként drasztikusan csökkenteni kívánják az új modellek gyártósorának telepítésével járó költségeket, az így felszabaduló erőforrásokat pedig a termékfejlesztésre fordíthatnák.

Kommentek

Magyarországon épít szupertöltőt a Tesla

Nagyszabású töltőinfrastruktúra-fejlesztést jelentett be a Tesla. Az akciónak van hazai vonatkozása is.

Teniszpályára skiccelték fel a luxuskombit

Wimbledon makulátlan gyepébe nem vandálok, hanem maguk a pályagondozók rajzolták bele a Jaguar XF Sportbrake prémium kombi körvonalait.

A Toyota felszámolja a közlekedési dugókat

Sikerrel zárult a Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) thaiföldi projektje, amelynek elsődleges célja a hatmilliós Bangkok utcáin gyakran tapasztalható közlekedési dugók enyhítése volt.

Na, hány km új autópálya épül 100 milliárdból?

Az M4 Berettyóújfalu és Nagykereki közti szakaszának első üzeméhez hasonlóan a másodikat is a Duna Aszfalt és a Hódút építheti meg, ezúttal az A-Híd Zrt.-vel együtt.

Városban száguldozó kretének rontják a BMW-sek jó hírét

Az ilyen videók miatt romlik a bajor márka tulajdonosainak megítélése, mert ez már nem a használja-e az indexet szint. Ez közveszélyes szórakozás.

F1: Szocsiban talán már célba ér Alonso

A Honda a hétvégén következő Orosz Nagydíjra megbízhatósági javításokat visz, a múlt heti teszt után bizakodnak a McLarennél.

Felhők közé emel a magyar Trabant motor, és ez nem vicc

Magyarországon az épülő szocializmus találkozása a repülési vággyal érdekes szerkezeteket szült, a felhők közé vágyóknak köszönhetünk egy különleges Trabant motort, ami képes volt embereket égbe emelni.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

F1: Mégsem nyúlnak a DRS-zónákhoz

Bár az előzések száma jelentősen csökkent a Forma-1-ben 2016-hoz képest, a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy döntött, nem módosít a DRS-zónákon.

Kereszteződésben ennél zseniálisabb dolgot még nem láttunk

Nem tudsz kihajtani a keresztező forgalom miatt, és senki nem enged ki? Van egy megoldás!

F1: Napokon belül bejelenthetik a Sauber-Hondát

Ahogy közeleg a határidő, egyre erősebbek a Saubert a Hondával összekapcsoló hírek. Jövőre már két csapatnak szállíthat a japán gyártó.

Fontos változásokra készülhetnek az autósok

Változnak a műszaki vizsgát érintő szabályok és a jogosítvánnyal kapcsolatos rendelkezések.

SMS-ben rúgta ki munkásait az államosított gyár

Miután a General Motors venezuelai üzemére rátette a kezét a helyi kormány, a cég írásos üzenetben közölte alkalmazottaival: átutalták a végkielégítésüket, vehetik a kalapjukat.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Sosem látott fotókon az oroszok új tankja

Nézz be az orszok legújabb tankjának fülkéjébe, ezeket a fotókat még nem sokan látták, néhány napja kerültek fel a netre.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.