Letarolják a piacot a külföldi használt autók

Jövőre már több mint 100 ezer autó jön

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.12.09. 10.00

Noha 2014 legnagyobb részében az euró árfolyama 300 forint felett alakult, az idén behozott használt személyautók száma az év végére megközelíti a 100 ezres szintet.

Újabb lendületet kapott a használtautó-behozatal, amelynek növekedési üteme a tavalyi 32 százalék után idén 40 százalék körüli szintet érhet el. Ennek eredményeként 2014-ben 97-98 ezer külföldről származó használt személyautó hazai forgalomba helyezésére lehet számítani – írja a Használtautó.hu közleménye.

Míg a használtimport négy éve az utánpótlásnak csupán mintegy 30 százalékát biztosította, 2012-ben már éppen elérte az újautó-eladások szintjét, idén pedig már várhatóan közel 60 százalékban járul hozzá a személyautó-állomány bővüléséhez. Valójában ez az arány akár a kétharmadot is elérheti már, mivel az eladott új autók egy része re-export révén gyorsan kikerül a hazai autóparkból.

Az idén importált használt autók közel fele a felső-, illetve alsó-középkategóriába tartozott. A legnépszerűbb hat gyártmány között (Volkswagen, Ford, BMW, Opel, Audi, Mercedes) főként a legnagyobb presztízzsel rendelkező német márkákat találjuk. A kedvezőtlen árfolyam-alakulás hatására ugyanakkor ezek aránya évről évre lassan csökken. Ennek egyik jele, hogy a behozott Focusok és Mondeók számának növekedése hatására a Ford a tavalyi negyedik helyről a második helyre ugrott fel.
 
A behozott autók átlagéletkora továbbra is tíz év körül jár: a fenti adatok is azt mutatják, hogy a külföldön vásárlók jelentős része az árfolyam miatt szűkebbé vált anyagi forrásaikat továbbra is a vágyott embléma megszerzésére kívánják költeni – akár a tervezettnél idősebb jármű megvásárlása árán is. Amivel azonban kevesen számolnak, hogy az idősebb autók megvásárlásával a későbbi szervizelések költségeivel gyorsan elveszíthetik az így nyert árelőnyt. Főként, ha olyan járművet vásárolnak, amelyik a kilométeróra által jelzettnél lényegesen többet futott.

Bár az import kedvezőtlen korösszetételét látva a közelmúltban többször is felmerült a behozatal szabályozásának szigorítása, erre uniós tagságunk nem ad lehetőséget, hiszen az áruk szabad mozgásának elvéből fakadóan Magyarország nem támaszthat adminisztratív vagy műszaki akadályokat egy másik uniós országban közlekedésre alkalmasnak minősített idősebb járművel szemben.

Így jövőre várhatóan jóval 100 ezer fölé kerül majd a behozott személyautók száma, a növekedés üteme azonban jó eséllyel lassulni fog: erre utal az a tény is, hogy míg az év első hónapjaiban még rendre 50 százalék körüli volt a növekedés üteme az egy évvel korábbi azonos időszakokhoz képest, az év második felében már csupán 25-30 százalék körüli értékek voltak jellemzők.

Kommentek

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

F1: Alonso jutalékot kér Buttontól

Fernando Alonso nyugodtan készül az Indy 500-ra, biztos benne, hogy a McLaren nélküle is meglesz Monacóban. Bár pontszerzési esélye lenne Monte-Carlo utcáin, Indianapolist nagyobb lehetőségnek látja.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.