Robottaxi szolgáltatást indítana a Google

Saját maga konkurenciája lenne?

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2015.02.04. 09.00

A hírek szerint az Uber telekocsi-rendszerhez hasonló szolgáltatást szeretne megvalósítani a Google. A rendszer alighanem a cég autonóm gépjármű-technológiáit alkalmazná.

A Google mindig is látott fantáziát az autómegosztó szolgáltatásokban. Két évvel ezelőtt negyedmilliárd dollár értékben fektettek be az immár globális érdekeltségű Uber szolgáltatásba, majd egy évvel később még egyszer annyi pénzt pumpáltak a cégbe, most pedig a hírek szerint megteremtenék saját hasonló szolgáltatásukat – azaz gyakorlatilag saját érdekeltségük ellen dolgoznának.
A bloomberg.com jelentése szerint a lehetőségről a cég egyik első embere, a Google-t egyébként az Uber igazgató tanácsában képviselő David Drummond számolt be, ugyanakkor a részletek nem ismertek.
Az Uber számára a Google nem csak konkurensként jelentene veszélyt: a szolgáltatás alapját ugyanis a Google Maps adja, így ha kenyértörésre kerül a dolog a számítástechnikai óriással, gyakorlatilag működésképtelenné válhat a cég. Erre persze aligha kerül sor, de jól mutatja, milyen érzékeny és összetett a helyzet.
Ha megvalósul, a Google személyfuvarozó szolgáltatása minden bizonnyal a cég önjáró autóját alkalmazza majd, amely hasonló konstrukcióban már most is szállít utasokat – igaz, csak házon belül.
Az autonóm taxit egyébként maga az Uber is a jövő elkerülhetetlen, sőt, kívánatos fejlődési irányának tekinti. Vezérigazgatójuk szerint szolgáltatásuk nagyságrendekkel  olcsóbb lehetne, ha “nem kellene az autóban ülnie a másik csávónak.”

Kommentek

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.