Letarolják a piacot a külföldi használt autók

Jövőre már több mint 100 ezer autó jön

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.12.09. 10.00

Noha 2014 legnagyobb részében az euró árfolyama 300 forint felett alakult, az idén behozott használt személyautók száma az év végére megközelíti a 100 ezres szintet.

Újabb lendületet kapott a használtautó-behozatal, amelynek növekedési üteme a tavalyi 32 százalék után idén 40 százalék körüli szintet érhet el. Ennek eredményeként 2014-ben 97-98 ezer külföldről származó használt személyautó hazai forgalomba helyezésére lehet számítani – írja a Használtautó.hu közleménye.

Míg a használtimport négy éve az utánpótlásnak csupán mintegy 30 százalékát biztosította, 2012-ben már éppen elérte az újautó-eladások szintjét, idén pedig már várhatóan közel 60 százalékban járul hozzá a személyautó-állomány bővüléséhez. Valójában ez az arány akár a kétharmadot is elérheti már, mivel az eladott új autók egy része re-export révén gyorsan kikerül a hazai autóparkból.

Az idén importált használt autók közel fele a felső-, illetve alsó-középkategóriába tartozott. A legnépszerűbb hat gyártmány között (Volkswagen, Ford, BMW, Opel, Audi, Mercedes) főként a legnagyobb presztízzsel rendelkező német márkákat találjuk. A kedvezőtlen árfolyam-alakulás hatására ugyanakkor ezek aránya évről évre lassan csökken. Ennek egyik jele, hogy a behozott Focusok és Mondeók számának növekedése hatására a Ford a tavalyi negyedik helyről a második helyre ugrott fel.
 
A behozott autók átlagéletkora továbbra is tíz év körül jár: a fenti adatok is azt mutatják, hogy a külföldön vásárlók jelentős része az árfolyam miatt szűkebbé vált anyagi forrásaikat továbbra is a vágyott embléma megszerzésére kívánják költeni – akár a tervezettnél idősebb jármű megvásárlása árán is. Amivel azonban kevesen számolnak, hogy az idősebb autók megvásárlásával a későbbi szervizelések költségeivel gyorsan elveszíthetik az így nyert árelőnyt. Főként, ha olyan járművet vásárolnak, amelyik a kilométeróra által jelzettnél lényegesen többet futott.

Bár az import kedvezőtlen korösszetételét látva a közelmúltban többször is felmerült a behozatal szabályozásának szigorítása, erre uniós tagságunk nem ad lehetőséget, hiszen az áruk szabad mozgásának elvéből fakadóan Magyarország nem támaszthat adminisztratív vagy műszaki akadályokat egy másik uniós országban közlekedésre alkalmasnak minősített idősebb járművel szemben.

Így jövőre várhatóan jóval 100 ezer fölé kerül majd a behozott személyautók száma, a növekedés üteme azonban jó eséllyel lassulni fog: erre utal az a tény is, hogy míg az év első hónapjaiban még rendre 50 százalék körüli volt a növekedés üteme az egy évvel korábbi azonos időszakokhoz képest, az év második felében már csupán 25-30 százalék körüli értékek voltak jellemzők.

Kommentek

Tudod, hogy kell kereket cserélni? Dehogy tudod!

Ez a videó most lépésről-lépésre megmutatja a kerékcsere folyamatát. Hidd el, eddig mindent rosszul csináltál.

F1: Rosberg visszaszólt Laudának

Nico Rosberg nem érti, miért akadt ki annyira a Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda a visszavonulásán A világbajnok azt is elárulta, mennyit kivett belőle Lewis Hamilton megverése.

Megállás közben szippant fel áramot a svédek hibrid busza

Olyan dízel-elektromos buszt fejlesztett ki a svéd Scania, melynek akkumulátora a buszmegálló aszfaltjából feltölthető.

F1: Pilótaszavazást a fejvédőről?

A Toro Rossó-s Danyiil Kvjat szerint az őszi tesztek után a versenyzőknek kellene szavazniuk arról, bevezessék-e a Forma-1-ben 2018-ben a fejvédő gyűrűt.

Autópályadíj-botrány: nem a korrupt hivatalnok veszített, hanem mi

Lefokozták az osztályvezetőt, aki elengedte a tesójának a későn vett matrica miatt kapott pótdíjat. Pedig ez volt a leghelyesebb döntése, amióta dolgozik!

F1: Bátor döntést fontolgat a Mercedes

A Mercedes-főnök szerint Pascal Wehrleinnak jót tenne még egy-két szezon egy középcsapatnál, de előfordulhat, hogy Rosberghez hasonlóan a csapat is “bátor döntést hoz” és az ifjoncot ültetik az autóba.

F1: Újsághirdetésben keresik Rosberg utódját

A Mercedes-csapat próbálja vicces oldaláról megfogni Nico Rosberg váratlan távozását: a világbajnok megüresedett pozíciójának betöltésére újsághirdetést adtak fel.

Hangosan felröhögött az autószerelő, ilyet még nem látott

A tulaj biztos nem röhögött ilyen jót, amikor közölték vele, hogy kuka a motor.

Oroszlánszívű Jaguar, kicsit molyrágta belsővel

Évek óta nem néztek meg annyira autót alattam, mint most ezt a hatalmas, kék Jaguart a 22-es felniken. Egyszerűen mindenki odavolt érte, fiatal-idős, férfi-nő, mindegy.

Elguruló autóval indul a videó, de várd ki a végét

Ennek a kínai autósnak biztos hogy rosszabb napja volt, mint közülünk sokaknak. Csak hajszálon múlott, hogy megmentse gurulásnak induló autóját, de rossz döntést hozott.

Négyüléses roadstert fontolgat a Mercedes

Német lapértesülések szerint túrakocsivá hizlalná büszke luxusroadsterét a Mercedes: az SL következő generációjában állítólag négyen fognak elférni.

Napelemmel ilyen magasra még nem repültek

Napelemes repülőgéppel akar feljutni a sztratoszféráig egy svájci kalandor, mindössze pár hónappal azután, hogy két honfitársa a világon elsőként megkerülte a Földet egy energiáját kizárólag napelemekből nyerő repülővel.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.