Vége a defektnek

Michelin Selfseal abroncs

Szerző: Horváth Zsolt levél küldés 
Dátum: 2014.11.25. 06.00

A cím persze túlzás, de ha a gumi futófelületén áthatoló szög nem túl vaskos, akkor elég csak kihúznunk és mehetünk is tovább.

Bár egyre több autón találkozunk defekttűrő abronccsal, ha megvan a baj, azokat is ki kell javíttatni. El kell menni a gumishoz, hogy befoltozza a lyukat és felpumpálja az abroncsot, ahogy az út mellett, a defektjavító készlettel helyrehozott abroncsokkal is hasonló a teendő. Nem is beszélve a pótkerekes megoldásról.

A Michelin más ötlettel rukkolt elő. Bemutatta önjavító abroncsát, amely nagyrészt megszünteti ezt a problémát. A lapos gumi a múlté. A gumi belső felületére felvitt speciális anyag ugyanis a szög kihúzása után egyszerűen betömíti a keletkezett lyukat.

Hogy ez mennyire igaz, azt valóságos körülmények között teszteltük a fenntartható, környezetkímélőbb mobilitás jegyében életre hívott konferencián, a 12. Michelin Challenge Bibendumon. Öt Volkswagen Magotant (a Passat kínai változatát) sorakoztattak fel a szervezők, amelyekbe önként jelentkezőket  – többek között a Vezess.hu újságíróját – ültettek be. Mindegyikkel előre kitervelt szándékkal defektet kellett kapnunk egy erre kialakított rámpán, majd ezt követően autóztunk nagyjából másfél kilométert, végül visszatértünk a kiindulási pontunkra és ott megmérték a kerekek nyomását.

Kiderült, hogy az ötből csupán egy autón – előtte nem tudtuk melyiken – volt az új Selfseal technológiával készült abroncs, a többire hagyományosat szereltek. Utóbbiakon kezdődhetett is azonnal a javítás és a kerékcsere, míg a defekttűrőben megmaradt az eredeti nyomás.

A Vezess.hu kérdésére Dominique Aimon, a Michelin termékfejlesztési vezetője elárulta, hogy az abroncsok a tesztek során 150 szúrás esetén is megtartották a nyomást. Nyári mintázattal próbáltuk, de kérdésünkre Aimon kifejtette, hogy a technológia téli abroncsnál is működik.

A szakember kiemelte: nem barátja a hagyományos – erősített oldalfalú vagy kiegészítő gyűrűvel szerelt – defekttűrő abroncsoknak (A Michelinnek is van ilyenje, nem csak a konkurenciáért bírálta), mert azok egyéb tulajdonságai nem egészen olyanok, mint a normál abroncsoké. “Ezzel az új megoldással ellenben változatlan maradhat a gumi kényelme, tapadása és üzemanyag-takarékossága is” – jelentette ki Aimon.

Ha mindet kihúzzuk, akkor sem ereszt le

További, korántsem elhanyagolható pozitívum, hogy önjavító abroncsok alkalmazása esetén kevesebb abroncsot kell gyártani. Szükségtelenné válik a pótkerék, így nőhet a csomagtartók mérete és csökkenhet a járművek tömege.

Kérdésünkre elmondta: “Jelenleg Európában az új autók 30 százaléka 5 teljes értékű kerékkel kerül forgalomba, 20 százalékuk mankókerékkel, míg a maradék 50 százalékban javítókészlet van. Az új technológiával azonban változhat ez az arány.” 

Persze ez sem tökéletes megoldás. Legfeljebb hat milliméter átmérőjű (ez azért nagyon vastag szög) lyukat képes befoltozni a gumi, és azt is csak a futófelületen. Az oldalfal azonban e tekintetben védtelen. Az újfajta abroncs elsősorban nem Európában lehet sikeres, hiszen mifelénk csak átlagosan 75 000 kilométerenként következik be egy-egy kiszúrás okozta defekt, Ázsiában viszont sokkal gyakrabban: 3-8000 kilométerenként.

DE minek egyáltalán levegő?

Ez egy normál abroncs, itt jöhet a defektjavító-készlet

Már tíz éve is láttunk olyan terveket, amelyekben levegő nélküli abroncsok szerepeltek. Amikor ennek megvalósulására rákérdeztünk, Aimon kifejtette: “Már használjuk ezt a technológiát munkagépeknél és rakodógépeknél. Terepen és lassú tempónál alkalmas ez a megoldás, de közúton, nagy sebességnél nem. Csak a felfújt abroncs alkalmas az üzemanyag-takarékos üzemre, erre a megoldásra van szükség hozzá. Nem gondolom, hogy a következő 15-20 évben megjelenne a személyautókon a levegőmentes abroncs.”

Addig maradnak a defekttűrők, köztük a Selfseal. Az új Michelin-abroncs forgalmazása jövőre, 2015-ben kezdődik.

Kommentek

  • medeati

    Nagyon jó dolog lehetne ez a megoldás, de valószínű az abroncsgyártók nem akarják, hogy elterjedjen az összes autóban. Szerintem ez is ez a technológia, ami már nem mai gyerek. Felhasználása bármilyen normál abroncsnál működik.: http://hegylakok.hu/2014/11/cikkek/rhinotyres-defekt
    De sajnos itt is a keleti országokat hozzák elterjedési pontnak.

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Ennyivel lesz gyorsabb az F1 jövőre

Valtteri Bottas, a Williams pilótája szerint a 2017-es autókkal kettő-öt másodperccel javulhatnak a köridők az idei szezonhoz képest. Max Verstappen nagyobb fizikai megterhelést vár.

Elektromos LiAZ-t tesztelnek Moszkvában

Bár Oroszország hatalmas gázkészleten csücsül, egyre több elektromos autóbusz prototípusa nő ki a földből. A legújabbhoz a Siemens szállított eszközöket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.