Dakar 2015: Jég és szakadó eső a 7. szakaszon

Peterhansel összefoglalta az eddigi legnehezebb napot

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2015.01.11. 18.45

Egy órán át jég esett, aztán rettenetes vihar támadt szakadó esővel.

A hetedik Dakar-napon a versenyzők a rali történetében először Bolívia felé autóztak. A 2009 óta mellőzött maratoni etap első gyorsasági szakaszán a versenyzők 3500 méter magasba kapaszkodtak fel, majd egy sáros szakasz következett a folyóvölgyben. A szélsőséges időjárási körülmények miatt ez volt az idei Dakar eddigi legnehezebb erőpróbája.
Nem sokkal hajnali 5 óra után indult neki Peterhansel az összekötő szakasznak, amely a 321 kilométeres gyorsasági szakasz felé vezetett. A francia versenyző másodpilótája, Cottret segítségével a gyorsasági szakasz első időmérő pontjánál a második leggyorsabbnak mutatkozott, végül hetedikként futottak be, melynek köszönhetően összesítettben a nyolcadik helyre lépetek előre.
Cyril Despres, a Peugeot másik versenyzője, némi előnyt élvezhetett a mai nap elején, mégpedig a maratoni szakaszról szerzett korábbi tapasztalatainak köszönhetően. A korábban motorral versenyző ötszörös bajnok pontosan tudja, hogy mit jelent az az egy éjszaka, amikor nem számíthat a szerelők segítségére (a motorosoknál ugyanis gyakori a maratoni szakasz.) Despres sikeresen eljutott az ujuni táborba, mégpedig a 24.helyen, amellyel összesítettben a 48.helyről a 35-re lépett előre.   
Mielőtt holnap nekivágnának a Chile és az Atacama-sivatag dűnéi felé vezető 510 km-es mért szakasznak a Peugeot-Total csapat mindkét legénysége tehát csak magára számíthat majd, ha bármilyen javításra lesz szükség. A szerelők pedig – bármilyen furcsa is lesz számukra, hogy nem tudják majd elvégezni a már megszokott munkájukat – kénytelenek lesznek pihenni.
“Egy órán át jég esett, aztán rettenetes vihar támadt szakadó esővel. A pályák valóságos sártengerré változtak: rémálomnak tűnt.Volt egy pillanat, amikor tényleg azt gondoltam, hogy ezt a szakaszt lehetetlen teljesíteni. A hatalmas sár miatt ez az út nagyon nehéz volt. Erre a szakaszra hosszú ideig emlékezni fogok. Ilyen körülmények között a mai 10 perces időveszteség számunkra kifejezetten jó eredmény.” – nyilatkozta Peteerhansel.
“A mai szélsőséges körülmények ellenére az autó sértetlenül futott be a nap végén. Éppen egy gázlón hajtottam át, amikor észrevettük, hogy jön a víz. Alighogy kijutottunk onnan, máris egy másikban találtuk magunkat, ami éppúgy tele volt vízzel. Csak hét gyorsasági szakaszon vagyok túl, de már annyi anekdotát tudnék mesélni, mint a legutóbbi hét évem alatt összesen.” – tette hozzá Cyril Despres.

Kommentek

Magyarországon épít szupertöltőt a Tesla

Nagyszabású töltőinfrastruktúra-fejlesztést jelentett be a Tesla. Az akciónak van hazai vonatkozása is.

Teniszpályára skiccelték fel a luxuskombit

Wimbledon makulátlan gyepébe nem vandálok, hanem maguk a pályagondozók rajzolták bele a Jaguar XF Sportbrake prémium kombi körvonalait.

A Toyota felszámolja a közlekedési dugókat

Sikerrel zárult a Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) thaiföldi projektje, amelynek elsődleges célja a hatmilliós Bangkok utcáin gyakran tapasztalható közlekedési dugók enyhítése volt.

Na, hány km új autópálya épül 100 milliárdból?

Az M4 Berettyóújfalu és Nagykereki közti szakaszának első üzeméhez hasonlóan a másodikat is a Duna Aszfalt és a Hódút építheti meg, ezúttal az A-Híd Zrt.-vel együtt.

Városban száguldozó kretének rontják a BMW-sek jó hírét

Az ilyen videók miatt romlik a bajor márka tulajdonosainak megítélése, mert ez már nem a használja-e az indexet szint. Ez közveszélyes szórakozás.

F1: Szocsiban talán már célba ér Alonso

A Honda a hétvégén következő Orosz Nagydíjra megbízhatósági javításokat visz, a múlt heti teszt után bizakodnak a McLarennél.

Felhők közé emel a magyar Trabant motor, és ez nem vicc

Magyarországon az épülő szocializmus találkozása a repülési vággyal érdekes szerkezeteket szült, a felhők közé vágyóknak köszönhetünk egy különleges Trabant motort, ami képes volt embereket égbe emelni.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

F1: Mégsem nyúlnak a DRS-zónákhoz

Bár az előzések száma jelentősen csökkent a Forma-1-ben 2016-hoz képest, a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy döntött, nem módosít a DRS-zónákon.

Kereszteződésben ennél zseniálisabb dolgot még nem láttunk

Nem tudsz kihajtani a keresztező forgalom miatt, és senki nem enged ki? Van egy megoldás!

F1: Napokon belül bejelenthetik a Sauber-Hondát

Ahogy közeleg a határidő, egyre erősebbek a Saubert a Hondával összekapcsoló hírek. Jövőre már két csapatnak szállíthat a japán gyártó.

Fontos változásokra készülhetnek az autósok

Változnak a műszaki vizsgát érintő szabályok és a jogosítvánnyal kapcsolatos rendelkezések.

SMS-ben rúgta ki munkásait az államosított gyár

Miután a General Motors venezuelai üzemére rátette a kezét a helyi kormány, a cég írásos üzenetben közölte alkalmazottaival: átutalták a végkielégítésüket, vehetik a kalapjukat.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Sosem látott fotókon az oroszok új tankja

Nézz be az orszok legújabb tankjának fülkéjébe, ezeket a fotókat még nem sokan látták, néhány napja kerültek fel a netre.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.