Nőtt a forgalom az elkerülőkön az útdíj miatt

Göd, Dunakeszi és Budaörs nem járt jól

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2015.02.11. 10.25

A legforgalmasabb januári napokon közel 30 százalékkal több jármű haladt át a fizetőssé vált útszakaszok alternatív útvonalain az elmúlt év azonos időszakához képest.

A legforgalmasabb januári napokon közel 30 százalékkal több jármű haladt át a fizetőssé vált útszakaszok alternatív útvonalain az elmúlt év azonos időszakához képest – derült ki a közlekedési adatok értékelésével foglalkozó Best Way Traffic Kft. elemzéséből. A forgalomnövekedés az elkerülő utakon a hónap egészét figyelembe véve átlagosan 12-15 százalék volt, és a menetidő is ezzel arányosan növekedett.
 


Az új útdíjrendszer leginkább az M0-s autóúton, valamint a vidéki nagyvárosok gyorsforgalmi útjainak bevezető szakaszain befolyásolta a forgalmat. A legjelentősebb változást a Vácról Göd és Dunakeszi települések központján át a fővárosba vezető 2-es úton tapasztalhatták a közlekedők, mivel sokan választották ezt az útvonalat az M2-es és az M0-s autóutak újonnan fizetőssé tett szakaszainak elkerülése érdekében.

Hasonló mértékű forgalomnövekedés mutatkozott Budaörs és Budapest között az 1-es úton. Az M1-M7 autópálya fizetőssé vált bevezető szakaszán például változatlanul 11 perc alatt lehetett eljutni Gazdagrét központjából egy budaörsi bevásárlóközpontba, viszont a Budaörsöt átszelő 1-es főúton idén januárban már 18-20 percet vett igénybe ennek az útnak a megtétele, míg tavaly legfeljebb 15 perc volt itt a menetidő. Az elemzés szerint főként azok választották a fizetős útszakaszok elkerülését, akik csak alkalmi jelleggel érintik az említett útvonalakat, a többség megvette a megyei matricát.
 
A Budapest és a nagyobb vidéki városok környékén található nagyáruházakat a forgalmi adatok alapján nagyrészt hétvégén keresik fel az autóval érkező vásárlók. A Best Way Traffic szakértője szerint ezért a március 15-től életbe lépő vasárnapi zárva tartás bevezetését követően a szombati napokon jelentősen nőni fog a bevásárlóközpontokat érintő díjmentes szakaszokat használó járművek száma. Ennek oka, hogy a hétvégi vezetők és a vásárlási szándékkal utazók várhatóan nem vásárolják majd meg a matricát, így csak az alternatív útvonalakon juthatnak el díjmentesen az agglomerációkban található áruházakba.

Kommentek

 • Holiday

  Évek óta minden reggel a 2-es úton megyek be Budapestre és minden este ugyanazon megyek haza. Nem érzékelem, hogy nagyobb lenne a forgalom. Az esti csúcs is pont akkora, szinte méterre pontosan onnan kezdődik a dugó az első dunakeszi körforgalom előtt a Megyeri hídtól.
  Nem lehet, hogy az alacsony benzinár okozta a forgalom növekedését?

 • M_m_m

  Lehet azért nem érzed, mert az alkalmi autósok nem a csúcsidőben járnak. A naponta ingázók biztosan megvették a matricát. Hétvégén is szoktál arra járni? Szombaton valóban érdekes lesz, gratulálok hozzá.

 • erettpasi

  Akkor talán meg kellene nézni reggel és délután a szentmihályi út s a mogyori út környékét. Ugyan a 0-ás a M3 hidig ingyenes de onnan sehová se ingyen. Nem lehet lejönni, sem oda felmenni (!!!!) ezért a csömöri leágazásnál mennek fel és le az autósok a 0-ra. Reggel a Mogyoródin alig tudok kijönni mert folyamatosan jönnek az autók. Nesze neked havi 500 Ft -ért nem kerülnek az autósok!!! Ja baromarcú, próbálj havi 500 Ft-ért matricát venni. mert ugyen miaz havonta, de EGYBEN KELL MEGVENNI!

 • M_m_m

  Magyarázza már el valami nagyokos, hogy az M2 mitől M??? Attól, hogy csak kitalálták rá? Ez ott egy arcátlan lehúzás!!!

 • Holiday

  M_m_m, 19 éve napi rendszerességgel használom ezt az utat. Hétközben, hétvégén, mindig. Csak azért nem írtam volna, hogy püföljem a klaviatúrát. Dunakeszin reggel eddig is borzasztó lassan lehetett átjönni, este pedig szintén. Ennek nem az útdíj az oka, hanem a település Pest felőli végén található 2 db körforgalom, amit az autósok egyszerűen nem tudnak használni. Amíg ezek nem voltak, addig szintbeli kereszteződésként lassította az egyik a forgalmat. Semmi érezhető változást nem tapasztaltam, hacsak az olcsó üzemanyag miatti érezhető forgalomnövekedést, de az pl. a Váci úton mérhető a legkönnyebben, ott pedig nincs útdíj.

 • v_Tomi11

  Akinek nincs rá 5.000 Ft-ja, annak a most emelkedő üzemanyagra sem lesz. Akkor lehet írni arról, hogy most meg kevesebb az autó…

 • M_m_m

  Ok, ismerem énis azokat a körforgalmakat. De attól még mindig nem értem, hogy mitől gyorsforgalmi út az ún. M2?
  És egyébként meg igazságos teherviselés az lenne, ha az egész országra kiterjesztették volna, persze egy csökkentett 10-max. 20000 forintos éves országos díjjal, és opcionálisan mellette 5000 forintos megyei díjjal. Vidéken nem kell az utakat fenntartani, legyen az alsóbbrendű út, vagy főút, autópálya? Aki naponta elpöfög egyik faluból a másikba az is igénybeveszi az állami infrastruktúrát.

 • Merwyl

  Egyszerű, tipikus, abszolút jellemző fidesz-intézkedés:
  Hoznak egy törvényt (rendeletet, szabályt), ami KIZÁRÓLAG azt a célt szolgálja, hogy tömjék a zsebüket!
  Hogy mi a hatása, következménye, hogy a végén “többe kerül a leves, mint a hús”; jelen esetben: sokkal több az okozott kár, mint a beszedett forint összege, az baromira nem érdekli őket: “jött a zsebünkbe több pénz?” – Igen – “Nincs több kérdésünk!”

 • Szentmiki

  Mint itt a hozzászólásokból is látszik, ez a Budapestiek problémája, ott is csak bizonyos területeken lakóké, akik idáig ingyen használhatták. Más Pest környékiek és szinte az összes vidéki bő negyvenkétezret volt lepengetni pártállástól függetlenül. Most ötezerből kijön a munkába és ide-oda járkálás megyén belül, még sok megyén átmenve is sokkal olcsóbb. Tehát gazdaságilag igenis helyes döntés volt, persze ideológiailag az ingyenélőknek nem, aki ez miatt inkább pocok-utakon jár még a szellemi épsége is erősen kérdéses…

 • M_m_m

  Szentmiki, vidéken is ingyen használják az utakat most is. A probléma nem az 5000 forintos megye matricával van, hanem azzal hogy az M2 csak egy kitalált gyorsforgalmi út, ténylegesen csak egy főút, ráadásul sokszor kátyús szakaszokkal.
  Mitől igazságos ez?
  Te aki naponta ingázol és használod a pályát miért nem jogos a 42 000 forint? Számold már ki, hogy egy évben hány km-t használod osszesen ha naponta utazol?
  Mondjuk én aki ide-oda kb 20-szor használom összevissza az országban évente az autópályát, hány km -t is hajtok rajta hozzád képest? És kénytelen vagyok megvenni az éves matricát, mert nem egy megyén belül járok, de sokkal kevesebbet összességében. Mert hát annak idején megszüntették a 4 napos 1350 forintos matricát.
  Jobb lenne ha a vidéki nem örülne más szivásán. A budapesti meg örüljön annak ha vidéken bevezetik a garázsadót, telekadot???
  Épp ezt a megosztottságót használják ki a mindenkori döntéshozók, ahelyett hogy lenne egy svájci, osztrák éves díjú pályánk.
  Ami igazságos az a benzin árába beépitett adó, mert aki többet autózik az többet is fogyaszt általában, vagy egy nehezebb kocsi is többet fogyaszt. Ezt kellett volna pár forinttal emelni, ilyen alacsony üzemanyagárnál ezt észre se vette volna senki. Se felháborodás nem lenne, se forgalmi probléma. Nem is értem én az illetékeseket:-)

 • Nyesamu

  M_m_m

  Te miről hablatyolsz itt össze-vissza.
  Mikor szívott a főváros jobban mint a vidék? SOHA!!
  Nekem miért kell 42000Ft-ot fizetnem évenete,ha például az Osztrák másfélszer ekkora pályahálózatért 26000 körül fizet?
  Miért vagyunk Uniósak már majd 11 éve?
  Nyögjük az Uniós terheket?
  De Uniós közeli fizetésről ne is álmodjunk?
  Most komolyan,akik ide kommentelgetnek azoknak van fogalma a valós Magyaroszági helyzetről? Szerintem nincs.

 • M_m_m

  Nyesamu, mielőtt válaszolsz jó lenne ha végigolvasnád az összes kommentet, és értelmeznéd. Szerinted én miről hablagyolok? Épp arról hogy egy maximum éves 20000-res palyadij lenne korrekt. A vidékre nem akartam rosszat írni csak egy olyan kommentre válaszoltam aki örült annak hogy szivjanak a pestiek, ezt fordítottam vissza iróniával.

 • teso1969

  Szentmiki, tévedésben vagy. Az aki naponta használta/ja Pest megyében a fizetőssé tett utakat tényleg tojik az évi 5000 ft-ra. Aki viszont évi pár alkalommal megy Pest-re nem szívesen veszi meg a matricát. Közelítsd meg Ferihegyet matrica nélkül pl. keletről! Vagy matrica pár km-ért vagy Üllőt és Vecsést boldogítod. Vannak ezzel így jó páran emiatt nő a forgalom a “pocokutakon” Azt írod gazdaságilag helyes döntés volt. Ezt nem vitatom, de akkor ne akard már bemesélni, hogy ez a többségnek jó! A nagyobb bevételt kb. ugyanannyi autóstól szedik be. Nem?! Az ideológiáról csak annyit: azért mert narancsba van burkolva a sz@r azért az még nem csokikrém.

 • mojszipupi

  erettpasi – 2015.02.11 // 17:07

  Pontosan, vagyis mondjuk ki h konkretan a kertvarosba zudul a forgalom. XIV. es XVI. keruletbe. Egeszen elkepeszto dilettantizmus forgalom szervezesbol. Ezzel egyutt csokken a kerdeses teruleten az ingatlanok ara es no a szmog. A gumicsizmas felcsuti dakota meg elegedetten csettint ket palinka kozott

Megépítette, amit a BMW nem mert

A tökéletes családi autót építette meg magának, amihez fogott egy BMW 540i Touringot és mindent belepréselt az M5-ösből. Megszületett a 400 lóerős kombi, aminek apa örülhet a legjobban.

Első helytől lökték el Micheliszt

A harmadik körben már az első helyért küzdött Michelisz Norbert a WTCC monzai futamán, Bennani azonban ráhúzta az autót, így mindketten feladták a versenyt.

Ezt a BMW reklámot betiltották Angliában

Az angolok szerint veszélyes közúti huligánkodásra buzdít a BMW plakátja, ezért gyorsan be is tiltották.

Ismét csökkent az üzemanyagok ára

A benzin literenkénti árát 4 forinttal, a gázolajét pedig 3 forinttal csökkentette a Mol.

Fényképezz lyukkal!

Lehet-e fóliába szúrt lyukkal és egy dobozzal fényképezni? Kipróbáltuk

F1: Hamilton ezen a hétvégén csak statisztált

Lewis Hamilton a tavalyi bakui szerepléséhez hasonlította idei szocsi teljesítményét, a Mercedes angolja a 4. helynek is örülhetett az Orosz Nagydíj végén.

F1: Alonso szeretne legalább a rajtig jutni

Továbbra is vergődik a McLaren-Honda, az Orosz Nagydíjon a Fernando Alonso alatt már a futam előtt megállt az autó.

F1: A kocsmából gratuláltak Bottasnak

A kétszeres világbajnok Mika Häkkinen egy kocsmából küldött üzenetet immár futamgyőztes honfitársának, Valtteri Bottasnak.

F1: Vettel a középső ujjával üzent Massának – videó

Sebastian Vettelnek a legkevésbé sem tetszett, hogy az utolsó körön Felipe Massa feltartása miatt nem volt lehetősége, hogy megpróbálkozzon a végül az első helyen beérő Valtteri Bottas megelőzésével.

F1: A Ferrari-főnök nem volt csalódott, csak pisilnie kellett

Vicces közjáték zajlott a brit Sky Sports riportere és a Ferrari csapatfőnöke között az Orosz Nagydíj leintése után.

Bottas: Elképesztő érzés az első Forma-1-es győzelem!

Valtteri Bottas lett a nap versenyzője, miután megszerezte élete első F1-es futamgyőzelmét az Orosz Nagydíjon. Mögötte Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen állhatott a dobogóra. Futam utáni interjúk Szocsiból.

F1: Szocsiban Bottas a nagyok közé került

A mercedeses Valtteri Bottas óriási rajt után magabiztos vezetéssel szerezte meg első Forma-1-es futamgyőzelmét az Orosz Nagydíjon. A Ferrarinak be kellett érnie a 2-3. hellyel Szocsiban.

Spéci pótkocsikat vásárol a Waberer’s

100 darab spéci pótkocsival bővíti flottáját az egyik legnagyobb magyar fuvarozótársaság, a Waberer’s.

F1: Bottas nyerte az Orosz Nagydíjat

Behúzza Sebastian Vettel az idei harmadik futamgyőzelmét? Nyerhet Kimi Räikkönen? Mire lesz képes Lewis Hamilton a 4. helyről rajtolva? Élő szöveges közvetítés a Forma-1-es Orosz Nagydíjról.

F1: Mégsem lesz éjszakai futam Szocsiban

Az Orosz Nagydíj szervezői meggondolták magukat, Szocsiban nem szeretnének villanyfényes Forma-1-es versenyt.

Meglépett az autóval a kisfiú, kecskét is vitt magával

Ennek a fiúnak az apja szerint a vezetést nem lehet elég korán elkezdeni. A csomagtartóban utazó kecske ennek tükrében már nem is olyan meglepő.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.