Márciustól büntetnek a vadonatúj szupertraffipaxokkal

Szerző: Vezess levél küldés  MTI levél küldés 
Dátum: 2015.02.04. 13.45

Itthon még nem használt, új ellenőrzési rendszert tesztel a rendőrség. Az első 160 változtatható helyű kamerát már kiosztották.

Vadonatúj közlekedési ellenőrzési rendszert tesztel a rendőrség februárban, az első 160 változtatható helyű kamerát már kiosztották a megyei rendőr-főkapitányságoknak. Ezen felül mintegy 130 fix kamerát pedig az év végéig telepítenek.

A februári tesztüzem idején még nem kell számítaniuk az autósoknak arra, hogy az új kamerával mért sebességtúllépés esetén bírságolják őket, ugyanakkor a régi készülékeket is használja még a hatóság, és az azokkal mért sebességtúllépésnél büntetnek. Az új kamerákat márciustól használják véglegesen.

Az európai uniós finanszírozásból vásárolt, egyenként 5,7 millió forint értékű új eszközök a sebességtúllépés mellett forgalomszámlálásra, rendszámfelismerésre is alkalmasak. Áprilistól további funkcióit használják majd a készülékeknek: a tilos jelzésen való áthaladást, a záróvonal átlépését is figyelni tudják. Egy kiegészítő kézi berendezés segítségével a rendőrök azt is látni fogják, ha a kamerával figyelt autót körözik, lejárt a műszaki érvényessége, vagy épp nincs érvényes kötelező biztosítása. A rendszer arra is alkalmas, hogy ellenőrizzék a buszsáv jogosulatlan igénybe vételét vagy a biztonsági öv használatát.

Az ORFK szerint az úgynevezett VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat elnevezésű projekt szerepe kulcsfontosságú a közúti balesetek és sérülések számának csökkentésében. A fejlesztés keretében a rendőrség egy új, Európában is egyedülálló, preventív rendszer kiépítését tervezi. Ennek elsőként megvalósuló eleme a változtatható helyű, akár járőrautóból is működtethető, úgynevezett Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontok (KKEP), vagyis az új típusú kamerák tesztüzeme, majd alkalmazása.

Az autósok országszerte találkozhatnak az új eszközökkel, a mobil készülékek mellé érkező fix kamerákat szintén országszerte telepítik és 365 forgalmi sávot figyelnek majd.

Kommentek

 • dieselpower89

  Büszkék lehetnek magukra…Megint nem kell dolgozniuk csak pénzt beszedniük…ügyes

 • kisgeza

  legyenek boldogok ha megrántanak 30ezerre, ahelyett hogy azokat kergetnék akik elviszik azt a pénzt amit bírságból kell visszapótolni

 • grobi74

  költsék gyógyszerre ez már lehúzás és nem a biztonságról szól!!!

 • somebody

  Hellyel közzel be kell tartani a szabályokat és no problem, fölösleges itt anyázni. Remélem ezek az új csodakütyük az életveszélyesen előző, ön- és közveszélyes elmebetegeket is kiszúrja. Egy 300.000 Ft-os csekkel és legalább 2 év jogsi bevonással értékelhetné a produkciójukat a tisztelt hatóság.

 • M_m_m

  somebody

  Egyetértek. Valóban a legveszélyesebbek a felelőtlenül előzők, őket kéne kiszűrni. De kétlem, hogy ez alkalmas lenne rá. Ahhoz mozgó kamerák kellenének.
  Amitől én tartok, az a lámpás kereszteződések. Én mindig figyelek, de igenis Budapesten muszáj néha átcsusszanni egy-egy sárgán, mert különben a mögöttem jövő másik autó belém szállna, ugyanis nem tartják be a megfelelő követési távolságot. Most akkor választhatok a büntetés vagy a kocsi összetörése között.
  Kérdés, hogy mennyire pénzbehajtós módon állítják be a kamerákat. Lehetne ezt polgárbarát módon is csinálni, és valóban csak a renitenseket kiszűrni, de kérdés, hogy mi a cél.

 • somebody

  M_m_m –
  Elvileg ezek valamilyen kamera alapú készülékek, úgyhogy elvileg alkalmas a kiszűrésre. Én úgy tudom a lámpás mókát már megszüntették, mert túlzott mértékűek voltak a büntetések. Egyébként a sárgán átcsusszanásért eddig se büntettek. Ha meg már piros, büntessenek is.

 • menőmanó

  Szerencsétlen pancser banda. Nyilatkozott egy féleszű a rádióban, hogy miért van ezekre szükség. Magyarázzák a bizonyítványt, holott teljesen egyértelmű, hogy a pénz beszedés a lényeg, nem a balesetek elkerülése.
  Az is egy dilettáns, aki ettől várja a veszélyes előzések megszüntetését. :)

 • M_m_m

  Menőmanó

  Énsem gondolom, hogy előzések kiszűrésére alkalmas lenne, de miért lenne ettől dilettáns somebody?
  Tisztelet, tisztelet, tisztelet:-)))

  Egyébként a piros lámpát nézni fogják, de kérdés, hogy a sárgán való átcsusszanást minek veszik. Ha azért nem büntetnek, csak a pirosért akkor valóban nincs vele gondom nekem sem,

  http://www.origo.hu/auto/20150204-draga-fotokra-keszulhetnek-az-autosok.html

 • Steppenwolf

  imi001 – 2015.02.04 17:26

  És arra gondoltál már, hogy mi lenne, ha nem sértenél szabályt? Akkor nem tudnának megbüntetni sem. Anyázás helyett próbáld ki egyszer, nekem eddig bejött. De ha jártál legalább a környező országok valamelyikében, akkor te is tudod, hogy szinte mindenhol szigorúbban büntetnek, mint nálunk.

  Mellesleg az utóbbi pár évben eléggé balkanizálódásnak indult az amúgy sem kifogásolhatatlan közlekedési kultúránk, úgyhogy bőven van mit kordában tartani.

 • somebody

  menőmanó –
  Meséld már el légyszíves Nagy Vezető, hogy akkor mivel lehet kiszűrni? Természetes szelekció vagy mi? Sajnos az már esetedben is csődöt mondott.

 • somebody

  Steppenwolf –
  Ilyen egyszerű, én is mentem már lakott területen óra szerint legalább 65-el trafi mellett mégsem kaptam csekket. Országúton 110-nél szintén nem jött csekk. Akit ilyen nagy tűréshatárok mellett bemérnek az tényleg meg is érdemli.

 • CoIie

  Városban, ha nem állítják prompt meg, nem kap csekket aki,

  sebesség korlátozás: 50 +
  közig. bírság határa: 15 +
  trafi pontatlanság: 3 +
  saját km óra pontatlanság, legyen 5
  azaz 72 km/h-val megy a saját órája szerint.

  Ezt lehet analóg módon áttenni pl. 70, 110 ill. 130 km-h ra!

  Szerintem príma jó rendszer van! Bármennyi trafi jöhet, a rendszer jó! :)

 • M_m_m

  Amikor 55-60-nal megyek az 50-es táblánál nagyjából mindenki le akar előzni, vagy meg is teszik ezt városon belül. Arra egyik hülye se gondol, hogy kikanyarodik elé egy keresztutcából valaki, amíg ő előz, vagy váratlanul előbújik egy eszetlen gyalogos.
  Emberek sajnos kell az országba a szigor, a birkák csak abból értenek.

 • CoIie

  Védett kereszteződésben jogos az előzés, gyalogosnak pedig nincs elsőbbsége csak a zebrán egyenes haladást tekintve.
  Mindenkinek ismernie kell akreszt, a gyalogosnak is, egyébként ott állnánk és olvasgatnánk közösen a kreszkönyvet…

 • dreiver

  Uraim! Szivesen hallanék arról, hogy a méregdrága új traffik mellett telik mindenütt egy doboz festékre és egy táblára is, gyalogátjárót előjelezni ott, ahol úgy ugrál a gyalog az autó elé, mintahogy az más időkben öngyilkosjelöltek “holtbiztos” módszere volt. Tellhetne számlálólámpákra kereszteződésekben járművek részére is, hogy ne vesszőfuttatósdi legyen egy átkelés, ahol fogalma nincsen a hátralevő időről az autósnak, de a csodatraffi majd kimutatja hány tized másodperccel maradt le. Az utóbbi évtizedben nem hallottam olyan intézkedésről ami racionálisan és jó szándékkal segitette volna a mai nagyobb volumenü közlekedést. Durvahangú fenyegetősdit -ami most is megy- annál többet. Lehet tapsolni.
  közleked

 • M_m_m

  Colie, persze lehet előzni, de ha mondjuk 75-tel elcsapsz egy gyalogost közben és netalán meghal, akkor mi van? Vagy jobbra kanyarodik valaki, aki miert számítana arra, hogy egy jobbról 50-60-tal közlekedő autó mögül egy barom 70-80-nal kivág és elfoglalja előzés közben a jobbra kikanyarodó sávját. Mindezt 50-es táblánál értem.

 • M_m_m

  dreiver, teljesen igazad van, a beszedett pénzeket fejlesztésekre kellene költeni!

 • CoIie

  Miért lehet az, hogy a válasz írás közben befrissül egy egészen másik cikk és minden írásom elvész? Sőt még a türelmem is! Így ez gagyi!

 • menőmanó

  somebody

  Valóban csődöt mondott mert itt írogatsz. :)
  Talán ha elgondolkodnál a dolgon, akkor nem kéne magyarázni.
  Országúton ahol ezek az esetek történnek ott egy statikus eszközzel nagyon nagy szerencse kell hozzá, hogy pont a kamera előtt történjen egy ilyen eset.
  Az ilyeneket kiszűrni nagyon nehéz, arról nem is beszélve, hogy nagyon sok balfék van, aki nem is állat módjára megy, csak egyszerűen nem tud előzni, távolságot felmérni. Ezek a szerencsétlenek legalább annyi balesetet okoznak mint a vagánykodó balfékek.
  Ezek az eszközök szerintem inkább a városi forgalomban hasznosabbak a régieknél.

 • menőmanó

  M_m_m

  A balfékeknek szinte mindegy, hogy 70-nel, vagy 60-nal előzöl a védett úton, akkor sem fog jobbra nézni a főútra kikanyarodáskor, csak balra.
  A veszély ugyan úgy fennáll.

 • CoIie

  A gépjárművezetés veszélyes üzem! A kresz betartása kötelező, de a kürt használata veszély esetén nem tilos! Sőt a jó előre használat még üdvözítőbb.

  Főként mostanában, hogy a Bécsi úton pofátlanul az elsőbséget meg nem adva, keresztbe kanyarodnak a forgalomban a végállomásról visszaforduló villamospótló buszok. Az ember megy 60-al és vagy 0-ra vészfékezve megáll a busz oldalába csapódás helyett, vagy beleáll a kürtbe és az öklét rázva kerülgeti a szabálytalan buszt… A BKV soförök amúgy is rendkívül szabálytalanok, sokszor jöttek velem szemben az én sávomban a túl nagy ívű kanyarodáskor, volt hogy 20m-t nekem kellett visszatoltanom a szabálytalansága miatt! Normális! Nem!

 • somebody

  menőmanó –
  Nyilván én sem arra gondoltam, hogy minden esetet kiszűr a rendszer. De sok telepített kamerával, gyakran változó mobil eszközökkel TALÁN valamit lehetne tenni ezek ellen az őrültek/szerencsétlenek ellen. A jelenlegi helyzettől mindenképpen jobb lenne, most jóformán semmilyen szankciótól nem kell félni a közveszélyes “előzés bajnokoknak”.

 • szaboata

  Utak helyett trafipaxokat,stadionokat,adóemelést,kórházbezárásokat.Hajrá
  Magyarország,hajrá magyarok!!!

 • szaboata

  Tessék mondani,korrupt politikust rögzítő kamera nincs? talán több pénz folyna be,mint így.És a társadalom is megnyugodna,és a közlekedés is szabályosabban zajlana.Ahogyan Európában szokás…

 • dodosch

  Azt lehet tudni, hogy a fixen telepítettek milyen módon mérnek? radar vagy lézer? ill. hogy mint eddig is a fixen telepítetteket kötelező-e kitáblázniuk (Radar Kontroll) vagy egyébb jelzéssel?

 • menõmanó

  somebody

  Ha belegondolsz nem olyan egyszerű országutakra telepített kamerákat kihelyezni. Még a nagyobb főutaknál is gond nem hogy az alsóbbrendű utakra.

 • imi001

  Steppenwolf – Mondjuk elfelejtem bekapcsolni az övet Meséld már el okostojás hogy magam kívül kiben okozok kárt ?? Megsúgom neked hogy közel 20 évig kamionoztam tudom hogy mi merre hány óra elárulom külföldön sem magasabbak a büntetések viszont a fizetések az itteninek 3- 4 szerese

 • menõmanó

  imi001

  Elképesztő, hogy még mindig él ez a korlátolt felfogás.
  Kinek okozol kárt?
  1. A társadalomnak, hiszen a kórházi ápolásod a többszörösébe kerül.
  2. A családtagjaidnak akik aggódnak érted, mert bekapcsolt övvel, lehet hogy kiszállsz az autóból és nem kirepülsz mondjuk egy fának.
  3. A közlekedő partnerednek, aki esetleg a balesetet okozta, de mivel nem voltál bekötve sokkal súlyosabban sérültél mintha be lettél volna kötve. Ez egy normális embert igen csak megvisel lelkileg.

  Én minden olyan közlekedővel kifizettetném a kórházi költségeit, aki nem használta az övet, függetlenül attól ki volt a hibás.

  A bítrságok összegével kapcsolatban maximálisan igazad van, de ez itt most elég kevés.

 • vezess-admin

  Kedves Kommentelők!

  Örülünk a témához kapcsolódó értelmes hozzászólásoknak, ezért van itt a felület, de a másokat sértő kommenteket törüljük.

  További jó olvasgatást!

  Üdvözlettel,
  Vezess.hu

 • imi001

  men?manó Fogadni mertem volna hogy valaki előjön ezzel a kórházi ápolás baromsággal Na akkor kezdjük az elején 30 éve fizetem a tb t s kb ezalatt 5 ször voltam betegállományban 1 hétig . Milliókat fizettem már be akkor férjen már bele hogy engem is ellássanak a másik dolog ha kórházba kerülök akkor is sajna magam veszem meg a kezeléshez szükséges gyógyszereket hozzák utánam a tisztálkodáshoz elengedhetetlen dolgokat magyarul a befizetett milliók után kapok egy ágyat meg egy kihipózott ágyneműt na ennyit a magyar egészségügyről és a befizetett hozzájárulásomról Az hogy a családtagjaim mikor és hol aggódnak értem ahhoz meg senkinek semmi köze nehogy már ezt is a rendszer szabja meg aki meg a balesetet okozza azt ne az viselje meg hogy én nem voltam bekötve hanem az hogy ő okozta a balesetet

Soha nem látott, kedves újítás a rendőrautókban

Játékmackókkal szereli fel az észt rendőrség a járőrautókat, hogy vigaszt nyújtsanak a kisgyerekeknek, akik balesetek vagy más, nagy traumát okozó helyzetek résztvevőivé válnak.

Tarlós bedurvult, ez lett a bírságkamera sorsa

Tarlós István főpolgármester leszereltette a Bécsi és Szépvölgyi út kereszteződésében felszerelt kamerát.

Negyed óra gyönyör Škoda-rajongóknak: videón a Karoq kompakt SUV

Tizenöt perces monstre filmmel örvendeztet a Škoda újdonsága, a még be sem mutatott Karoq. Popcorn, kóla és mehet!

Fényűző extrákkal jön leendő kedvenc Škodád

Három hét múlva debütál a Škoda Karoq, a gyár elkezdte az információk szellőztetését. Amit eddig mondtak, jól hangzik.

F1: Vettel szerint kamuzik a Mercedes

Sebastian Vettel nem hiszi, hogy a Mercedes tényleg annyira lassú Szocsiban, mint péntek délután mutatták. A ferraris német szerint az időmérőre gyorsak lesznek Hamiltonék.

F1: Ecclestone átvágott minket!

A Maláj Nagydíj igazgatója, Razlan Razali kiosztotta Bernie Ecclestone-t és a Forma-1 új tulajdonosát is.

F1: Vettelék taroltak, a Merci nem bír a Ferrarival

Komoly munka vár a Mercedesre péntek este, ugyanis a Forma-1-es Orosz Nagydíj második szabadedzésén meg sem tudták szorítani az új szocsi körrekordot futó Ferrarit.

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger doningtoni Forma-4-es balesete.

F1: Büntetések felé tart a Ferrari?

Gyanús, hogy a Ferrari nem fogja kihúzni a szezon végéig a szabályok által engedélyezett számú erőforrás-részegységgel.

Újabb adag magyar tűzoltóautó állt forgalomba

Ma 14 új, magyar gyártású tűzoltóautót adtak át a Katasztrófavédelemnek. A járművek értéke megközelíti a kétmilliárd forintot. 

F1: A bőröndjében vitte az alkatrészt a Red Bull-főnök

A Red Bull-főnök Christian Horner Szocsiban elárulta, hogy a saját bőröndjében volt kénytelen alkatrészt vinni Max Verstappen erőforrásához a hétvégére.

Tudod, miért hívják anyósülésnek?

Tudod, hogy az autóban a jobb első ülést miért hívják anyósülésnek? Van néhány teória.

F1: 15 helyes hátrasorolás a McLaren-újoncnak

Kezdődik: a McLarennél már az idény negyedik fordulóján jönnek a motorcserés hátrasorolások, Stoffel Vandoorne az Orosz Nagydíjra 15 pozíciós büntetést kapott.

F1: Alonso azért se bánja, hogy otthagyta a Ferrarit

Fernando Alonso unja már a kérdést, de újra elmondta, hogy akkor sem bánja a Ferraritól való távozást, ha idén bajnoki esélyes az olasz csapat. A McLarennél javult az életminősége.

F1: Räikkönen az élen, menet közben esett szét a Force India

A Forma-1-es Orosz Nagydíj első szabadedzésén a Ferrari Mercedesek előtt végzett, a leggyorsabb Kimi Räikkönen volt. A Force India látványos hibát produkált.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.