Szerencsés csillagzat alatt született

Rolls-Royce Suhail Collection

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.12.19. 09.15

Egy tudománytörténeti jelentőségű csillagról nevezte el legelső teljes kollekcióját a Rolls-Royce.

A Rolls-Royce számtalan modelljét alakította már át egyedi elképzelések szerint, sőt, szinte csak ilyen kivitelben adja el autóit, ám eddig soha nem kapta meg ugyanazt a kezelést egyszerre a márka összes modellje. 
A Suhail Collection három autóból: egy Wraith kupéból, valamint egy Ghost és egy Phantom limuzinból áll. A széria nevét az arab térségből látható égbolt egyik legfényesebb csillagáról kapta: az 570 fényévnyire lévő szuperóriás a Földről látható 69. legfényesebb csillag, a Vela csillagkép eleme. Ez a csillag, illetve csillagcsoport (az arab nyelvben több csillagot is illetnek ezzel a névvel, amely annyit tesz: síkság) ihletadóként segítette egy nagy X. századi arab matematikus, Ibn al-Haitham munkásságát. A világ egyik első, klasszikus értelemben vett tudósaként számon tartott Ibn al-Haitham elsőként jött rá, hogy az emberi szem nem kibocsátja, hanem befogadja a fényt; művei olyan nagy, nyugati gondolkodókat befolyásoltak, mint Leonardo Da Vinci vagy Galileo Galilei.
Pontosan ezért: a keleti és nyugati kultúrák közötti kapcsolat (no meg a világelsőség) miatt választotta ezt a nevet a Rolls-Royce. A cég mesterei megadták a módját az űrutazásnak: az autók különleges fényezést kaptak, amely a csillagok színét, fényeit adja vissza, az övvonalon végigfutó, kézzel megrajzolt sáv az égbolt színét idézi.
A beltérben ugyanez a sötétkék tónus festi alá a krémszínű kárpitozást, a szőnyegek és a műszerfal teteje tengerészkék, utalva arra a Argo Navis (nagy hajó) nevű csillagképre, amelyet a XVIII. században bontottak három konstellációra, amelyek egyike a Vela (vitorla).
Ha valahonnan, ezekből a modellekből nem maradhatott ki a csillagbetétes tetőkárpit, mégpedig a kis- és nagy göncöllel kiegészítve; a műszerfalon elhelyezett óra számlapján ugyancsak ennek a két csillagképnek a rajza köszön vissza.

Kommentek

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

Legendás francia filmet forgatott újra a Ford

40 éves filmet forgatott újra a Ford modern formában és egy piros Mustanggal a főszerepben.

Tekerd fel a hangerőt, mert itt az 5 legszebben szóló Porsche!

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik az 5 legkirályabbul szóló Porsche, akkor már tudni fogod a választ.

Motorháztetőre vetette magát egy félnótás gyalogos

Rávetette magát a vétlen autósra, majd felháborodott, mint akit valóban elütöttek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.