Az űrbe vágyik az orosz motor-matuzsálem

Ural MIR

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.10.21. 10.00

Egy harminc évvel ezelőtti űrprogramról nevezte el legújabb különkiadását az Ural orosz motorkerékpárgyár észak-amerikai importőre.

Azt tudtuk, hogy még mindig gyártják az oldalkocsis Uralokat, de soha nem gondoltuk volna, hogy jut energiájuk a fejlesztésre, sőt, még humorérzékük is van. 
Pedig de: az idei év újdonságai között szerepelt például a mindhárom kerékre felszerelt tárcsafék, az injektoros motorblokk és a hidraulikus kormány-lengéscsillapító. 
A márka amerikai importőre (tényleg, ilyen is van) 2006 óta évről évre limitált szériás kiadásokkal tartja fenn az érdeklődést az extravagáns őslelet iránt.
Idei ötletük az 1986 és 2001 között a Föld körül keringő MIR orosz űrállomásról elnevezett különkiadás, utalva arra a korábban elképzelhetetlen, békés orosz-amerikai együttműködésre, ami a Space Shuttle és a MIR programok között létrejött. (A szláv nyelvek mir szava magyarul békét jelent.)
A motoron a szokásos olajzöld festés hófehér fényezésnek adta át a helyét, az oldalkocsi orrán pedig napelem kapott helyet. Ez nem csak optikai kiegészítő, a fejlesztők szerint alkalmas az akkumulátor csepptöltésére, illetve a fedélzeti fogyasztók táplálására. Persze ha nem kéri a tisztelt vevő, leszerelhető és a szokásos csomagtartóval helyettesíthető. 
Az oldalkocsi orrára két LED-es ködfényszórót applikáltak, a vezető előtt stílustörő plexi feszül, az oldalkocsi utastere pedig használaton kívül hőszigetelő fóliával fedhető be, ami vészhelyzetben hőtartó takaróként óvhatja a pilótát a végzetes lehűléstől (vagy attól, hogy a légkörbe belépve elégjen, mint annak idején a MIR maga is) 
A katasztrófa-helyzetre való felkészülés különösen vicces egy olyan motornál, amely soha nem megbízhatóságával vívott ki magának elismerést. Az Ural importőre azonban a javításra is gondolt: a fedélzeten elhelyeztek egy univerzális csavarkulcsot, amellyel vészhelyzetben minden megjavítható. Hogy hogyan, azt az Armageddon című filmből vett, klasszikus jelenettel szemlélteti a forgalmazó.
A felárért akár hajtott oldalkocsi-kerékkel és utasoldali szélvédővel is kapható Ural MIR-ből mindössze húsz darabot készítenek.

Kommentek

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

Legendás francia filmet forgatott újra a Ford

40 éves filmet forgatott újra a Ford modern formában és egy piros Mustanggal a főszerepben.

Tekerd fel a hangerőt, mert itt az 5 legszebben szóló Porsche!

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik az 5 legkirályabbul szóló Porsche, akkor már tudni fogod a választ.

Motorháztetőre vetette magát egy félnótás gyalogos

Rávetette magát a vétlen autósra, majd felháborodott, mint akit valóban elütöttek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.