Szerencsés csillagzat alatt született

Rolls-Royce Suhail Collection

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.12.19. 09.15

Egy tudománytörténeti jelentőségű csillagról nevezte el legelső teljes kollekcióját a Rolls-Royce.

A Rolls-Royce számtalan modelljét alakította már át egyedi elképzelések szerint, sőt, szinte csak ilyen kivitelben adja el autóit, ám eddig soha nem kapta meg ugyanazt a kezelést egyszerre a márka összes modellje. 
A Suhail Collection három autóból: egy Wraith kupéból, valamint egy Ghost és egy Phantom limuzinból áll. A széria nevét az arab térségből látható égbolt egyik legfényesebb csillagáról kapta: az 570 fényévnyire lévő szuperóriás a Földről látható 69. legfényesebb csillag, a Vela csillagkép eleme. Ez a csillag, illetve csillagcsoport (az arab nyelvben több csillagot is illetnek ezzel a névvel, amely annyit tesz: síkság) ihletadóként segítette egy nagy X. századi arab matematikus, Ibn al-Haitham munkásságát. A világ egyik első, klasszikus értelemben vett tudósaként számon tartott Ibn al-Haitham elsőként jött rá, hogy az emberi szem nem kibocsátja, hanem befogadja a fényt; művei olyan nagy, nyugati gondolkodókat befolyásoltak, mint Leonardo Da Vinci vagy Galileo Galilei.
Pontosan ezért: a keleti és nyugati kultúrák közötti kapcsolat (no meg a világelsőség) miatt választotta ezt a nevet a Rolls-Royce. A cég mesterei megadták a módját az űrutazásnak: az autók különleges fényezést kaptak, amely a csillagok színét, fényeit adja vissza, az övvonalon végigfutó, kézzel megrajzolt sáv az égbolt színét idézi.
A beltérben ugyanez a sötétkék tónus festi alá a krémszínű kárpitozást, a szőnyegek és a műszerfal teteje tengerészkék, utalva arra a Argo Navis (nagy hajó) nevű csillagképre, amelyet a XVIII. században bontottak három konstellációra, amelyek egyike a Vela (vitorla).
Ha valahonnan, ezekből a modellekből nem maradhatott ki a csillagbetétes tetőkárpit, mégpedig a kis- és nagy göncöllel kiegészítve; a műszerfalon elhelyezett óra számlapján ugyancsak ennek a két csillagképnek a rajza köszön vissza.

Kommentek

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

F1: Alonso jutalékot kér Buttontól

Fernando Alonso nyugodtan készül az Indy 500-ra, biztos benne, hogy a McLaren nélküle is meglesz Monacóban. Bár pontszerzési esélye lenne Monte-Carlo utcáin, Indianapolist nagyobb lehetőségnek látja.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.