Ingyenes autópálya és parkolás vár a villanyautósokra

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.12.02. 18.00

Az ÁFA drasztikus csökkentése, díjmentes parkolás és ingyenes autópálya-használat – többek között ezekkel az eszközökkel ösztönöznék itthon a villanyautó-eladást.

Magyarországon gyakorlatilag még nem létezik az elektromos autózás, jelenleg csupán 100 elektromos autó van az országban. Ám lehetséges, hogy végre megkezdődik a változás – a kedden, Budapesten megtartott “Nemzeti innováció a hazai e-mobilitásban” című konferencia ezt sugallja.

A 200 államigazgatási, gazdasági, oktatási és kutatási szereplővel megtartott, a Jedlik Ányos Klaszter által létrehozott előadássorozaton kiderült, hogy az elektromobilitás elterjedésének számos adminisztratív jellegű akadálya van. Elengedhetetlen a hazai jogszabályok felülvizsgálata.

Például az elektromos töltőállomásokra jelenleg nincs jogi szabályozás, ezért esetenként akár nyolc hónap is lehet az engedélyeztetés folyamata. Ugyanakkor jelenleg kizárólag a kereskedelmi engedéllyel rendelkező vállalatok értékesíthetnek villamos energiát, mely gátolja, hogy üzleti megfontolásból, piaci alapon üzemeltessen valaki töltőberendezést, így nem is bővül a számuk, pedig a jelenlegi 30-40 helyett több ezer kellene.

Ráadásul a felhasználók otthon sem tölthetik olcsón járművüket, mert az ún. vezérelt áramot az éjszakai időszakban nagyságrendileg csak 8 órán keresztül biztosítja a szolgáltató, de 9-10 órán át is szükség lenne rá.

A klaszter közleménye szerint a kormány számos megoldással támogatná az elektromos járművek terjedését. Bevezetnének pl. egy új, zöld alapszínnel ellátott rendszámot. Az ilyen típusú rendszámot a konnektorról tölthető modellekhez (nevezetesen a plug-in hibrid, a hatótáv-növelt hibrid, és a tisztán elektromos hajtású járművek) lehetne majd igényelni.

Ettől persze nem vesznek majd többen ilyen autót, hiszen jelentős a feláruk a hagyományos modellekkel szemben. Azért, hogy segítse a terjedésüket, ÁFA jellegű kedvezmény bevezetését tervezi az állam, melyet mind a járműbeszerzésre, mind pedig az infrastruktúra-elemekre biztosítanának.

Ezen túlmenően a zöld rendszámos autók használhatnának bizonyos buszsáv-szakaszokat, ingyenesen parkolhatnának, ingyen hajthatnának az autópályákon, illetve a dugódíj alól is mentességet kapnának.

Sőt a kormány maga is használná a zöld járműveket. 2015-től kezdődően a kormányzati és állami céges flottákban ütemezetten jelennének meg az elektromos típusok.

Kommentek

 • Barca

  Ingyenes pálya :D ez azért ironikus, egy kellemesebb 140-es tempóba, amúgy se tudnak még 50km se menni az e-autók, úgyhogy gratulálunk :) Ez szép volt!

 • Kempelen

  Ezen a pálya használaton én is jót mosolyogtam. Látszik a hozzáértés a tervezetben…
  jogszabályok modernizálását támogatom
  buszsáv használatát nem támogatnám
  ÁFA kedvezménnyel egyetértek

 • Guevara

  Lónak a **szát, kérem szépen, meg villanyautót.. Ma új autót venni csak egy nagyon szűk réteg tud, a többiek meg ÁFA nélkül se. Egyébként ha valamilyen csoda folytán elterjednének a villanyautók akkor el kéne kezdeni őket adóztatni, mermiazhogy az áramon nincs jövedéki adó a benzinen meg van. Miazhogy a villanyautó ingyen parkol a benzines meg fizet? És akkor lenne még egy sor ilyen kérdés. A fontosabb az lenne hogy a sok füstölő sz*rt ki kéne szedni az utakról, de hát az se megy itt.

 • subtotal

  Tavaly is ugyanitt jártak, a brainstorming-nál…
  A világ meg megy el mellettünk, aztán sírunk, hogy nem sikerült egy új korszakba sikeresen belépni, világszinten életképes cégeket létrehozni ebben a szegmensben, etc…
  Tapsvihar az államgépezetnek!

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

Szégyen, ebből nagy baj lesz Vitézy szerint

Szégyen, lépkedünk vissza az időben – állítja Vitézy Dávid volt BKK-vezér egy óbudai buszsáv megszüntetéséről. Szerinte Budapest távolabbi pontjai is megérzik majd a rossz döntés következményeit egészen Kőbányáig.

Jelentős forgalomkorlátozások Budapesten

A kerékpáros közlekedésre hívja fel a figyelmet minden évben az I Bike nevű hatalmas bringás felvonulás, amely minden évben megbénítja útvonala mentén az autós közlekedést.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

Csodaszép buszt vásárolt a BKV

Internetes hirdetés útján vásárolt 35 millió forintért ritka Ikarus 630-ast a BKV – írja a Blikk.

Arab uralkodónak öltözött Felipe Massa

Royal Family Massah – írta a családjáról készült fotó alá a brazil Forma-1-es pilóta.

Ilyen, amikor bosszút áll egy fa

Sivatag, közel-kelet, és egy útban lévő fatuskó. Utóbbit mifelénk is szokás autóval kirángatni, de mielőtt valaki neki állna a telken, nézze meg az alábbi videót.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

A hibrid összkerekes, online F1 versenyautóké a jövő

A Renault elképzelte, milyen lesz 10 év múlva a Forma-1. Merészet álmodott, de van benne ráció.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.