Hivatalos: így változik az útdíj

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2015.01.22. 09.55

A szerdai kormányülésen a kabinet döntött az útdíjrendszer átalakításáról. Ingyenes a reptér, a megyematricák a következő megye első csomópontjáig érvényesek.

A félkörgyűrűnek az M5-ös autópálya, és a 4-es főút, valamint az M3-as, és a 11-es főút közötti szakaszai lesznek fizetősek, valamint a gyorsforgalmi úthálózat M0-son belüli részei (például az M3-as és az M1/M7-es bevezető szakasza a Budapest tábláig), plusz néhány autóút (például az M2)


A szerdai kormányülés után Rogán Antal még azt mondta, néhány változtatásban állapodtak meg, de továbbiakra is számíthatunk, a január végéig tartó próbaüzemből ugyanis van még tíz nap.

Fónagy János, a Fejlesztési Minisztérium államtitkára viszont csütörtökön a következő átalakításokat jelentette be:

A megyematricák a szomszéd megye első csomópontjáig érvényesek.
Ennek megfelelően Budapestről a Balatonhoz autózva már nem kell megvenni Veszprém megyére vonatkozó matricát.  A Fejér megyei matricával elérhető Tatabánya, a csongrádi matricával Kiskunfélegyháza, a hajdú-biharival pedig Nyíregyháza és Tiszaújváros. De Hatvan, Encsi és Nagykőrös is jobban jár ezzel a változtatással.

+ M1-es Fejér megyei szakaszai használhatóak a szomszédos matricákkal (Pest és Komárom-Esztergom), így a Budapest-Győr táv három matricával megtehető. Fejér megyében van egy korábbi útdíjas térképen nem jelölt kijárat a 43. kilométernél, egy benzinkúton.

A ferihegyi reptérre vezető út ingyenes. A korábbi szabályozás miatt csak fizetős úton lehetett megközelíteni a repülőteret, februártól a reptérig ki lehet menni ingyen, az elkerülő többi része fizetős.

A kaposvári elkerülő ingyenes.  Szita Károly polgármester lobbizott az ügyben, és úgy tűnik megértették az érveit, hogy a 61-es út nem csatlakozik semmilyen autópályához. A sajtótájékoztatón Fónagy János ugyanakkor leszögezte, ha összekötik egy autópályával, fizetőssé válik.

Az M86-os főút szombathelyi szakasz ingyenes.

A dunaújvárosi és szekszárdi hidak ingyenesek. Előbbi a tervezett M8-as autópálya, utóbbi a tervezett M9-es autópálya része, korábban úgy tűnt nem is egy, hanem kettő megyei matricát kell megváltania annak, aki át akar kelni a hidakon.

Mentesülnek a plusz díjak alól, akik januárban jogosulatlanul használtak díjköteles szakaszt. Pótdíjat és az 1470 forintos szolgáltatási díjat sem kell kifizetni erre az időszakra, feltéve, ha február végéig megvásárolja az adott szakaszra vonatkozó megyei matricát.

A feleslegesen megvett matricákat vissza lehet váltani. Dolgoznak azon is, hogy postai úton is visszaküldhető legyen a matrica – közölték, de hogy ez pontosan mit jelent, azt még nem tudjuk.

A D2 kategória miatt kompenzálják a nagycsaládosokat (legalább négy gyermek) és a mozgássérülteket, ennek részleteit áprilisra dolgozzák ki, a D1 kategóriához képesti különbözet járhat vissza. A januártól életbe lépett új szabályozás szerint az úgynevezett D2 kategóriába kerültek az eddigi D1-ből a hétnél több személyt szállítani tudó személyautók, és a 3,5 tonna alatti tehergépkocsik is. A D2 kategóriában a megyei éves, a tíznapos és a harmincnapos matrica kétszer annyiba kerül, mint a D1-ben.

Fónagy közölte: a budaörsi autópálya szakaszokat nem érintik a bejelentett változtatások, azok fizetősek maradnak. Aki viszont csak egyszer használta az adott megyei matricát a most ingyenessé vált szakaszon, szintén visszakaphatja az árát – visszaváltani február 28-ig lehet, díjmentesen

A változások február 1-től  érvényesek.

Tudod mivel autóznak Magyarországon a külföldi diplomaták? És az új amerikai nagykövet? A Vezess.hu utánajárt. Kattints a képre!

Hivatalos: így változik az útdíj 1

Kommentek

 • Notalab

  Tisztelt Vezess.hu! Nem tudom, hogy a forrás volt “pontatlan”, vagy a cikk szerzője tájékozatlan, de a dunaföldvári híd az 52-es főúton van (ráadásul lakott területen belül). Esetleg a dunaújvárosi hídra gondolt (az M8-as részeként)…tudom, hogy az csak vidék…de azért…

 • Iceman.

  “A feleslegesen megvett matricákat vissza lehet váltani. Dolgoznak azon is, hogy postai úton is visszaküldhető legyen a matrica.” -Ezt nem is értem. Milyen matrica?

 • kraft

  És az elkerülő, tehermentesitő utak továbbra is fizetősek….. “remek”

 • evilthedevil

  Amit nagy kegyesen visszaváltanak “matrica” azt ismét saját költségen, saját utánjárással visszaválthatom. Én vajon felszámolhatok-e 1470Ft-os ügyintézési díjat? Illetve mennyi kamatot fizetnek azért, mert 1 hónapig (vagy ki tudja mikor kapom vissza a pénzem) ?k használták.

 • vbela64

  Látom, le tudják nyeletni a békát.
  Ti meg csak ujjongjatok!
  Tudod ez olyan, mint
  — le kell vágni mind a tíz ujjadat. Ha reklamálsz akkor kettő-három megmaradhat.
  És te boldogan újságolod, tapsikolsz, hogy csak nyolcat vágnak le!
  MIÉRT???
  Miért fizetős az M0?
  … legszívesebben beterelnék mindenkit (Kamionokat is) a Duna partra, ott menjenek át Dél-Pestről Észak-Budára.

 • v_dala

  Notalab !!!!…. vagy te olvastál félre. A cikben szó se esik a dunaföldvári hídról.

 • CoIie

  Ilyet még nem pipáltam; ha egynél többször használtam egy ismét nem fizetőssé váló utat, akkor nem kaphatom vissza a pénzem?!

  Remélem, csak elírás és nem komoly (azaz inkább komolytalan hülyeség ismét)!

 • Fel_x

  vbela64!
  Azért fizetős, mert ez a rend, amiért a nyilvános wc is fizetős, meg a villamos is fizetős és a busz is az, de mondhatnám a mozit, a körhintát és a sípályákat is.
  Szerinted kit büntetnél meg ha a teherautók a rakparton mennének? A turistákat, akik nem tehetnek semmiről.

 • Guevara

  Vajon Pest megyei matricával felhajthatok e Lajosmizsénél az M5-re Szeged irányából?

 • Vorserie

  Felx!!

  Akkor a teljesítmény adót mi fa..omra fizetem ha abból nem utat csinálnak?
  Üzemanyag jövedéki adó hova megy???
  Hányszor fizessük ki azt hogy javarészt szar utakon közlekedünk?
  Én nem használom az elkerülőket de azért fizetek adót,hogy mások ingyen használhassák,hogy nekem ne kelljen megdöglenem az áthaladó forgalomtól.

 • Hawaii-

  Fel_x – 2015.01.22 // 16:34

  Kihagytad, ami a leginkább fizetős: a politikusokba vetett bizalom.

 • Fel_x

  Hawai, annak nincs ára, azoknak amiket írtam meg van, kiszámolhatóak, számszerűsítettek. Különben te se vagy ingyen másnak.

 • Fel_x

  Vorserie, a teljesítményadót az önkormányzatnak fizeted, amiből többek közt utat is csinálnak. Minden egyéb példád megy a költségvetésbe, a nyugdíjasok, tűzoltók, rendőrök, mentősök, a tanárok, orvosok, jogászok, a közöigazgatás, de a szociális segélyen tengődők és ingyenélők, egyéb segélyezettek és a jóléti állam alapjában véve sokba kerül.Mindenért fizetni kell, ha nem tetszik, van néhány lakatlan sziget, bár azok sem olcsók. Ebben az esetben javaslom a remete életet, ami költséghatékony és stresszmentes.
  Annyiszor fizetünk, ahányszor benyújtják a számlát. Ez a jólét ára. Vannak sokkal olcsóbb létformák, csak ahhoz nincs kedvünk.

 • Vorserie

  Félix!

  Maradjunk annyiban,hogy sajátosan látod a jóléti állam fogalmát.
  Egy jóléti államban nem neked kell fizetni hanem neked fizetnek vagy adnak kedvezményt alanyi jogon vagy mert támogatod az államot vagy a társadalmat akár munkáltatóként akár egyénileg…. lásd jóléti államok.

 • tbiudrl

  Jó lenne csak egyszer olyan törvényt, rendeletet látni, amit nem kell utólag toldozni, variálni. Persze, ehhez szakértői kormány kellene. De ezt csak másoktól kell számon kérni. :)

 • Iceman.

  Nekem kb. 30000 forintot spórol meg idén az állam @ ennyivel kisebb lesz a költségvetés bevétele, annak ellenére, hogy két autóra is veszek pest megyei matricát.

 • Albazo

  Azt hittem olcsóbb lesz

Ha Ferrariba ülsz, soha ne indulj el így

Van, akiknek úgy hozta a sors, hogy egy Ferrari vezetőülésében találta magát, és van, akinek ez a feladat meghaladja a vezetői képességeit. Ha ez a két körülmény adott, akkor születnek ilyen videók.

Újabb női tesztpilóta a Forma-1-ben

A svájci Sauber-csapat a kolumbiai GP3-versenyzőnőt, Tatiana Calderont igazolta fejlesztőpilótaként.

F1: Nézd meg mozgásban az összes idei autót!

Hétfőn elkezdődött az előszezoni tesztelés Barcelonában, az összes F1 csapat 2017-es autója bemutatkozott már pályán.

F1: Folytatódik a McLaren vergődése

A második barcelonai tesztnap délelőttje is a Mercedesé volt, miközben több csapat autója is a garázsban vesztegelt. A McLarennél megint motort kellett cserélni.

F1: A Ferrari megtanult hallgatni, máris támadják miatta

Olaszországban nem vették jó néven, hogy a Ferrari az idei előszezonban hallgatásba burkolózik.

F1: 2025-ig marad az Orosz Nagydíj

Az Orosz Nagydíj szervezői szerződést hosszabbítottak, 2025-ig biztosan marad Szocsiban a Forma-1. Éjszakai futam is lehet.

Nagy változás jön egy Budapestet érintő viszonylaton

Másfél év után végleg kivonul a Lux Express busztársaság a közép-európai térségből. Csak a Varsót a Baltikummal összekötő járatok maradnak meg. Megszűnik a Budapest-Krakkó-Varsó buszjárat is.

F1: A Red Bull-főnök beszólt a McLarennek

A Red Bull csapatfőnökének nagyon nem tetszenek az idén újra megjelent cápauszonyok, mindent megtesz majd, hogy a jövő évre eltűnjenek. Valami más is bántja Christian Horner szemét.

Kompakt terepkupé a Mitsubishitől

Kompakt szabadidőjárművel erősíti kínálatát a Mitsubishi. Az ASX mellé, nem helyette érkezik a divatcentrikus crossover.

F1: Hamilton a Merci szépségére épít

Lewis Hamilton szerint a Mercedes 2017-es Forma-1-es autója mindenki másénál jobban néz ki, ezért a bajnokságban is az élen lehet a helye.

Két percig küzdött a tankolással a srác egy hazai önkiszolgáló benzinkúton

A fiatal srác nem tudott megbirkózni a tankolás feladatával, és mivel önkiszolgáló kút szerepel a felvételen, így a személyzet segítségére sem számíthatott. Kétpercnyi elkeseredett küzdelem után feladta a harcot, és tankolatlanul távozott.

Elkormányoz, ha veszélyt szimatol a Volvo új szabadidőjárműve

Folytatja biztonságtechnológiai offenzíváját a Volvo. A hamarosan színre lépő XC60 fedélzetén olyan ütközésmegelőző rendszer működik, amely kikerüli az akadályt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.