Jön a dugódíj!

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2014.10.30. 11.15

2016-tól jöhet a dugódíj, 500-640 forint lehet, az Országgyűlés a jövő tavasszal dönt.

A budai körutak és a Hungária körút közötti szakaszra vonatkozna a tervezet, és 500-640 forint lehet – az Országgyűlés 2016 tavaszán tárgyalja a dugódíj kérdését.
A Figyelő szerint néhány hónapon belül a parlament elé kerül a dugódíj bevezetéséről szóló törvényjavaslat, a 2016-os start pedig annyira biztos, hogy az idén nyáron beüzemelt közterületi parkolás egységes mobilfizetési rendszerét már úgy alakították ki, hogy a dugódíj rendezésére is alkalmas legyen.
A dugódíj mértéke a lap szerint 2 BKV-jegy ára, 500-640 forint körül alakulhat, a legvalószínűbb, hogy a budai körút és a Hungária körgyűrű által határolt területre vonatkozik majd, előreláthatólag 2016 áprilisában vagy 2016. július 1-én indulhat.
Az alábbiak szükségesek a megvalósításhoz: még 30-40 ezer P+R parkolóhely, az elővárosi közlekedés jelentős fejlesztése, 40 milliárd forintos közlekedésfejlesztési beruházás, hogy az autóról váltók is megfelelő színvonalú szolgáltatást kapjanak, illetve a teljes ellenőrző rendszer kialakítása: rendszámleolvasó és térfigyelő kamerarendszer kiépítése, tesztelése.
“Nem arról van szó, hogy bárki sarcot vetne ki; ha nem üres kasszával lenne itt a város és az állam nem akarna kivonulni a finanszírozásból, akkor nem lenne probléma, de a BKV működési költsége évente 130-140 milliárd forint” – fogalmazott Tarlós István még 2012-ben.
Az egyértelmű, hogy az autós futárok, áruszállítók, taxisok nem mondanak le a járművükről, hiszen a mindenképpen szükséges a munkájukhoz. Ám ha 500 forint lenne a díj, akkor alig hihető, hogy bárki más is lemondana az autójáról a zóna határánál. Miért is tenné? A P+R pakolóban minden valószínűség szerint fizetni kell a parkolásért, persze nem annyit, mint a belvárosban, de mégis. A zóna határáról minimum egy, de lehet, hogy két BKV-jegy is szükséges, hogy elérjük a célunk, majd ha végezetünk, akkor vissza is kell utaznunk az autónkhoz. Mennyi is az? Ha egy viszonylattal elérhető a cél, akkor 350+350 forint, azaz 700, ha kettővel akkor 350+350+350+350 = 1400 forint. 

Kommentek

 • pqowieurzt

  “Ám ha 500 forint lenne a díj, akkor alig hihető, hogy bárki más is lemondana az autójáról a zóna határánál. Miért is tenné?”

  mondjuk aki Miskolcról megy Nagykanizsára, annak semmi keresnivalója az Erzsébethídon, még akkor sem ha körbe egy kicsit hosszabb.

  Aki naponta jár be, az vesz egy bkk bérletet, oszt csókolom, nem fog naponta 1400 Ft-ot jegyre költeni, kedves cikkszerző.

  Aki pedig csak néha, az kipengeti a párszáz forintot, és örül hogy mennyivel kevesebb autó van körülötte.

 • Kempelen

  Most sincsenek parkolási lehetőségek….Ahol vannak, ott meg nem jár a BKK járat. Ki lehet ezt találni ügyesen, de tény, hogy komoly infrastukturális fejlesztést igényel.

F1: Durva, mennyit változtak hátulról az autók

Remekül mutatja a 2017-es autók másmilyenségét két fotó.

Alfa Stelvio: SUV, ami sportkocsinak képzeli magát

Még a hivatalos menetpróba előtt vezethettük az Alfa új szabadidőautóját. Kapaszkodhat a konkurencia!

F1: A Force India visszaszólt a Renault-nak

Még el sem kezdődött a 2017-es szezon, de máris kialakult egy kisebb vita a Renault és a Force India között.

F1: Nézd meg Hamilton új sisakját!

A mercedeses Lewis Hamilton 2017-ben a szurkolóktól kért sisakfestési terveket, most pedig kihirdette a győztes művet. Ebben versenyez idén a háromszoros világbajnok.

F1: A Red Bull szerint több pénz jár a nagyoknak

A Red Bull sportigazgatója, Dr. Helmut Marko szerint a nagyobb csapatok több pénzt érdemelnek, mert többet is adnak a Forma-1-nek.

Hirdetőtáblát vett a hátára a legújabb Forma-1-es

Szerda délután a Silverstone-ban a Force India is lerántotta a leplet 2017-es Forma-1-es modelljéről. Szerencse, hogy a VJM10-es nem szépségversenyen indul.

Alternatív üzemanyagot talált fel egy pécsi férfi? Nem, csak bosszúra szomjazott

Egyszerű bosszú vezérelte a férfit, aki mosóport és vajat öntött a szomszéd autójába. Zavarta a gyerekek zajongása.

F1: Így ismerhetjük fel idén Ricciardót

Max Verstappen után a Red Bull másik pilótája, Daniel Ricciardo is megmutatta 2017-es sisakdizájnját.

F1: Bottas szigorú szabályokra számít

Valtteri Bottas úgy véli, a korábbi évek történései után a Mercedesnél szigorú szabályai lesznek a csapattársak közötti versenynek.

F1: Vettel még nem ábrándult ki a Ferrariból

Sebastian Vettel azt mondja, a tavalyi, nem túl fényes idény után is hisz még a Ferrariban – előbb-utóbb csak bajnokok lesznek együtt.

Kívül-belül megújult a Škoda Rapid

Friss formavilág, xenon fényszórók, fedélzeti wifi, modernizált kezelőszervek és új motor a Škoda köztes modellcsaládjában.

Off-road buszokon járhatnak iskolába a gyerekek

Az Iveco iskolabuszok eltérnek az amerikai változatoktól, ugyanakkor jól boldogulnak terepen és még mozgáskorlátozott gyerekek szállítására is alkalmasak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.