Tovább nőtt a halottak száma az utakon

ORFK: az enyhébb tél miatti gyorshajtás az ok

Szerző: Vezess levél küldés  ORFK OBB levél küldés 
Dátum: 2015.02.16. 07.50

A személysérüléses közúti balesetek, valamint a balesetekben meghalt személyek száma is nőtt 2015 januárjában. Az enyhe tél miatt gyorsabban hajtanak az autósok.

Borzasztó statisztikákat közölt a rendőrség. 1124 személysérüléses közúti balesetet történt Magyarország közútjain 2015 első hónapjában, 14,0%-kal több, mint az elmúlt év januárjában (akkor 986 hasonló baleset történt) – derül ki az ORFK baleset-megelőzési honlapjának cikkéből.

A rendőrség által gyűjtött előzetes adatok alapján a legrosszabb hír, hogy a halálos kimenetelű balesetek száma január 1. és 31. között 15,79%-kal (38-ról 44-re), a súlyos sérüléses balesetek száma 0,33%-kal (302-ről 303-ra), míg a könnyű sérüléses baleseteké 20,28%-kal nőtt (646-ról 777-re) 2013. első hónapjához képest.

Közúti balesetben 8 fővel többen vesztették életüket, mint tavaly januárban (48 fő a 39 fővel szemben), a súlyosan sérültek számában 6 fős növekedés mutatható ki (idén 352 fő, tavaly 346 fő), míg könnyebben 1061-en sérültek meg (a 905 fővel szemben).

Kevesebben okoztak személyi sérüléssel járó közút balesetet alkoholos állapotban. Idén januárban 82 baleset vezethető vissza az okozó ittas állapotára, míg tavaly azonos időszakban 107 ilyen balesetet regisztráltak.

A balesetek 39%-a gyorshajtás miatt következett be. A gyorshajtások ilyen kiugró arányára már régóta nem volt példa, általában 25-28% között mozog ez az arány.  A rendőrség szerint az enyhébb januári időjárás, s az ezzel járó nagyobb haladási sebesség lehet a ludas.

Elsőbbségi jog megsértése miatt az összes januári baleset 27%-át okozták, míg a kanyarodásra vonatkozó szabályok be nem tartása az összes eset 11%-ában állt személysérüléses baleset hátterében.

Meglepően magas, 74%-os a személygépkocsi-vezetők aránya a balesetet okozók körében (a 2014. év átlagában ennél több mint 10%-kal kevesebb, 62% volt). Tehergépkocsi-vezetők a balesetek 9%-át, az autóbuszvezetők pedig a balesetek 2%-át okozták. A kerékpárosoknak 5%, a gyalogosoknak pedig 8% az aránya a januári balesetek okozásában. (Idén januárban a gyalogosok összesen 92 balesetet okoztak, s 16 gyalogos vesztette életét közúti balesetben).

Kommentek

  • dieselpower89

    Egy tökéletes ürügy, hogy lehessen újra jó sokat traffizni ;)

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

F1: Alonso jutalékot kér Buttontól

Fernando Alonso nyugodtan készül az Indy 500-ra, biztos benne, hogy a McLaren nélküle is meglesz Monacóban. Bár pontszerzési esélye lenne Monte-Carlo utcáin, Indianapolist nagyobb lehetőségnek látja.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.