Az autó, amely arra világít, amerre nézel

Opel fejlesztések

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2015.03.14. 08.00

Az Opel harmadik generációs adaptív fényszórója a vezető szemének mozgását követve szabályozza a fénykéve irányát.

Az Opel hamarosan bevezeti LED mátrix fényszórórendszerét, de időközben már az azt követő technológia prototípusán dolgoznak.
“Immár két éve folytatunk kutatásokat a vezető tekintete által vezérelt világítás terén. Minél inkább megértjük a pillantástól függő irányú és intenzitású megvilágítást lehetővé tevő technológia előnyeit, annál gyorsabban igyekszünk megvalósítani elképzeléseinket.” – nyilatkozta az Opel műszaki fejlesztési központja és a darmstadi egyetem közös projektjéről az Opel világítástechnológiai igazgatója, Ingolf Schneider.
A kutatók első körben egy egyszerű webkamerával követték a vezető fejnek mozgását; ehhez bizonyos meghatározó pontokat (szemek, orr) figyeltek.A rendszer által generált adatok aztán elektromos léptetőmotorokat hoznak működésbe, amelyek a megfelelő pozícióba állítják a fényszóró projektorait. 
Az ígéretes, de túlságosan lassú és elnagyolt kezdeti eredmények után a kutatás következő fázisában infravörös szenzor egészíti ki a kamerát, míg az adatok feldolgozását gyorsabb processzorokra bízták. Ez a rendszer másodpercenként több mint ötvenszer ellenőrizte a szem állását, akár teljes sötétségben is megbízhatóan működve. 
Mivel az emberi tekintet ösztönösen ide-oda ugrál, a mérnökök kidolgoztak egy algoritmust, amely késlelteti és egyben folytonossá teszi a fényszóró mozgását, így a fénynyaláb nem fog fénykardként táncolni az úton.
Az Opel szerint rendszerük testalkattól és arcszerkezettől függetlenül képes minden vezetőt azonnal megbízhatóan észlelni, nem kell személyre kalibrálni azt. “Amennyiben a vezető figyelme elkalandozik, és oldalra néz, az útpálya akkor sem borul sötétbe: a tompított fényszóró ilyenkor is megfelelő világítást biztosít.” – mondta Schneider úr.
Az Opel jelenlegi csúcs-lámpája a forgalmat figyelő kamerarendszer segítségével képes tízféle világítási mintázat közül kiválasztani a pillanatnyi szituációnak leginkább megfelelőt, eltérő módon vezérelve a xenon lámpatesteket városi és országúti forgalomban, autópályán vagy kanyarban, rossz időben vagy gyalogosok jelenlétében. A rendszer emellett a forgalom függvényében képes automatikusan átváltani a tompított és távolsági világítás között.
Az autó, amely arra világít, amerre nézel 1
Míg a szemkövető reflektor a távolabbi jövő zenéje, már célegyenesben van az Opel LED mátrix technológiája, amely a német prémium autómárkáktól már ismert módon módosítja a távolsági fény pászmáját, és biztosít vakításmentes megvilágítást (ld. fenti képen). Ez a rendszer a Opel tájékoztatása szerint 18 hónapon belül megjelenik a sorozatgyártású modelleken.

Kommentek

  • Barca

    18 hónap hmmm mi lesz az, Astra előbb jön, talán új insignia?

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

F1: Alonso jutalékot kér Buttontól

Fernando Alonso nyugodtan készül az Indy 500-ra, biztos benne, hogy a McLaren nélküle is meglesz Monacóban. Bár pontszerzési esélye lenne Monte-Carlo utcáin, Indianapolist nagyobb lehetőségnek látja.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.