Sci-fibe illő navigáció a Jaguarnál

Felvezető autó, átlátszó oszlopok

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.12.16. 14.15

Körkörös kilátás, akadályok nélkül? Bombabiztos navigáció? A Jaguar Land Rover friss rendszerei új korszakot ígérnek a közlekedésben.

Egyszerre két új technológiát is bemutatott a Jaguar Land Rover csoport, igazolva, hogy nem sörre és léha hölgyekre költik az indiai anyavállalat által számukra biztosított dollármilliárdokat.
Miután a Land Rover néhány hónapja bemutatta átlátszó motorház-koncepcióját, amely a szélvédőre vetített képen jeleníti meg az első kerekek közvetlen közelében uralkodó talajviszonyokat, megkönnyítve a pontos manőverezést, most utcai felhasználásra fejlesztették tovább a megoldásokat.
A cégcsoport ‘virtuális városi szélvédő’ rendszere innovatív módon kínál bombabiztos navigációs támogatást: a módosított head-up kijelző egy virtuális autó képét vetíti ki elénk. Úgy tűnik, mintha a jármű előttünk haladna, és nincs más dolgunk, mint követni őt a forgalomban – ő ugyanis oda kanyarodik, amerre a navigációs rendszer szerint nekünk is mennünk kell. 
A megelőző biztonságra is gondoltak a brit mérnökök: egy másik rendszerük a szélvédő helyett a tetőoszlopokra vetít ki képet. Ezzel gyakorlatilag átlátszóvá teszi azokat, így kiküszöbölve a modern autóknál a vastag tetőoszlopok miatt egyre növekvő holtteret. A rendszer bármelyik oszlopnál alkalmazható, így akár tolatás közben is segítségünkre lehet.
A berendezés nem folyamatosan üzemelne: az irányjelzők működtetése, illetve a vezető fejének elforgatása aktiválná azt.
Egyelőre nem tudni, mikorra lesz valóság a Jaguar Land Rover merész ötleteiből. A következő generációs modelleken aligha találkozhatunk még velük, így vélhetően a következő évtizedre marad a technológia piaci premierje.

Kommentek

Melyik a legszebb 2017-es Forma-1-es autó? Szavazz!

Új idény, radikálisan új Forma-1-es autók – de melyik csapat volt a legügyesebb, már ami az esztétikát illeti?

F1: Ki vezeti először az új autókat?

Ma délelőtt Barcelonában megkezdődik a 2017-es Forma-1-es idény első hivatalos tesztje, 10 csapat küld pályára új autót. Itt a hét beosztása.

Chevy Camaro ZL1 1LE: csak véletlenül kap rendszámot

Egyedi komponensekkel és hangolással tette versenypálya-kompatibilissé a Camaro eleve legsportosabb kivitelét a Chevrolet.

Minden második autós kártérítést kap

500 millió forintból javítják ezekben a hetekben a kátyúkat országszerte, de a Magyar Közút szerint az általuk használt anyag csak ideig-óráig jó, a tartóssága változó. Akinek megsérült az autója, jelentkezzen, jár a pénz.

Megjött az utolsó új Forma-1-es

Az új modellhez új szín is jár: a Toro Rosso által leleplezett STR12-est nem lehet majd összekeverni az elődeivel.

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

Így veszélyeztethetik egészségünket a trükköző európai fuvarozók

Az európai teherautó gyártók az AdBlue adalék-anyaggal történő mahinálás megállítását szorgalmazzák. A buherálók az állampolgárok egészségével szórakoznak.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.