Lézerrel világít, lézerrel parkol a BMW

Új technológiák Münchenből

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2015.01.08. 09.00

A BMW M4 Concept Iconic Lights új generációs fényszórója és a BMW i3 automata parkolórendszere egyaránt koncentrált, koherens fénysugarakkal működik.

A BMW annak idején elsőként bocsátott forgalomba lézerfényszóróval szerelt gépkocsit (bár az Audi ezt alighanem vitatná), most pedig máris a második generációs megoldás szériagyártásán dolgoznak.
A most bemutatott, új fényforrás akár 600 méterre képes elvilágítani. A vakításmentes aktív fényszóróvezérlés funkcióval felvértezett, ezért alapvetően akár állandóan távolsági módban üzemeltethető rendszer fineszes trükköket is tud. 
A műholdas navigációs rendszer parancsait követve például képes előre bevilágítani a kanyarokba, illetve akár 100 méterről képes megvilágítani egyes tereptárgyakat, akadályokat az úttesten – pont úgy, ahogy azt az Auditól láthattuk korábban. 
A hagyományos fényforrásoknál nagyságrendekkel takarékosabb lézerlámpa további funkcióként képes az úttestre vetíteni a vezetőt segítő információkat, így sötétben még kevésbé oszlik meg a sofőr figyelme, mint ha head-up kijelzőt használna. 
Az új technológia új esztétikumot is hoz: a hagyományos glória-fények helyett kék keretek jelennek meg a lámpatestben; az i8-asból ismerős kialakítás a BMW M4-nek is jól áll.
A tanulmányautón egyébként nem csak elöl, de hátul is újszerű fényforrások világítanak: a szerves LED-ek (OLED) hártyavékony rétegből bocsátják ki a fényt, ami új távlatokat nyit a formatervezők előtt; a helyzet- és irányjelzőknél egyaránt alkalmazott technológia alig másfél milliméter vastag lámpatestet eredményez.
Egy másik, i3 alapú tanulmányautón az autonóm közlekedést segítő, szintén lézer alapú technológiáját demonstrálta a BMW. Az autón elöl, hátul és kétoldalt elhelyezett, összesen négy darab lézeres érzékelő folyamatosan pásztázza a jármű környezetét, precízen felmérve az akadályokat, és így képes nem csak az apró koccanásokat elkerülni, de önműködően parkolóhelyet keresni és leparkolni – ha pedig ismét indulni szeretnénk, okos óránk segítségével egy egyszerű szóbeli paranccsal visszahívhatjuk az autót.

Centiméteres pontosságú manőverezés a lézeres távolságmérőkkel

Kommentek

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

F1: Alonso jutalékot kér Buttontól

Fernando Alonso nyugodtan készül az Indy 500-ra, biztos benne, hogy a McLaren nélküle is meglesz Monacóban. Bár pontszerzési esélye lenne Monte-Carlo utcáin, Indianapolist nagyobb lehetőségnek látja.

Már rendelhető az Audi családi villanyautója

Habár a szériaverziót még be sem mutatták, az érdeklődők máris megrendelhetik az Audi hamarosan piacra lépő elektromos gépkocsiját.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.