Katasztrófát rendeztek az M6-oson

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2014.10.23. 12.45

Gyakorlatot hajtottak végre az esetleges veszélyhelyzetek elhárítására az M6-os autópálya alagútjában.

Alagút-biztonsági gyakorlat miatt zárták le az M6-os autópályát, a Bátaszéki és a Véméndi csomópontok között 2014. október 21-én, este. A gyakorlat során egy feltételezett balesetből fakadó vészhelyzetet szimuláltak.
A feltételezés szerint az autópálya egyik alagútjában egy nagy mennyiségű veszélyes anyagot szállító tartálykocsi a vezető rosszulléte miatt az alagút falának csapódik, amelynek következtében több gépjármű is összeütközik, a veszélyes anyag pedig szivárogni kezd. 
Az eseményen az esetleges veszélyhelyzetek elhárításában résztvevő szervezetek – a katasztrófavédelem, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, az alagutak kezelője, biztonsági tisztje és diszpécserei, a rendőrség és a mentőszolgálat – képviselték magukat a beavatkozói állomány mellett.
 
A gyakorlat sajtótájékoztatóval kezdődött este kilenc órakor, amelyen Szemeti Gábor, a Mecsek Autópálya Koncessziós Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szakasz átadása óta nem volt komolyabb, nagyobb erők bevonását igénylő baleset. Az alagutakba a legmodernebb technológiát építették be, kamerával figyelik a forgalmat, baleset esetén pedig hangosbeszélőn utasítják az autósokat. 
Bérczi László tűzoltó dandártábornok röviden ismertette az alagutak biztonsági berendezéseit, és azt, hogy ezek milyen módon szolgálják az utazók biztonságát. A főfelügyelő elmondta, a mostanihoz hasonló gyakorlatok célja a balesetek során közösen dolgozó szervezetek valós együttműködésének gyakorlása és annak vizsgálata, hogy a tervekben foglaltak a valóságban hogyan teljesülnek. 
A rendőrség feladata a balesetek megakadályozása, a többi résztvevő szervezet munkájának biztosítása, valamint az esetleg bekövetkező baleseteket követően azok körülményeinek, okainak feltárása.
 
Ezt követően a füstgép beindításával kezdetét vette a gyakorlat. A forgatókönyv szerint a “C” alagút bal pályáján haladó, 30 ezer liter ammóniát szállító tehergépjármű Tolna és Baranya megye határán a gépjárművezető rosszulléte miatt az alagút falának ütközik. A forgatókönyv szerint a baleset idején éppen folyik a kamerarendszer karbantartása, így a balesetet a segélykérő telefonon jelzik a hatóságoknak. A helyzetet súlyosbítja, hogy a tartálykocsi mögött haladó két személyautó későn észleli a balesetet és a teherautó hátuljába csapódnak. 
Az ütközés következtében az egyik autó a tartálykocsi alá szorul, a tartály megsérül, és ammónia szivárog belőle. Az ammóniát az alagútban uralkodó légmozgás a teherautó vezetőfülkéje felé viszi. A balesetben mindhárom személygépjármű utasai megsérülnek, a járművekbe szorulnak, a tűzoltóknak kell őket kiszabadítaniuk. A tartálykocsi vezetője beszorult a vezetőfülkébe, életveszélyben van. Az alagút bal pályáján érkező járművek a pálya mindkét forgalmi sávját elfoglalják, ezért az alagúton nem lehet áthaladni. 
Az uralkodó légmozgás megfordul és az intenzív keleti szél hatására a kiáramló ammónia a feltorlódott járművek felé halad, életveszélyes helyzetet teremtve. Az ilyen helyzetekre kidolgozott tervek alapján a gyakorlatban a környéken lévő tűzoltóságok vettek részt nagy erőkkel, így a véméndi, a szekszárdi, a mohácsi, a pécsi, a bajai hivatásos és a bátaszéki önkormányzati tűzoltók érkeztek a helyszínre. 
Tolna és Baranya megye katasztrófavédelmi műveleti szolgálata is a helyszínen dolgozott, a katasztrófavédelmi mobil laborok pedig méréseket végeztek. A tűzoltók végül tizennégy sérültet mentettek ki és adtak át a mentőknek, egy embert azonban nem tudtak megmenteni. A káresetet este tizenegy órára sikerült felszámolni.
 
A gyakorlat végrehajtását Fülep Zoltán, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályvezetője megfeleltre értékelte.

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Képek: Tolna MKI / Boros Brigitta tűzoltó főhadnagy

Kommentek

8000 kilométer kevesebb mint 4 nap alatt

A Goodyear az új abroncsa bevezetését azzal ünnepeli, hogy próbára teszi a gumikat Rainer Zietlow világrekord kísérlete során. A pilóta és csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 8000 kilométeres, Dakartól Moszkváig tartó távot kevesebb mint 4 nap alatt teszi meg.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

Bődületes kasszasiker a Halálos iramban 8

A Halálos iramban 8. megint lekörözte a mezőnyt az észak-amerikai mozikban a hétvégén. Az autós akciófilm globális bevételei a csillagok közé repítik a filmet.

Közösen állnak ki a Visegrádi Négyek a protekcionizmussal szemben

Közös álláspontot fogadtak el a Unió piacán kialakult versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a Visegrádi Négyek fuvarozó vállalkozásait tömörítő érdekképviseletek. 

F1: A McLarennek és a Williamsnek drukkol Hamilton

A háromszoros világbajnok Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton reméli, hogy a két patinás brit csapat lehet még ellenfél számára a világbajnoki küzdelemben.

Kemény balesetet mesél el egy magyar kamionos, videóra vette az egészet

A magyar sofőr előtt kalapot emelünk, azonnal megállt és kiszállt segíteni. Az egészet rögzítette a fedélzeti kamera.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autót a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.