Jön a 270 forintos benzin?

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2014.11.27. 11.50

Ha az olajár 35 dollárig zuhanna, az természetesen jelentős benzinár csökkenést eredményezhetne a hazai kutakon is.

A kőolaj hordónkénti ára akár 35 dollárig (8600 forint) is zuhanhat jövőre, amennyiben az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezete) nem jut megállapodásra 2015 tavaszáig. 
A nemzetközi olajkartell ma ülésezik, amelyet feszült figyelem övez. Ha az olajár 35 dollárig zuhanna, az természetesen jelentős benzinár-csökkenést eredményezhetne a hazai kutakon is (a forint dollárral szembeni árfolyamának változatlansága mellett), ennek mértéke a Portfolio.hu számításai szerint akár 110 forint is lehet.
Tom Kloza, az OPIC (Oil Price Information Services) alapítója úgy véli, a kőolaj árfolyama jövőre 35 dollárig is leeshet, amennyiben a Kőolaj-exportáló Országok Szövetsége tavaszig nem tud megállapodásra jutni a szükséges teendőkről.
A szakértő szerint a szervezet mai ülése nem fog igazi megállapodást hozni a felek között, akik azért gyűlnek ma össze, hogy megvitassák a jövő évi kitermelést. Kloza úgy véli, a kvótákat a tagországok lényegében figyelmen kívül fogják hagyni, ami az olajpiacon rég nem látott krízist hozhat.
Kloza szerint a kartell napi 750 ezer – 1 millió hordós kitermelés-csökkentésről dönthet, sok ország azonban vélhetően nem fogja majd betartani a kvótákat és annyit termel majd, amennyit csak tud. Az amerikai palaolaj-forradalom lassulása már megkezdődött, az amerikai olajkitermelés szintje pedig a korábban becsült napi 1 millió hordóról 750 ezer hordóra csökkenhet.
Egyes szakértői vélemények szerint az olajpiac egyelőre még nem árazta be teljes egészében azt, hogy az OPEC mai ülése csalódást okozhat, az azonban nem valószínű, hogy pusztán egy ilyen hírre 50-60 dollárig (13 500 forint) zuhanna az árfolyam.
Titkos megállapodás született?
Piaci beszámolók szerint tegnap konszenzus született az öbölmenti országok között az olajkitermeléssel kapcsolatban, ugyanakkor nem részletezték, miféle egyezségről van szó. Eszerint az említett országok nem fogják csökkenteni olajkitermelésüket.
A piacok átmeneti megnyugtatásához vélhetően egy kisebb, napi 500 ezer hordós kitermelés csökkentés is elegendő lenne, igazán pozitív üzenetet viszont az közvetíthetne, ha a befektetők látnák, az OPEC most is egy működő szervezet, mely képes összehangoltan döntés hozni. A legkedvezőbb forgatókönyv így az volna, ha egységes álláspont születne a kitermelés – jelentősebb mértékű – visszafogásáról. Az EIA szerint az OPEC-országok jelenlegi kitermelési szintjével számolva 2015-re napi mintegy 1-1,5 millió hordós kitermelés csökkentés kellene a piaci egyensúly helyreállításához. 
Mi lesz a benzinárral?
A Brent árfolyama egyelőre szüntelenül esik, a januári határidős ár 76,5 dollár körül mozog. A nagy kőolaj exportőr országoknak és az olajkitermelő cégeknek természetesen kedvezőtlen a kőolaj árfolyamának zuhanása, de ha a mérleg másik oldaláról nézzük a makrogazdasági következményeket, akkor már komoly pénzügyi stimulusnak is vehetjük a jelenséget. A folyamat egyik nagy kedvezményezettjei lehetnek az autósok, hiszen a benzinár idehaza is szépen leköveti az olaj világpiaci árának alakulását.
Ha a forint dollárral szembeni árfolyamának változatlanságával számolunk, és feltételezzük, hogy a finomított termékárak is szorosan lekövetik az olajár esését, akkor az olajár 35 dollárig történő esése (a jelenlegi 77 dollár körüli szintről 55%-ot csökkenne az árfolyam), akár 83-110 forintos további árcsökkentést eredményezhetne a hazai kutakon.

Kommentek

 • geotrinus

  Egy ilyen mértékű olajárcsökkenés természetesen elképzelhető.
  Ennek viszont semmilyen hatása nem lesz a magyar benzin árra, hiszen ez akkora jöv.adó és ÁFA kiesést okozna a költségvetésben, hogy a kormánynak azonnal lépni kell.
  Soha nem lesz 270 forint a benzin a magyar kutakon, tessék belenyugodni.

 • cddexter

  Pest megyében ahogy én látom máris jelentősen megnőtt forgalom. Ha valóban ennyivel lejjebb menne az ár – de elé ha felével – el se tudom képzelni mennyien használnák napi szinten az autót ismét.

 • Nyesamu

  Dehogy lesz 270Ft.
  A megnövekvő fogyasztás miatt még 3 szorosára nőne az adóbevétel és mi lenne a hazaáruló,népnyomorító adóztatásból?

 • Nyesamu

  geotrinus

  Most olvastam mit írtál,ekkora sületlenséget még nem hallottam.

 • lewega

  Szerintem geotrinus jól látja a dolgot!

 • subtotal

  Nyesamu: 15%-ot csökkent az ár, 7,5%-kal nőtt a fogyasztás.
  Szóval az állam azonnal adót emelne, hiszen nem kifejezetten rugalmas az üzemanyagok kereslete és ez kiesést okoz a feneketlen kútban.
  Akkor is emeltek, mikor éppen a 350 rekordárnak számított, még úgy is, hogy az ellenkezőjét ígérték fityiszék választások előtt 2010-ben.

 • geotrinus

  Nyesamu: Nem néztem utána, de idén kb 500-600 Mrd a tervezett, üzemanyagokból származó jöv.adó bevétel. Ha csak a cikk által progonsztizált 30%-os bevételkieséssel számolunk, akkor a költségvetésen esett lyuk a deficitet 15 %-kal növelné, ami éppen elég lenne az uniós túlzottdeficit eljárás elindításához. Gondolom ezt nem igazán érted, de leegyszerűsítve ez az első lépcső lenne az államcsőd felé.
  Mind1, hagyjuk.

 • Kempelen

  Meg a 3,60-as kenyér is jön. Euróban.

 • Nyesamu

  Emberek!

  Köszönöm hogy mindenféle egyenletet levezettetek!!!
  De honnan tudjátok mennyivel nőne a fogyasztás 270Ft-os benzinár esetében?
  Honnan tudjátok?
  Mert a propaganda azt mondja hogy kiesés lenne?
  Hát mit mondjon????

 • Keeep

  Szerimtem az állam bevétele 300 vagy 400 ft benzinár mellett is szinte ugyanakkora !
  Hiszen nem az áfa ill. a jövedéki adó csökken, hanem a termelői ár.

  http://kep.cdn.index.hu/1/0/36_cbb6a3b884f4f88b3a8e3d44c636cbd8/546869_84bff5667f0211277f1ea98397a3d5b7_wm.jpg

 • apaarpi

  Azt azért nem hittem volna, hogy ennyi hozzászólóból egy se tudja, hogy az üzemanyagok jövedéki adó mértéke nem %-os, hanem fix összeg.
  Tehát azonos forgalom mellett is marad az összeg, a várhatóan növekedő forgalom mellett nő. Az Áfa bevétel csökken csak azonos forgalom mellett.

F1: Kerülj egyet az új Mercivel – fedélzeti videó

Fedélzeti panorámavideó az új Mercedes és Lewis Hamilton első köréről.

F1: Räikkönen kipróbálta az új Ferrarit – videó

A délelőtti leleplezés után a Ferrari azonnal pályára is küldte 2017-es Forma-1-es autóját. Kimi Räikkönen fordult vele elsőként.

F1: “Sereghajtót” leplezett le a McLaren

A McLaren pénteken délelőtt Wokingban és Tokióban leleplezte 2017-es Forma-1-es modelljét, az MCL32-est. Meglepő külsőt kapott az autó.

Erősen szennyezett a talaj az Óbudai Autóbuszgarázsban

Hamarosan megkezdődhet az Óbudai autóbuszgarázs területének kármentesítése. A talaj mellett a talajvíz is erősen szennyezett.

F1: Jön a narancssárga McLaren, nézd élőben itt!

A McLaren-Honda péntek délben mutatja be vadonatúj autóját, az MCL32-est, élő közvetítés a leleplezésről.

Ez lehetett volna az orosz Porsche

Az ötlet nem volt rossz, aztán mégis elhasalt a Zaporozsec kupé.

Ezért nincsenek szponzorok az F1-ben?

A Force India tulajdonos-főnöke szerint a Forma-1 nemrég megbuktatott ura, Bernie Ecclestone hozzáállása és nyilatkozatai miatt fogyatkoztak meg a szponzorok.

Borsos áron eladó a Need For Speed egyik sztárja

A GTA Spano másolata igazi sztár. Nemcsak a Need For Speed moziban tűnt fel, de a világ egyik legnépszerűbb előadójának klipjében is. Most bárki licitálhat rá.

F1: Itt van Vettel és Räikkönen új Ferrarija

A Ferrari is leleplezte 2017-es Forma-1-es modelljét, Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen új járgánya az SF70H névre hallgat.

F1: Hamiltonnak nem hiányzik Rosberg

Lewis Hamilton azt mondja, kicsit furcsa lesz, hogy immár Valtteri Bottas dolgozik a garázs túlfelén, de nem igazán izgatja a dolog.

F1: Besült a Toro Rosso első futása

A Toro Rosso csütörtökön küldte pályára első ízben 2017-es modelljét, de motorhiba miatt nem jutott messzire az STR12-es.

Szavazz! Melyik legyen Az Év Autója?

Március 6-án kiderül, melyik típus nyeri a hét döntős közül Az Év Autója 2017 címet. Addig szavazzon Ön is!

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.