Vízzel gyorsul a BMW

MotoGP biztonsági autó

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2015.02.14. 08.00

Innovatív technológiával növeli csúcsmotorjának hatásfokát a BMW. A rendszer a versenypályán debütál, de hamarosan az utcán is megjelenthet.

Idén ismét a BMW építette meg a MotoGP világbajnokság hivatalos safety car-ját. Ez akár belterjes kis hírecske is lehetne, amelyre kizárólag a márka és a versenyszéria elvakult hívei kíváncsiak, az esetben azonban nagyon is fontos műszaki újításnak ad látványos körítést a biztonsági autó.
A BMW M4 kupé szívórendszerébe ugyanis vízbefecskendező rendszert építettek a német mérnökök. A finom vízpermet radikálisan lehűti a turbó felől érkező töltőlevegőt, és csökkenti az égéstérben az égési folyamat hőjét. Ezzel csökken a kopogási hajlam, ami lehetővé teszi a turbónyomás megnövelését, illetve a gyújtás még korábbi időzítését. 
A végeredmény érdemben javult hatásfok, amely akár az üzemanyag-fogyasztás csökkentésére is használható (a gyári számítások szerint mintegy 8 százalékos javulást hoz a technológia), de ebben az esetben értelemszerűen a nagyobb motorteljesítmény volt a cél – azt ugyanakkor nem árulták el, hogy a safety car mennyivel lett erősebb a 431 lóerős utcai modellnél.
A BMW szerint egyébként a megoldás nincs káros hatással a komponensek élettartamára, ami pedig a károsanyag-kibocsátást illeti, az alacsonyabb égéshő visszaszorítja a nitrogénoxidok keletkezését.
Az M4 motorjának szívórendszerében három vízbefecskendező fúvókát helyeztek el, mindegyik két-két hengert táplál. A rendszer működtetéséhez szükséges vizet a csomagtartóban, egy ötliteres, fagyálló tartályban tárolják; ezt versenykörülmények között minden tankolás alkalmából, utcai használat esetén ötször ilyen ritkán kell feltölteni. Ha elfogy a víz, a motorvezérlés módosítja a gyújtás és a turbó vezérlését, és biztonsági üzemre áll át.
A MotoGP biztonsági autójának nem ez az egyetlen érdekes jellemzője. Hátsó üléseit kiszerelték, a Recaro versenyülésekre Schroth versenyöveket építettek be, a kipufogóvég, a hátsó légterelő és diffúzor, valamint az első spoiler mind szénszálas anyagból készült – és mind a BMW M kiegészítők katalógusából származnak. Elöl és a tetőn LED-es futófények hívják fel az autóra a mezőny figyelmét.

Az M4 mellett egy BMW M3 szedán és egy BMW M6 Gran Coupé is segíti a biztonsági felügyelők munkáját. A pályamentők rendelkezésére egy BMW M550d xDrive Touring és egy BMW X5 M áll. A sort két darab BMW S 1000 RR motorkerékpár teszi teljessé; ezek egyliteres, négyhengeres motorja 199 lóerős. A járművekről további információk érhetők el a BMW hivatalos honlapján.

Kommentek

A Toyota felszámolja a közlekedési dugókat

Sikerrel zárult a Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) thaiföldi projektje, amelynek elsődleges célja a hatmilliós Bangkok utcáin gyakran tapasztalható közlekedési dugók enyhítése volt.

Na, hány km új autópálya épül 100 milliárdból?

Az M4 Berettyóújfalu és Nagykereki közti szakaszának első üzeméhez hasonlóan a másodikat is a Duna Aszfalt és a Hódút építheti meg, ezúttal az A-Híd Zrt.-vel együtt.

Fontos változásokra készülhetnek az autósok

Változnak a műszaki vizsgát érintő szabályok és a jogosítvánnyal kapcsolatos rendelkezések.

SMS-ben rúgta ki munkásait az államosított gyár

Miután a General Motors venezuelai üzemére rátette a kezét a helyi kormány, a cég írásos üzenetben közölte alkalmazottaival: átutalták a végkielégítésüket, vehetik a kalapjukat.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

F1: Mégsem nyúlnak a DRS-zónákhoz

Bár az előzések száma jelentősen csökkent a Forma-1-ben 2016-hoz képest, a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy döntött, nem módosít a DRS-zónákon.

Kereszteződésben ennél zseniálisabb dolgot még nem láttunk

Nem tudsz kihajtani a keresztező forgalom miatt, és senki nem enged ki? Van egy megoldás!

F1: Napokon belül bejelenthetik a Sauber-Hondát

Ahogy közeleg a határidő, egyre erősebbek a Saubert a Hondával összekapcsoló hírek. Jövőre már két csapatnak szállíthat a japán gyártó.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Sosem látott fotókon az oroszok új tankja

Nézz be az orszok legújabb tankjának fülkéjébe, ezeket a fotókat még nem sokan látták, néhány napja kerültek fel a netre.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

A fehér oldalfalú abroncsok gyártása valódi kézműves meló

Öreg autókra új abroncs, avagy a veteránosok igényeit is ki kell szolgálni.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.