Új pénzügyi mesterképzés a CEU Üzleti Iskolájában(X)

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.12.15. 11.36

Új, angol nyelvű, amerikai diplomát adó pénzügyi mesterképzés indul a CEU Üzleti Iskolájában. A program célja, hogy a hallgatók eredményesebb pénzügyi menedzserekké vagy

A program részleteiről Turner Annával, a Master’s in Finance programigazgatójával beszélgettünk.

Mennyiben más a CEU Üzleti Iskolájának a pénzügyi mesterképzése, mint más hasonló programok?

A Master’s in Finance képzésünk egy amerikai diploma megszerzésére ad lehetőséget Budapesten, így résztvevői betekintést kapnak mind a fejlett, mind a felzárkózni kívánó piacok gazdasági életébe. Tanáraink ennek megfelelően a világ számos tájáról érkeztek: az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Kínából vagy épp Indiából. Ezenkívül számos hazai gyakorló szakember is részt vesz az oktatásban.
A képzésben két szakirány közül lehet választani, ezek a befektetési-banki, illetve a pénzügyi menedzsment szakirány. Mindkettő egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy a hallgatók tanulmányozzák, miként működik a pénzügy eltérő piaci környezetekben.
A program a hagyományos pénzügyi tananyagot kibővítve bemutat alternatív irányzatokat is, ezzel is demonstrálva, hogy mennyire heterogén terület a pénzügy.  A képzés részét alkotják a pénzügy pszichológiai/kognitív és társadalomtudományi aspektusai is, ennek megfelelően van például pénzügyi viselkedéstan tárgyunk, amely az emberi pszichológiát vizsgálja a pénzügyi döntéshozatalban.
 
Milyen tulajdonságokat keresnek a jelentkezőkben?

A programra olyan hallgatókat várunk, akik felsőfokú alapképzésben vettek részt, és a pénzügy területén kívánnak elhelyezkedni, vagy más pozíciókban (marketing, stb.) szeretnék pénzügyi tudásukat bővíteni. Az ideális jelentkezőt érdeklik a pénzügyi és üzleti kérdések, jó matematikai és numerikus készséggel valamint kommunikációs képességgel rendelkezik.

Mi teszi különlegessé az Önök által nyújtott képzést, illetve az intézmény szemléletét?

A program arra készíti fel a résztvevőket, hogy menedzserként tisztában legyenek a pénzügy helyzetével mind az üzleti világban, mind az adott vállalaton belül. Nem a végletekig pedáns könyvelők képzése a célunk. Hallgatóink a megszerzett tudásnak köszönhetően eredményesebb pénzügyi menedzserekké válnak, képesek lesznek helyes döntéseket hozni és hatékonyan kommunikálni a vállalat egyéb tevékenységi területein dolgozókkal. A képzésben nagy szerepe van a gyakorlati oldalnak ? megvalósíthatósági tanulmányokkal, üzleti szimulációkkal dolgozunk, és ?terepmunkára? küldjük a diákokat vállalatokhoz, ahol lehetőségük nyílik valós üzleti helyzetekben kipróbálni a megszerzett elméleti tudást és készségeket. Az általunk vizsgált esetek gyakran a közép- és kelet-európai régióra koncentrálnak felhasználva a régió sikertörténeteit ? és nagy bukásait.
A programunk másik előnye, hogy szorosan együttműködik a CEU nagy presztízsű Közgazdaságtudományi Tanszékével, így a választható tárgyak listája nagyon széles.
Több kurzust jól ismert számviteli szakmai testületekkel együttműködve fejlesztünk ki (pl. ACCA, CFA), azaz egy vizsga teljesítése nálunk hozzásegíti a hallgatóinkat egy professzionális diploma megszerzéséhez is.

Hogyan épül fel a program?

A Master’s in Finance program egy 30 kredites kurzus, amely mind nappali, mind esti képzés keretében elvégezhető. A kötelező tárgyak révén a diákok mélyrehatóan megismerik azokat a kulcsfogalmakat, amelyekkel minden pénzügyi szakembernek tisztában kell lennie: pénzügyi beszámolás, elemzés és kontrolling, vállalati pénzügyek és menedzsment. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nem pénzügyes hátterű diákok számára is nyitott a program, hiszen ezek a tárgyak az alapoktól indulnak.

A választható tárgyak az érdeklődésnek megfelelő specializációt tesznek lehetővé; ezekből 15 kreditet kell összegyűjteni. A színes választékban a kurzusok két szakirány köré csoportosulnak: befektetési és bankügyletek, illetve pénzügyi menedzsment.
A befektetési területen a hallgatók olyan tárgyak közül választhatnak, mint pénzügyi piacok, derivatívák, venture capital vagy vállalatértékelés; pénzügyi menedzsmentből pedig vállalkozói pénzügyek, vezetői számvitel, vállalatfelvásárlások és kockázatkezelés.

Hallgatóik a végzés után milyen üzleti területeken helyezkednek el?

A végzett hallgatók számára olyan pénzügyi állások nyílnak meg, mint például pénzügyi igazgató (CFO), kontroller, befektetési bankár vagy elemző. Az is elképzelhető, hogy végzőseink visszatérnek eredeti pozíciójukba (a marketing, az általános menedzsment stb. területén) immár magasabb szintű pénzügyi és vezetői szaktudással felvértezve. Arra számítunk, hogy hallgatóink közül sokan önálló vállalkozásba fognak, élve iskolánk inkubátorháza, az InnovationsLab által nyújtott lehetőségekkel.

Mit tanácsolna annak, aki inkább az Önök által indított mesterképzést választaná az MBA posztgraduális diplomája helyett?

Míg az MBA képzésünk általánosabban foglalkozik a menedzsment-oktatással, addig a Master’s in Finance program végzett hallgatói komoly, pénzügyi funkciókkal kapcsolatos problémák megoldására specializálódnak. Ez a különbség tükröződik a pénzügynek és a számvitelnek szentelt óraszámban is: míg az MBA esetében a pénzügyi tárgyakra 15-30% idő jut, addig a pénzügyi mesterképzésnél ez az idő a 85-90%-ot is eléri.

Mi jellemző a csoportlétszámra és a diákok összetételére?

Szándékosan kis csoportlétszámra törekszünk, ami nagyobb hatékonyságot tesz lehetővé, továbbá elősegíti a tanárok és a hallgatók közti kommunikációt. Így több a lehetőség dinamikus vitákra – ezekre szükség is van az üzleti esetek megvitatásánál; és közvetlenül nyomon lehet követni minden egyes hallgató fejlődését. Karrier-szolgáltatásaink is jobban személyre szabottak, hiszen minden egyes diákot jól ismerünk. Természetesen ez a diákoknak is többletmunkát jelent, hiszen kis létszámnál nem lehet ?elbújni? az órákon, viszont a megtérülés is jóval nagyobb, mint a hagyományos tömegképzéseken.

Diákjaink a világ minden tájáról érkeznek, így mire egy hallgató végez, nemzetközi csoportmunkához kapcsolódó tapasztalata is lesz ? amerikaiakkal, indiaiakkal vagy éppen kolumbiai hallgatókkal.

De nem csak az órai kommunikáció személyes. Az érdeklődők akár velem is kapcsolatba léphetnek a program Facebook oldalán; szívesen válaszolok a programmal kapcsolatos kérdésekre.

 

Kommentek

Rendőri felvezetést kapott Budapesten egy terhes hölgy és az apuka

A felvétel nem friss, ettől függetlenül le a kalappal a rendőrök előtt.

Megéri hűségesnek lenni? Gombokért?

A nagyobb kúthálózatok rafinált pontgyűjtő akciókkal próbálják magukhoz édesgetni az autósokat. De kinek éri ez meg? Naná, hogy nem nekünk

Peugeot Instinct: Tanulékony kombikupé

Elektromosnak sejtettük, és részben az is: a Peugeot tanulékony kombikupéja konnektoros hibrid hajtásláncot kapott több mint 300 lóerővel.

Eladó a BMW, amiben Tupacot lelőtték

A híres és hírhedt énekest, Tupac Shakurt 1996-ban lőtték le, amikor épp egy Las Vegasban lévő koncertre tartott. A BMW, amiben a halálos lövések érték, most eladó.

F1: A Mercedes tarolt az első tesztnapon

Az első Forma-1-es előszezoni tesztnapon a Mercedes a legtöbb és leggyorsabb kört is elkönyvelhette. A Ferrari is tisztességgel dolgozott, a McLarennél viszont nem festenek jól a dolgok.

Nem lesz EU-s vizsgálat az F1 eladása miatt

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős európai biztos úgy döntött, hogy nem indítanak vizsgálatot a Forma-1 eladása miatt.

Egészen magas szinten űzi az öreg a karosszériázást

Toppon van a bácsi, látszik, hogy a legmagasabb iskolában tanulta el az alapokat. Innen nincs fentebb.

A modern autók rákfenéje, a méregdrága kettős tömegű lendkerék

Gajdán Miklós kollégánk a modern, turbós autókban már kopóalkatrészként számon tartott kettős tömegű lendkerék alkalmazásának okát járja körbe. Ezért van szükség erre a drága alkatrészre.

Képcunami a Forma-1-es tesztről

Több tucatnyi fotó és számos videó a 2017-es Forma-1-es autók első napjáról Barcelonából.

A tíz legfurcsább raliautó, amit valaha pályára engedtek

Igen különleges látványt nyújtottak ezek a versenyautók, amikor elrúgták a murvát és csattogott a kipufogó. Következzen most tíz unortodox raliautó, amire soha nem számítanál a pálya szélén ácsorogva.

F1: Máris leírta az évet a Williams?

Claire Williams csapatfőnök szerint “nagy kihívást jelentő” szezon előtt áll a Williams az idén, ami ritkán szokott jót jelenteni.

F1: A Mercedes máris ledarált egy versenytávot

Az első 2017-es Forma-1-es teszt első délelőttjén a Mercedes több mint egy versenytávot lehúzott Valtteri Bottasszal, a leggyorsabb viszont a Ferrari volt. Gondban a McLaren és a Red Bull.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.