Ingyen volt. Most fizetsz. Előnyös. Értem!?

Szerző: Horváth Zsolt levél küldés 
Dátum: 2014.12.13. 13.20

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint előnyös a budapesti agglomerációban élőknek a januártól érkező 5000 forintos megyei autópálya-matrica.

Közleményt adott ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, amelyben többek között az olvasható, hogy szombaton a minisztérium “tájékoztatást adott az útdíjrendszer januárban életbe lépő kedvező változásairól a szakmai érdekképviseletek számára, meghallgatta az autós és fuvarozói szervezetek észrevételeit”.


A megbeszélésen a tárca részéről elhangzott, hogy a megyei matricák bevezetése az autósok döntő többsége számára a korábbiaknál jelentősen olcsóbb sztrádahasználatot tesz lehetővé.

Mint írják, az évi 5 ezer forintért vásárolható megyei autópálya-matrica egy hónapra eső díja alig több mint 400 forint, munkanaponként 20 forint. Az utóbbi mondatot vélhetően senki nem vitatja, nem úgy a közlemény következő részét:

“A Budapest környéki agglomerációban élők számára az új matricatípus különösen előnyös, egy részüket rá is szoktathatja az autópálya-használatra, hiszen az eddiginél lényegesen olcsóbban vehetik igénybe a gyorsforgalmi utakat egész Pest megyében.”

Az agglomerációban élők eddig a főváros irányába ingyenesen használhatták a gyorsforgalmi utak bevezető szakaszait, a jövőben fizetniük kell érte. Mi ez, ha nem előnyös?  

A fejlesztési tárca álláspontja szerint, ha az autósok elvégzik egyéni kalkulációikat, beláthatják, hogy a megyei matrica a korábbiaknál sokkal olcsóbb megoldást jelent számukra.

Számoljatok!

Nekünk is van 10 ötletünk, hogy miért is jó a fizetős M0 és a fizetős bevezetős autópálya-szakaszok. Kattints a képre!

Ingyen volt. Most fizetsz. Előnyös. Értem!? 1

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Kommentek

 • Szentmiki

  Nekem ez eddig megyén belül is negyvenháromezerbe fájt éves matricával, tudom, hogy a pestiek felsőbbrendűek és nekik minden ingyen JÁR, vagy legalábbis fillérekért. Elvégre össze sem lehet hasonlítani a fizetéseket…

 • menőmanó

  Szerinted te kit érdekelsz? Mert engem marhára nem!
  Eddig nekem (és a legtöbbeknek) nem kellett fizetnünk, most meg kell.
  Ez itt a lényeg és ezek a szemetek is így számolnak, mert ha kevesebb bevétel lenne mint eddig volt, akkor nem vezették volna be ezt a vérlázító díjat.

 • v_Petya25

  Vajon valaki kiszámolta, hogy a költségvetésben mennyivel több vagy kevesebb bevételt jelent a befizetett matricák ára? Tanulmány nélkül ez beláthatatlan kb. Az ingázók egy része jobban jár egy része meg rosszabbul. Az arányuk a kérdés. A megyei 5e éves Ft szerintem pont a lélektani határ alatt van. Akinek így is úgy is szüksége lesz rá (nekem is) az kifizeti. Pár % meg mindenképp elkerüli ez kivédhetetlen. Cserébe majd szívnak az alternatív útvonalakon. Több kollégámnak meg több 10e-rel lesz kevesebb az éves pályahasználata. Persze ez az egész csak addig lesz így, amíg ki nem derül hogy kevesebb lesz a befolyt lé. Akkor jön majd az áremelés.

 • Zyz001

  Valószínűleg sokan fognak prüszkölni rám, de azért leírom: Észak Pest fölötti agglomerációban élőknek jobb lesz. Az itt levő helységek lakosai a zsúfolt utakon közelíthették csak meg a várost, mert az autópálya csak a nullásig volt ingyenes, most már Gödöllőnél, Mogyoródnál is rá lehet menni a pályára, így sokkal jobb lesz.

 • pqowieurzt

  általában a dél budaiak és környékiek elégedetlenkednek, mert ők voltak olyan kivételezett helyzetben eddig, hogy a pálya még az m0-on túl is “díjmentes”, arról nem is beszélve, hogy jóval kijebb van a körgyűrű, mint a városhatár, tehát sok agglomerációs település még belül van. Ez az északkeleti részeken (m3 környéke főleg) már nem így van, itt minden agglomerációs település az M0-án kívül található, tehát a fizető övezetbe esett eddig is.

  Lehet hisztériát kelteni, de az a helyzet, ahogy Zyz001 is említi, eddig a mogyoródi és gödöllői ingázók fizették az érdi és törökbálintiak helyett is az útdíjat. Reméljük ez az arcátlan igazságtalanság ezzel megszűnik januártól.

  Rásadásul a mogyoródi/gödöllői/aszódi és még a környékről rengeteg ingázó nem 5000 forintot fizetett eddig, hanem 43000-et, csak a miheztartás kedvéért, körülbelül ugyanazért amiért most az 5000 forintos hiszti megy.

  Érdekes módon eddig senki nem vitatta ennek jogosultságát, hogy miért kell itt északkeleten 43000 forintot fizetni egy 10 kilométeres szakaszra, és délnyugaton miért nem kell?

  Egyébként tudja már valaki a pontos szabályokat? A pest-megyei matrica bp-n belül is érvényes lesz?

 • menőmanó

  pqowieurzt

  Nagy tévedésben vagy!
  1. Itt senki nem fizetett senki helyett semmit.
  2. Egész más délnyugaton és északkeleten a népesség száma. Nehogy már összehasonlítsd Érdet Mogyoróddal, Gödöllővel.

  A XI. kerület szinte Budaörssel, a XXII. kerület szinte Érddel, Diósddal forrt egybe, így teljesen más mint az általad említett települések.
  Tetszik vagy nem, de teljesen logikus volt az eddigi rendszer.
  Az már más kérdés, hogy az északkeleti agglomerációnak aránytalanul drága volt az autópálya használati díja.
  Rossz megközelítés a “dögöljön meg a szomszéd tehene is” hozzáállás!

 • pqowieurzt

  “1. Itt senki nem fizetett senki helyett semmit.”

  hívhatod akárhogy, de tény hogy egy érdi 0 forintért ingázhatott kb ugyanolyan hosszú autópályán, mint egy gödöllői 43000-ért.

  “Rossz megközelítés a “dögöljön meg a szomszéd tehene is” hozzáállás! ”

  hívhatod aminek akarod, de igazságosabb ha mindenki fizet 5000 Ft-ot 10 km autópályázásért, mintha az egyik 43000-et, a másik 0-t…

 • Szentmiki

  menőmanó, szerinted kit érdekelsz, látod, a többiek is örülnek, hogy csak ötezret kell fizetni, még egy hajléktalan is be tudja fizetni a “vérlázító” éves díjat :D

 • menőmanó

  Tisztázzunk, valamit!
  Az örül, akit pozitívan érint. Pont.
  Annak csak a félkegyelműek örülnek, ha valamiért fizetni kell, ami eddig ingyenes volt. Azon települések lakossága meg valószínűleg repdes örömében, ahol jelentősen nőni fog a forgalom az útdíj miatt.
  A többségnek egyértelműen nem jó ez az új rendszer, de maga az egész jelenlegi rendszer sem, így nincs min csodálkozni.

 • somebody

  menőmanó –
  Feladja a leckét havi 400 Ft, te nagymenő?

 • menőmanó

  somebody

  Szintednek megfelelő kérdés, így nem sok értelme van foglalkozni vele. :)

 • somebody

  menőmanó
  Legalább ezen a szintemen nem gond évi 5e Ft ;) Egyébként lehet hőbörögni csak rohadtul felesleges. Aki a szomszéd megyéből ingázott, jól jár, aki eddig ingyen autózgatott, most fizet havi 400 Ft-ot, na bumm… De tudom ebben az országban mindenki azt várja, hogy még fizessenek is neki, mert igénybe vesz egy szolgáltatást.

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

Legendás francia filmet forgatott újra a Ford

40 éves filmet forgatott újra a Ford modern formában és egy piros Mustanggal a főszerepben.

Tekerd fel a hangerőt, mert itt az 5 legszebben szóló Porsche!

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik az 5 legkirályabbul szóló Porsche, akkor már tudni fogod a választ.

Motorháztetőre vetette magát egy félnótás gyalogos

Rávetette magát a vétlen autósra, majd felháborodott, mint akit valóban elütöttek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.