Hivatalos: így változik az útdíj

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2015.01.22. 09.55

A szerdai kormányülésen a kabinet döntött az útdíjrendszer átalakításáról. Ingyenes a reptér, a megyematricák a következő megye első csomópontjáig érvényesek.

A félkörgyűrűnek az M5-ös autópálya, és a 4-es főút, valamint az M3-as, és a 11-es főút közötti szakaszai lesznek fizetősek, valamint a gyorsforgalmi úthálózat M0-son belüli részei (például az M3-as és az M1/M7-es bevezető szakasza a Budapest tábláig), plusz néhány autóút (például az M2)


A szerdai kormányülés után Rogán Antal még azt mondta, néhány változtatásban állapodtak meg, de továbbiakra is számíthatunk, a január végéig tartó próbaüzemből ugyanis van még tíz nap.

Fónagy János, a Fejlesztési Minisztérium államtitkára viszont csütörtökön a következő átalakításokat jelentette be:

A megyematricák a szomszéd megye első csomópontjáig érvényesek.
Ennek megfelelően Budapestről a Balatonhoz autózva már nem kell megvenni Veszprém megyére vonatkozó matricát.  A Fejér megyei matricával elérhető Tatabánya, a csongrádi matricával Kiskunfélegyháza, a hajdú-biharival pedig Nyíregyháza és Tiszaújváros. De Hatvan, Encsi és Nagykőrös is jobban jár ezzel a változtatással.

+ M1-es Fejér megyei szakaszai használhatóak a szomszédos matricákkal (Pest és Komárom-Esztergom), így a Budapest-Győr táv három matricával megtehető. Fejér megyében van egy korábbi útdíjas térképen nem jelölt kijárat a 43. kilométernél, egy benzinkúton.

A ferihegyi reptérre vezető út ingyenes. A korábbi szabályozás miatt csak fizetős úton lehetett megközelíteni a repülőteret, februártól a reptérig ki lehet menni ingyen, az elkerülő többi része fizetős.

A kaposvári elkerülő ingyenes.  Szita Károly polgármester lobbizott az ügyben, és úgy tűnik megértették az érveit, hogy a 61-es út nem csatlakozik semmilyen autópályához. A sajtótájékoztatón Fónagy János ugyanakkor leszögezte, ha összekötik egy autópályával, fizetőssé válik.

Az M86-os főút szombathelyi szakasz ingyenes.

A dunaújvárosi és szekszárdi hidak ingyenesek. Előbbi a tervezett M8-as autópálya, utóbbi a tervezett M9-es autópálya része, korábban úgy tűnt nem is egy, hanem kettő megyei matricát kell megváltania annak, aki át akar kelni a hidakon.

Mentesülnek a plusz díjak alól, akik januárban jogosulatlanul használtak díjköteles szakaszt. Pótdíjat és az 1470 forintos szolgáltatási díjat sem kell kifizetni erre az időszakra, feltéve, ha február végéig megvásárolja az adott szakaszra vonatkozó megyei matricát.

A feleslegesen megvett matricákat vissza lehet váltani. Dolgoznak azon is, hogy postai úton is visszaküldhető legyen a matrica – közölték, de hogy ez pontosan mit jelent, azt még nem tudjuk.

A D2 kategória miatt kompenzálják a nagycsaládosokat (legalább négy gyermek) és a mozgássérülteket, ennek részleteit áprilisra dolgozzák ki, a D1 kategóriához képesti különbözet járhat vissza. A januártól életbe lépett új szabályozás szerint az úgynevezett D2 kategóriába kerültek az eddigi D1-ből a hétnél több személyt szállítani tudó személyautók, és a 3,5 tonna alatti tehergépkocsik is. A D2 kategóriában a megyei éves, a tíznapos és a harmincnapos matrica kétszer annyiba kerül, mint a D1-ben.

Fónagy közölte: a budaörsi autópálya szakaszokat nem érintik a bejelentett változtatások, azok fizetősek maradnak. Aki viszont csak egyszer használta az adott megyei matricát a most ingyenessé vált szakaszon, szintén visszakaphatja az árát – visszaváltani február 28-ig lehet, díjmentesen

A változások február 1-től  érvényesek.

Tudod mivel autóznak Magyarországon a külföldi diplomaták? És az új amerikai nagykövet? A Vezess.hu utánajárt. Kattints a képre!

Hivatalos: így változik az útdíj 1

Kommentek

 • Notalab

  Tisztelt Vezess.hu! Nem tudom, hogy a forrás volt “pontatlan”, vagy a cikk szerzője tájékozatlan, de a dunaföldvári híd az 52-es főúton van (ráadásul lakott területen belül). Esetleg a dunaújvárosi hídra gondolt (az M8-as részeként)…tudom, hogy az csak vidék…de azért…

 • Iceman.

  “A feleslegesen megvett matricákat vissza lehet váltani. Dolgoznak azon is, hogy postai úton is visszaküldhető legyen a matrica.” -Ezt nem is értem. Milyen matrica?

 • kraft

  És az elkerülő, tehermentesitő utak továbbra is fizetősek….. “remek”

 • evilthedevil

  Amit nagy kegyesen visszaváltanak “matrica” azt ismét saját költségen, saját utánjárással visszaválthatom. Én vajon felszámolhatok-e 1470Ft-os ügyintézési díjat? Illetve mennyi kamatot fizetnek azért, mert 1 hónapig (vagy ki tudja mikor kapom vissza a pénzem) ?k használták.

 • vbela64

  Látom, le tudják nyeletni a békát.
  Ti meg csak ujjongjatok!
  Tudod ez olyan, mint
  — le kell vágni mind a tíz ujjadat. Ha reklamálsz akkor kettő-három megmaradhat.
  És te boldogan újságolod, tapsikolsz, hogy csak nyolcat vágnak le!
  MIÉRT???
  Miért fizetős az M0?
  … legszívesebben beterelnék mindenkit (Kamionokat is) a Duna partra, ott menjenek át Dél-Pestről Észak-Budára.

 • v_dala

  Notalab !!!!…. vagy te olvastál félre. A cikben szó se esik a dunaföldvári hídról.

 • CoIie

  Ilyet még nem pipáltam; ha egynél többször használtam egy ismét nem fizetőssé váló utat, akkor nem kaphatom vissza a pénzem?!

  Remélem, csak elírás és nem komoly (azaz inkább komolytalan hülyeség ismét)!

 • Fel_x

  vbela64!
  Azért fizetős, mert ez a rend, amiért a nyilvános wc is fizetős, meg a villamos is fizetős és a busz is az, de mondhatnám a mozit, a körhintát és a sípályákat is.
  Szerinted kit büntetnél meg ha a teherautók a rakparton mennének? A turistákat, akik nem tehetnek semmiről.

 • Guevara

  Vajon Pest megyei matricával felhajthatok e Lajosmizsénél az M5-re Szeged irányából?

 • Vorserie

  Felx!!

  Akkor a teljesítmény adót mi fa..omra fizetem ha abból nem utat csinálnak?
  Üzemanyag jövedéki adó hova megy???
  Hányszor fizessük ki azt hogy javarészt szar utakon közlekedünk?
  Én nem használom az elkerülőket de azért fizetek adót,hogy mások ingyen használhassák,hogy nekem ne kelljen megdöglenem az áthaladó forgalomtól.

 • Hawaii-

  Fel_x – 2015.01.22 // 16:34

  Kihagytad, ami a leginkább fizetős: a politikusokba vetett bizalom.

 • Fel_x

  Hawai, annak nincs ára, azoknak amiket írtam meg van, kiszámolhatóak, számszerűsítettek. Különben te se vagy ingyen másnak.

 • Fel_x

  Vorserie, a teljesítményadót az önkormányzatnak fizeted, amiből többek közt utat is csinálnak. Minden egyéb példád megy a költségvetésbe, a nyugdíjasok, tűzoltók, rendőrök, mentősök, a tanárok, orvosok, jogászok, a közöigazgatás, de a szociális segélyen tengődők és ingyenélők, egyéb segélyezettek és a jóléti állam alapjában véve sokba kerül.Mindenért fizetni kell, ha nem tetszik, van néhány lakatlan sziget, bár azok sem olcsók. Ebben az esetben javaslom a remete életet, ami költséghatékony és stresszmentes.
  Annyiszor fizetünk, ahányszor benyújtják a számlát. Ez a jólét ára. Vannak sokkal olcsóbb létformák, csak ahhoz nincs kedvünk.

 • Vorserie

  Félix!

  Maradjunk annyiban,hogy sajátosan látod a jóléti állam fogalmát.
  Egy jóléti államban nem neked kell fizetni hanem neked fizetnek vagy adnak kedvezményt alanyi jogon vagy mert támogatod az államot vagy a társadalmat akár munkáltatóként akár egyénileg…. lásd jóléti államok.

 • tbiudrl

  Jó lenne csak egyszer olyan törvényt, rendeletet látni, amit nem kell utólag toldozni, variálni. Persze, ehhez szakértői kormány kellene. De ezt csak másoktól kell számon kérni. :)

 • Iceman.

  Nekem kb. 30000 forintot spórol meg idén az állam @ ennyivel kisebb lesz a költségvetés bevétele, annak ellenére, hogy két autóra is veszek pest megyei matricát.

 • Albazo

  Azt hittem olcsóbb lesz

Így kell móresre tanítani a pofátlan porschést

Egy újabb közlekedő, akinek drágább az ideje, mint a többi autósé. Rutinosan előzte a sort, de most nem jött ki a lépés, mehetett vissza a startvonalra.

F1: Tízmilliárdos bukás az Osztrák Nagydíj

A Red Bull több tízmillió eurót veszített már a két évvel ezelőtt feltámasztott Osztrák Nagydíjon. Meddig nyelik le a veszteséget?

Üdvözöl a pokol

Rájöttem a titokra: minél hosszabb egy Mercedes neve, annál nagyobb a móka; és az új E 63 neve bizony piszok hosszú. Portugáliában teszteltük minden idők legerősebb E-osztályát.

Videón, ahogy egy kismama szétveri férje autóját

Megtudta, hogy megcsalta a férje, gyermeke apukája, erre nem gyöngén bepöccent a leendő anyuka.

F1: Ilyen, amikor Verstappen nagyon hülyén néz ki

A Red Bullnál Mikulás-napi rendezvény volt december 6-án, Max Verstappennek sikerült hülyét csinálnia magából.

F1: A pechvogel is jelentkezett a Mercinél – videó

A Forma-1 történetének egyik legmókásabb balesetét produkáló japán sereghajtó, Taki Inoue is bejelentkezett Nico Rosberg mercedeses üléséért.

F1: Ferrari-uralmat a Mercedesé helyett!

Monisha Kaltenborn, a Sauber csapatfőnöke szerint jobb lenne, ha a Ferrari, és nem a Mercedes lenne egyeduralkodó a Forma-1-ben.

Hamilton: Furcsa dolgok történtek a Mercedesnél

Lewis Hamilton nem áll le a célozgatásokkal, az angol szerint különös dolgok is történtek idén a Mercedesnél.

F1: Meglepetés volt a Francia Nagydíj feltámasztása

A Francia Nagydíj újjáélesztése még a Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t is meglepte egy kicsit, de úgy fest, a Paul Ricard pálya jó otthona lesz a versenynek.

Top 10: puncimágnesek használtan

Jobb lenne egy új Volvo XC90, de nem mindenkinek telik rá, a nőknek mégis imponálni kell valamivel. Szoknyavadász hatással bíró autókat kerestünk, kétmillióig.

F1: Verstappennek önkritika kell

1997 világbajnoka, Jacques Villeneuve úgy véli, Max Verstappen kiemelkedően teljesített idén, de igazán jó Forma-1-es csak akkor lesz belőle, ha képes szembenézni a hibáival és fejlődni.

Tudod, hogy kell kereket cserélni? Dehogy tudod!

Ez a videó most lépésről-lépésre megmutatja a kerékcsere folyamatát. Hidd el, eddig mindent rosszul csináltál.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.