Ultra tiszta levegő az utastérben

Volvo XC90 CleanZone

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.11.12. 14.00

Különlegesen hatékony légszűrőt fejlesztett ki a Volvo, amely a mikroszkopikus porszemcséket is távol tartja a beltértől.

A vadonatúj XC90 fedélzetén, 2015 elején debütál az a nagyobb felületű, hatékonyabb légszűrő, amely a mostaninál is nagyobb számban fogja fel a szilárd részecskéket, illetve polleneket, majd a maradék szennyeződést aktív szénréteg segítségével szűri ki. 

A kutatások szerint a 10 mikrométernél (0,01 mm) kisebb átmérőjű porszemcsék és egyéb szilárd anyagok egy sor egészségügyi problémát okozhatnak, a légzési nehézségektől kezdve a tüdőfertőzésekig. A Volvo új rendszere azonban ennél is finomabb szűrőt alkalmaz: alkalmazásával a 0,4 mikrométernél kisebb részecskék részaránya 70 százalékkal csökken egy átlagos autóhoz képest. 


Ez a funkció különösen népszerűnek ígérkezik például Kínában, ahol a légszennyezettség felfoghatatlan mértéket ölt, de a Volvo saját adatai szerint az iparosodott társadalmak lakosságának 45 százaléka asztmás vagy hiperérzékeny a légúti szennyezésekre. 
Az új XC90 beharangozása során több ízben is kiemelt IAQS (Interior Air Quality System) rendszer részeként kínált szűrő működését egy sor egyéb berendezés egészíti ki. Ezek egyike a mérgező anyagok előfordulását figyeli a levegőben, és ha azok koncentrációja meghalad egy értéket, a rendszer automatikusan lezárja a külső légbevezetést (amiben igazából nincs semmi újdonság). 
A Volvo azonban olyan kényelmi funkciókkal is felvértezte az IAQS rendszert, mint a távirányítóról vezérelt szellőztetés, amely az ajtózárak oldását követően egy perc alatt teljesen lecseréli a beltér levegőjét – ezzel lőttek az újautó-szagnak, viszont a párás hajnalok nyomasztó, fülledt levegőjét sem kell szagolnunk menet közben. 
A szagtalanítás egyik legegyszerűbb módja, ha eleve elejét vesszük a szagoknak, ezért a Volvo elkezd átállni a kipárolgásmentes anyagok használatára, továbbá külön szakembereket foglalkoztat, akik az egyes anyagokat előszagolva segítenek kiválasztani a legkevésbé tolakodó illatú nyersanyagokat. 
A tesztek során egyébként a végletekig elmegy a stáb, 65 fokra melegítik például az utasteret, és ebben a tűző napon hagyott autót szimuláló környezetben ellenőrzik a kipárolgások mértékét.

Kommentek

Megjött az utolsó új Forma-1-es

Az új modellhez új szín is jár: a Toro Rosso által leleplezett STR12-est nem lehet majd összekeverni az elődeivel.

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

Így veszélyeztethetik egészségünket a trükköző európai fuvarozók

Az európai teherautó gyártók az AdBlue adalék-anyaggal történő mahinálás megállítását szorgalmazzák. A buherálók az állampolgárok egészségével szórakoznak.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.