Azt hitted, csak az M0-son fizetsz? Mutatjuk a térképeket!

Közzétették az új díjköteles hálózatot

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.12.31. 08.45

Egyszerre három oldalon tették közzé azokat a térképeket, amelyek a január 1-től díjköteles utakat ábrázolják.

Egyszerre három oldalon tették közzé azokat a térképeket, amelyek a január 1-től díjköteles utakat ábrázolják. A vita jórészt az M0-sról szólt, de ennél sokkal több úton kell majd fizetni, csak Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében nincs útdíjköteles szakasz.


A rendszerben van egy kis trükk, mert egy adott megyei matricával a megyében található utolsó csomópontig használható egy-egy fizetős út, a következő szakasz használatához – hiába van még a megye határain belül – már a következő megyére érvényes matricával is rendelkezni kell, hiszen nem lesz több lehajtó. Egy megyei matrica ára ötezer forint egy évre.

A térképek egyértelművé teszik, hogy egy balatoni úthoz Veszprém megyei matricával is rendelkezni kell, az a pár kilométer sem kivétel. Sőt, Veszprémben az M7-es érintett szakasza az egyetlen fizetős útszakasz. Mivel erre vonatkozó kedvezményt szintén nem jelentettek be, a Pest megyei térképből következik, hogy a ferihegyi reptérre csak megyei matricával lehet kijutni, mert Vecséstől néhány száz métert a 4-es út 2×2 sávos szakaszán is kell menni. A nullás felől is kell a matrica, erre nem árt figyelni mostantól.

A matricák megvásárlásához türelmi időt adnak, matrica nélkül is fel lehet hajtani csütörtöktől a fizetős szakaszokra, feltéve, ha február utolsó napjáig az autós megvásárolja a megyei matricát. Ellenkező esetben márciusban megy a 15 ezer forintos büntetés.

És akkor a térképek:

Megnyugtatásképp ITT VAN TÍZ ÉRV, MIÉRT JÓ ÖTLET A FIZETŐS M0-ás bevezetése (katt a képre).


Azt hitted, csak az M0-son fizetsz? Mutatjuk a térképeket! 1

Kommentek

 • hawk

  Nos, az M0 jó része nem lett fizetős. Viszont jól látom, hogy a Ferihegyre menő rövid rész is fizetős lett? Ha igen, akkor ennek a taxisok örülni fognak.

 • Jumbóka

  Szerintem rosszul értelmezitek a szabályozást. A dolognak pont az a lényege, hogy egy adott megyei matricával átmehetsz a szomszéd megyébe, az első lehajtóig. A térképeken is egyértelmű a sárgával jelölt szakaszok leírása. “Jelölt megyei, és irány szerinti szomszédos megyei matricákkal használható szakaszok”. Ebből pont az következik, hogy Veszprém megyébe nem is kell matricát venni. Ha Pestről mégy, a Fejérben érvényessel elmész Világosig, onnan meg a Somogyban érvényessel mész tovább. Sőt Veszprémben egyáltalán nem kell venni, akkor sem, ha ott laksz, mivel ott csak egy le/felhajtó van. Így egyik irányban az egyik megyeivel, (Somogy) másik irányban a mások megyeivel (Fejér) közlekedhetsz.

 • Kempelen

  1. Az elv egy faszság, elkerülőt “megútdíjaztatni”…..ehh
  2. Simán látszik, hogy az okádás nagy része tudatlanságon alapul, mert sokkal többeknek nem változik a helyzete (netán még javul is) az aglomerációból, mint akiknek igen.
  3. A taxist biztosan hazavágja az a havi 400 Ft

 • v_dala

  A jelölt megyei és irány szerinti a szöveg szerint két matricát jelent. Részemről dél felé az új Duna hidak elfeledve. Irány a régi fő utak Győr felől 1-es irány a belváros had szívják.(Mi is.)

 • v_dala

  Kempelen!!! Ez már a nagyon sokadik 400 Ft .!!!!!!!!!!!!

 • Malacka

  Most akkor Tatabánya és Budapest között, hány megyei matrica kell?

 • Malacka

  Jó volna valami online kalkulátor, hogy az egyszerű ember is felfogja.

 • hawk

  Hát Kempelen tőled nem is vártam mást. Arra gondolom már nem emlékszel, hogy az első hírek kapcsán Te csak a népszabi (NOL) álhírének tartottad az egész matrica dolgot, és sajnáltad volna ha tényleg igaz lenne a bevezetése. Senki nem okádott itt, csak nem szeretnének újabb díjat fizetni. Ha az állam ettől több 10 millárd bevételt remél, akkor az bizony valakinek fájni fog. A taxisnak persze nem fáj a havi 400 Ft, de kb. egy 1 km-es útszakaszról beszélünk. De én csak kérdeztem: tényleg fizetős lesz-e az a szakasz is. Ha erre nem tudsz válaszolni, akkor inkább ne válaszolj, ne kötözködj.

 • tama74

  Tévedésben vagy Kemplen nem csak a taxisok járnak a reptérre hanem az is aki csak kiviszi a családot (vagy haza hozza) de semmilyen irányból nem lehet megközeliteni csak fizetös szakaszon.

 • tama74

  Vecsés meg üllő pedig megszívta mert újra kezdődik a dugó.Csak gratulálni tudok az ilyen észlényeknek.Miért nem mondják azt hogy minden autóra ki vettnek egy egyszeri 5000-ft-os adót azt hali.

 • bali36

  Jumbóka – sajnos tévedsz, a sárgával jelölt szakaszokon két megyeivel kell rendelkezni (az adott megyeivel ahol felhajtasz és azzal a megyeivel ahol a legközelebbi lehajtó van)

 • Kempelen

  Hawk!
  De, emlékszem és ma is annyira abszurdnak tartom, mint akkor. Olvasd el, amit az 1. pontban írtam.
  Tudom, hogy nem szeretnél fizetni, senki nem szeretne. Leginkább semmiért nem szeretünk fizetni. Mindent ingyen kellene kapnunk, mert így szocializálódott az a nemzedék, mely a szüleink, nagyszüleink. Majd megszokjuk, hogy sehol nincs ingyen semmi.
  Olvasd el még egyszer, amit írtam, meg fogod érteni. Aztán válaszolj, ha nagyon muszáj.
  Hawk, hergelnek, mert az a cél. Ne légy ennyire bugyuta.

  Tama! A kérdés a taxisra vonatkozott, ne haragudj, ha nem a medúzákról kezdtem beszélni.

 • bali36

  tama74 – sok helyen megszívták, Dunakeszi eddig sem volt egyszerű mi lesz ezután?

 • Kempelen

  Tama! Szerinted melyik fog többe kerülni? Vecsésen állni a dugóban, vagy havi 1 liternyi üzemanyag áráért kényelmesebben haladni….olcsóbban?
  :-)

  Biztosan lesz pár hülye, aki beáll majd dugózni, és olyan is biztosan lesz, aki sokáig csinálja is, de akinek van esze, az be fogja látni, hogy 1 liter üzemanyag áránál többet takarít meg, ha tud haladni. Időben, fogyasztásban, amortizációban, idegben …..

 • bali36

  Kempelen – látszólag neked teljesen igazad van, nincs ingyen semmi, de minek mi az ára/értéke. Amikor az autós befizeti az adót, megveszi az üzemanyagot (adó tartalommal együtt) akkor eddig úgy gondolta fizeti a használati lehetőséget is.Tudod nem szeretnék az étteremben evőeszköz használati díjat fizetni, de még az is felháborít ha a WC-ben kötelező díj van.

 • Kempelen

  Bali!
  Sajnos nincsen olyan zsinórmérték, ami alapján bárki a földön eldönthetné, hogy hol van az a vonal, amin túl már méltánytalan adóztatni.

  Már 2 ember is képes ezt homlok egyenest két különböző módon értelmezni, így el kell fogadjuk, hogy mindenért fizetni kell. Van, amiért többször is. Ami nekem sok, az neked még belefér….szerintem érted.

 • hawk

  Kempelen! Hogy ki a bugyuta, arról beszélhetnénk. A Ferihegyre vezető út nem elkerülő, BKV is jár rajta, ha tényleg fizetős lesz, én azt hülyeségnek tartom. Nem hergelnek, illetve dehogy nem! Feldobnak egy átgondolatlan tervezetet, majd visszavesznek belőle, mondván, hogy milyen jót tesznek vele az embereknek. Hát nem. Az meg kicsit demagóg duma, hogy semmi sincs ingyen. De mindegy. Peace és BÚÉK!

 • okoskodo

  Az egészben az a szép, hogy jön a külföldi, megveszi 3.000 Ft-ért a 10 napos matricát, és keresztül megy az egész országon 3.000 Ft-ért. Az itt lakó, meg minimum 5.000 Ft-ot fizet, ha csak a helyben mozog, ha atruccanna a szomszédos megyébe, akkor 10.000…

 • Kempelen

  Hawk! Szerintem is beszélhetnénk róla. Az, aki semmi egyebet nem csinál, mint hőbörög. Az pl. menthetetlenül bugyuta. Hogy te oda tartozónak érzed-e magad, a te dolgod, nekem nem tisztem ezt eldönteni.
  Én többek közt két dolgot utálok:
  1. felelőtlen, hülye döntéseket tapasztalni
  2. ismerethiány alapján ostobán hőbörgőket látni
  Mindkét csoport alkotói egyformán idióták.

  Neked is Boldog Új Évet!

 • Kempelen

  okoskodo!

  Te is megveheted 3 ezerért a 10 napos matricát és keresztül mehetsz az országon 10 napon keresztül.

 • Zozo60

  Szánalmas ez a kapkodás,de remélem hogy a “kedves” kitalálója és megszavazóik is fizetnek, én mindenesetre már amióta duplájára emelték a matrica árát én kikerülöm az autópályákat 4 autó van a családban ( munkaeszköz) ezt már nem lehet kifizetni, ha lenne rá akkor sem fizetnék ez felér egy rablással Ausztriában 23.000 Ft-ból mehetsz mindenhol.

 • Bárki

  a karakterek miatt darabolta fel a mondatomat, az előző hozzászóláslomban.

 • Zozo60

  Én Győrből járok anyagért a régi 1-esen ( matrica miatt ) az M5 bevezetőszakaszához naná hogy nem veszek azért a 2 km ért matricát, inkább bemegyek Soroksáron keresztül, szerintem ez csak elterelés a többi botrányról, de szerintem ezzel nagy bakot lőttek megint. Kérdezem, most hol vannak azok a kedves internetadó ellen tüntetők az csak 700 Ft lett volna, ez szerintem több.

 • Barca

  Ez a térkép elég gány munka, semmi nem vehető ki rajta! Most akkor fizetni kell akkor is, ha reptérre mész?, mert ugye a 4 előbb kezdődik, mint a lehajtó a reptérre, az már igazi lehúzás lenne, fizetős út a reptérre, amin kőkemény 300m mész :D faszparasztok…. Ráadásul megint ez a bürokrácia, akkor emeljék meg 1%-al az autók áfáját, vagy valami, de ennek az esztelen bonyolításnak mi értelme van? Értem én hogy nincs pénz, de már ezer létező jogcímen, meg adón be lehet vasalni, nem kell újabbakat kitalálni…

 • erettpasi

  Tulajdonképpen csak azt nem értem a 0-ás kimaradt ingyenes szakaszainak mi az értelme? Úgy teljes lenne a káosz, hogy a városokat elkerülő szakaszokat teljesen fizetősek lennének. Mi ez a rasszista megkülönböztetés?? Sőt duplán kellene fizettetni, ha nem akarsz dugóban ülni, fizessél. Így van ez a világon mindenütt. Megépítjük a tehermentesítőket, hozzászoktatunk s aztán jól megfizettetjük. Így van ez rendjén. Oszt itt van még ez csúcs öteletes balatoni út is, gyakorlatilag szinte átsuhanunk Veszprém megyén a hetesen Balatonlellére pl., de ezért a pillanatért éves 5000 Ft a jutalom. Tökéletes, aki ezt kitalálta, külön díjaznám. Talán az éves teljes matricát is meg kéne szüntetni, hisz mit mászkálsz össze vissza magyar, ülj a seggeden, ha nem akkor vedd meg büntiből az összes megyét. Már alig várom az “eldugult” díjat, maradna a már most is ezután meg pláne járhatatlan hungária körgyűrű s annak két hídja. Egész Budapestnek! Nesze közlekedj.

 • mfg

  Szevasztok!
  Azt hittem, értem, de nem! Legalább is, a cikk példája alapján. A példa Bp-Balaton közti szakaszt említi, benne a Veszprém megyei kis szakaszt, az M7-re vonatkozólag. Néztem a térképet, ez sárga (mármint az említett kis szakasz, ami az M7-es Veszprém megyei darabkájára vonatkozik), szóval, ha van Fejérre és Somogyra matricám, akkor miért kell megvennem Veszprémre is? Átmehetnék rajta a 2 szomszédos matricával, hiszen irány szerinti, szomszédos megyékről van szó és a szakasz a térképen sárga.
  Így nem tudom kitotózni azt sem, hogy egy Hegyeshalom-Bp. távra elég a GYMS, Komárom, Pest megyei matrica, vagy a Fejér megyeit is meg kell vennem? Én úgy néztem, hogy az adott szakasz (Fejérrre vonatkozólag) sárga, tehát a két szomszédos matricával átmehetek rajta.
  Jól gondolom, vagy nem?

 • cddexter

  Nem tudom más hogy van vele, de én sokkal jobban járok, éves matrica helyett két megyei kell (Fejér, Pest).

  Úgy veszem észre csak azokat a Pest megyeieket érinti ez rosszul, akik eddig semmi díjat nem fizettek – ahogy az egyik barátom is. ? azt mondta egyszerűen más utat választ majd aztán meglátja a azzal jár-e jobban vagy a megyei matricával.

  Egyébként aki keveset használja az autót annak szerintem érdemesebb lesz kerülnie, aki napi szinten annak meg úgyse számít az a havi 500 forint.

 • mfg

  Vagy a példa csak a Balaton csücskéig szól?

 • Barca

  mfg

  Ezt a menetirányos dolgot nem találtam most a kormány.hu oldalán, lehet pont ezért vették ki. De egyébként se lenne értelme, ennyi erővel 1 matrica a környező megyéken áthaladó összes fizetős útra érvényes lenne, mert szerinted menetirány szerint szomszédosak…
  Megsúgom a lényeg az, hogy fizess! Egyébként pont leszarom a balaton-t, eddig is fizetős volt, inkább arról kéne beszélni, hogy mekora pofátlanság a reptérre menetelt fizetőssé tenni, amit nem kevesen és nem kevésszer használt eddig teljesen ingyen!

 • bali36

  mfg- bizony a csillagok állása és a törvény jelenlegi(?) előírása alapján a Bp-Balaton útvonalon kell veszprémi, a Bp-Hegyeshalom útvonalon kell Fehér megyei matrica. A sárgával jelzett útszakaszokon azon két megyei együttesen kell amin fekszik. Ezért ha egy Veszprém megyei ráhajt a pályára egyértelműen két matrica kell, Veszprém megyei és a kihajtás irányában levő szomszédé.

 • bali36

  Barca- az irányok nem játszanak, a lényeg az, hogy megyehatárt már csak annak a szomszéd megyének a matricájával léphetsz ahova belépsz.

 • menõmanó

  Az MO-lásnak csak azért nem fizetős a teljes hossza, mert azok a szakaszok EU-s pénzből épültek így azt ezek a mocskok nem adóztathatják meg, holott épp azt hazudta a törpe bohóc, hogy az EU miatt kell bevezetni ezt az adót.
  Itt csak az a kérdés, hogy 1016-ban mennyivel fogják megemelni ezt a díjat?
  Vannak páran, akik az összeg alacsony voltára hivatkozva elfogadhatónak tartják. Sajnos az ilyen korlátolt nézőponttal nem igazán lehet mit kezdeni, mert nem értik az egész lényegét.
  Aki kevesebbet fog most fizetni az még örülhet is neki, de ők is csak a saját szemszögükből nézik a dolgokat. Sokan pedig a “dögöljön meg a szomszéd tehene is” hozzáállással még üdvözlik is ezt a díjat, hiszen most legalább nem csak ők fognak fizetni, hanem a többiek is. Nagyobb örömük se legyen többet az életben én azt kívánom. A kormánytagok pedig költsék gyógyszerre a bevételt!

 • mfg

  Köszönöm a válaszokat Barca és bali36!

 • Sártaposó

  Gratulálok ennek a csodálatos dolognak a megálmodójának! Szegény külföldieket sajnálom. Mikor én magyar létemre nem tudom hol vannak a megyehatárok, sőt, mint kiderült hiába vagy még a megyében, de ha nincs másik lejáró az autopályán már előtte (és nekem ezt kívülről fújnom kellene hogy hol van lejáró, hol nincs??????) akkor meg kell hogy vegyem a következő megyére is, szóval ezt ők honnan fogják tudni???????? Azért szívesen számon kérném ettől a nagyokostól (hogy szebb jelzővel ne illessem) hogy sorolja fel fejből! hogy melyik autópályán hol van lejáró és hol nincs…..Szerintem az elsőnél megbukna. Röhej hogy külön logisztika kell majd, ha valahova menni akarunk, hogy milyen matricákat kell előtte megvenni. De egyszerű, majd nem megyünk. Nem fogy annyi üzemanyag..erfo nem lesz annyi jövedéki bevétel. Vagy előtte megy az útvonaltervezés…..

 • Kempelen

  Ma reggeli híradóban nyilatkozta Fónagy János, hogy a ferihegyi és veszprémi rövid szakaszok sorsát megvizsgálják.

 • geotrinus

  Vajon hányan halnak majd meg a 70-esen Polgárdi-Sóstó között?
  Idióta barmok.

 • Zside

  Egy kicsit megtévesztő a cikkben szereplő kijelentés a türelmi időről,azt a látszatot keltve hogy február végéig ráérünk megvenni a matricát… Valóban ha most jogtalanul felhajtunk a nullás fizetős szakaszára és megvesszük az adott időpontig a matricát akkor törlik a 15000 forintos büntetés de maga a törlés 1500ft-ba kerül!!!
  Viszont egy olyan kérdésem lenne hogy a pest megyei matrica az autópályákra is érvényesek a megye határon belül?

 • dzsabo

  Suzuki Swift Van és hasonló gépjárművekre aminek ugye N1 es jelzése van a forgalmiban akkor most az éves 10.000FT?Ennyi erővel egy 1 es BMW is lehetne kisteher.Az is 500 kilót tud elviekben szállítani mint a suzuki…

Mindent túlél a Citroën WRC gépe

Igazán szédítő bukfenc után tért vissza Kris Meeke Citroën C3 WRC-je az argentin rali futamán.

Ritka Ferrarit emésztettek fel a lángok

Porrá égett egy korai Ferrari F40-es, az anyagi kár jelentős, az autó pótolhatatlan darabja az olasz sportkocsigyár történelmének.

Újabb hajmeresztő ötlettel állt elő a Tesla-vezér

Föld alatt utaztatná az embereket Elon Musk, amivel teljesen megreformálná a városi közlekedést. A dugók csökkennének és az emberek gyorsabban jutnának el a célhoz.

Meglepte leghűségesebb vevőjét a Lexus

100 évesen a 25-ödik Lexusát készült megvásárolni, ezért a japán gyártó egy igazán különleges darabot készített hűséges vevőjének.

Használt autó: melyik a legjobb üzleti limuzin?

Erősek, mint egy dízelmozdony, pallérozott a modoruk, keveset fogyasztanak és jutányosan az áruk. Melyik használt német üzleti limuzint válasszuk?

F1: Alonso oda megy, ahol nyerhet

Fernando Alonso egyértelmű üzenetet küldött a McLaren-Hondának, ha csak nem történik valami csoda, távozni fog, ugyanis olyan csapatnál akar vezetni, ahol lehetősége van a győzelemre.

Könnyfakasztó vadászautó Lada Niva helyett

Csupán három darab ilyen Aston Martin V8 vadászkombi készült az angliai gyárban, most pedig eladó az egyik legjobb kondícióban lévő példány.

F1: Massa csak tette, amit a mérnök mondott

Felipe Massa nagyon elégedetten nyilatkozott az Orosz Nagydíj időmérője után, a 6. helye azt mutatja, hogy a Williams immár versenyben van a Red Bull-lal.

Ricciardo: Az ötödik hely volt a mai maximum

A Red Bull továbbra is csak fut az élmezőny után, de Daniel Ricciardo igyekszik pozitívan hozzáállni a szezonhoz. Csapattársa, Max Verstappen viszont továbbra is küzd az autójával.

F1: Lakáscserében fogadott Massa, Ricciardo és Verstappen

A Red Bull pilótái és a williamses Felipe Massa a vasárnapi Orosz Nagydíjon az valószínűleg egymással küzd majd, a “házon belüli” csatának érdekes tétje lesz.

F1: Hamilton szuboptimális formában

Lewis Hamilton elismerte, hogy a Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén egyszerűen nem volt elég gyors, ugyanakkor az előzmények alapján a futamtól sem remélhet sokat.

Alonso: Megint tökéletes időmérőm volt

Fernando Alonso sosem fogy ki az öndicséretből, a szocsi kvalifikáció után a Honda-motort szidta és annak örült, hogy újonc csapattársát héttizeddel verte.

Kimi: Azért az első sor nem rossz a csapatnak

A Orosz Nagydíj időmérőjén Sebastian Vettel biztosította be a vasárnapi pole pozíciót, mögötte Kimi Raikkönen és Valtteri Bottas végzett. Az első három nyilatkozatai Szocsiból.

F1: A Ferrari kiütötte a Mercedest az időmérőn

A Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén a Ferrari “robbantott”, Sebastian Vettelé lett a pole-t, Kimi Räikkönen 2. helyével meglett a teljes első sor. A mercedeses Valtteri Bottas a 3., Lewis Hamilton szétesett.

F1: A Ferrari megint verte a Mercedest

A Forma-1-es Orosz Nagydíj utolsó szabadedzésén is határozott előnnyel verte a Ferrari a Mercedest, Sebastian Vettel a leggyorsabb, Lewis Hamilton csak a 4.

300 km/h fölött hasít az új Alpina kupé

Bemutatta legfrissebb újdonságát az Alpina. A B4 S Bi-Turbo a BMW M4 költséges alternatívája.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.