Terepgumi gombnyomásra

Radikális rali-tanulmány, abroncsgyári felbujtásra

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.12.18. 09.15

A Hankook német egyetemistákkal megrajzoltatta a jövő gumiabroncsát. A győztes pályamunka igazán meggyőző, átgondolt koncepció.

Szamir Szadikov neve nem ismeretlen az autóiparban, független dizájnerként jó pár látványos tervet hozott nyilvánosságra. Mostani munkája kakukktojás, mert bár első pillantásra azt gondolnánk, az autó a lényeg, erről szó sincs: a Dacar tanulmány egy megdöbbentően újszerű abroncskoncepciót takar, amelyet a koreai Hankook cég pályázatára álmodott meg.
Az alapgondolat, hogy a Dacar abroncs menet közben képes megváltoztatni futófelületének keresztmetszetét. Ehhez csak össze kell préselni a gumit két oldalról közrefogó, szénszálas tárcsát, és az addig lapos felület hirtelen ballonossá válik.
Terepgumi gombnyomásra 1
Ez önmagában kevés volna a boldoguláshoz, de az azeri származású Szadikov, aki egyébként a Lamborghininél is dolgozott már, méhsejt profilú grafén blokkokkal borította az abroncsot. 
Ahogy a Wikipédiából kiderül, a grafén egyetlen atom vastagságú grafitréteg, amelyért 2010-ben Nobel-díjat kaptak az azt előállító kutatók. A nanotechnológiai csodaanyag az elektronikától az orvostudományig nagyon sok területen ígér áttörés-jellegű előrelépést, a magyarok egyébként ezen a területen is a világ élvonalába tartoznak. 

A grafén keményebb a gyémántnál, jobb elektromos vezető a réznél, és rugalmasabb a guminál. Alkalmazásával olyan őrült dolgok válhatnak lehetővé, mint az összehajtható képernyő, a ruházatban viselhető nanoelektronika, a személyre szabott orvoslást lehetővé tevő egyszerű génmanipuláció, új energiatároló rendszerek létrehozása, vagy éppen az alakváltó gumiabroncs.
A Dacar esetében a grafén-blokkok képesek összefüggő, sík felületet vagy remek kapaszkodóképességű, bütykös felszínt alkotni. 
Ráadásul a Dacar abroncs defektmentes is, méghozzá egészen bizarr módon: minden egyes grafénblokk saját légkamrával rendelkezik, így ha az egyik megsérül, a többi még tartja a frontot (ld. Titanic), a javításnál pedig elegendő lenne a defektes blokkokat kicserélni a futófelületen.
Mivel egy abroncs önmagában nem sokat mutat, Szadikov tervezett hozzá egy versenykamiont. Ennek formáját a grafén-hatszögek ihlették, és bár műszaki részletek nem állnak rendelkezésre, nagyon szurkolunk azért, hogy egyszer feltűnjön a Dakaron. 

Kommentek

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

Legendás francia filmet forgatott újra a Ford

40 éves filmet forgatott újra a Ford modern formában és egy piros Mustanggal a főszerepben.

Tekerd fel a hangerőt, mert itt az 5 legszebben szóló Porsche!

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik az 5 legkirályabbul szóló Porsche, akkor már tudni fogod a választ.

Motorháztetőre vetette magát egy félnótás gyalogos

Rávetette magát a vétlen autósra, majd felháborodott, mint akit valóban elütöttek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.