Megbukott a magyar utak kétharmada

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.09.17. 08.30

A magyar utak nagy része megbukott a szakmai teszten, a burkolatállapot az Országos Közúti Adatbank szerint rossz minősítést kapott.

A magyar utak nagy része megbukott a szakmai teszten, a burkolatállapot az Országos Közúti Adatbank szerint rossz minősítést kapott. A Népszabadság szerint a kátyúk eltüntetésére évről évre több tízmilliárd forintot költenek, ahhoz azonban, hogy a magyar utakat ne csak terepjáróval lehessen normálisan használni, tízszer ennyit kellene előteremteni.

Ez az úthiba egy parányi lyukkal kezdődött, vélhetően a csapadékos idő miatt nem javították ki, így 2 hét alatt ekkorává taposták szét az autók


Ezermilliárd forintra volna tehát szükség a 31 ezer kilométeres országos közúthálózat állagromlásának megállításához. Persze ez is csak akkor volna elég, ha azonnal együtt lenne a pénz, és ha a napjainkra teljesen leromlott, többségében négy és öt számjeggyel jelölt kisebb jelentőségű helyközi utak rendbetételét még sok évre elnapolnák.

A júniusi adatok szerint a burkolatállapot csak az országos közutak 8,2 százalékán, 2553 kilométeren nevezhető jónak. Megfelelőnek 6,5 százalék, vagyis 2009 kilométer, tűrhetőnek 20,8 százalék, 6433 kilométer minősül. A fennmaradó 64 százalék, tehát majdnem húszezer kilométer minősége kritikán aluli.

Az autósok hazánkban muzeális, átlagosan 26 éves útburkolatokat koptathatnak. A kerekekkel találkozó aszfalt vagy beton átlagéletkora a főutakon 17, a mellékutakon 29 év. A pályaszerkezet átlag 34 éves, amelyhez a főutak 29, a mellékutak 36 évvel járulnak hozzá. Az egyik legrégebbi útszakasz az országos hálózaton a 10-es főút 40-es kilométerszelvényének környéke, amelyet 1907 óta használnak a közlekedők. 719 kilométeren a burkolathibák miatt bevezetett sebességkorlátozásokra is figyelni kell, mert ezeken a területeken előszeretettel állnak lesben a rendőrök.

(Forrás: nol.hu)

Kommentek

 • kraft

  Hát ezzel semmi újat nem tudtunk meg….

 • Kempelen

  Ez nagyon relatív.
  Aki szerint itthon ennyire rosszak az utak, az még nem közlekedett Romániában, vagy Ukrajnában, esetleg Bulgáriában.

  vannak az országnak részei (pl. Nógrád eldugottabb falvai), ahol tényleg gyengék az utak, de összességében szerintem nem ennyire rossz a helyzet.

 • subtotal

  Ez akkor mutatna értékelhető értéket, ha az egy-, két- és többszámjegyű utak bontásában is látni lehetne, mert az egyszámjegyű utak érzetre nem ilyen trapák tényleg, mint az itteni számok.
  Át szoktam néha vágni Vác és Aszód között, az viszont szigorúan csak nyár eleje és ősz vége között járható, van egy-két szakasz és vasúti átkelő, ami még szinte akkor sem.

F1: 95 százalékban új a Renault motorja

Nem csak a Honda, a Renault is szinte teljesen új erőforrást épített a 2017-es Forma-1-es idényre. Az év végére szeretnék beérni a Mercedest.

Ennyit költhetsz a legnépszerűbb használt autóra, ha elromlik

Már jó néhány éve Hármas BMW-ből kerül a legtöbb Magyarországra, ha külföldről behozott használt autókról beszélünk, ezen belül is az E46-os sorozat a legnépszerűbb választás. Nézzük meg, hogy mennyibe kerülnek a legdrágább alkatrészek ehhez a modellhez.

Őszinte cetli figyelmezteti az autósokat Budapesten

Az üzenet egyértelmű, aki mégis oda parkol, az vessen magára.

Végzetes SMS-ek és Facebook-üzenetek

Tudjátok, min múlhat, hogy az egész család meghal a kamion pótkocsija alatt vagy sikerül megmenekülni? Én már igen: egy-két tizedmásodpercnyi kihagyáson és a kicsit mélyebbre nyomott gázpedálon.

Nekimegy a Škoda Octaviának a Hyundai i30 kombi

Minden modern kényelmi és biztonsági vezetőtámogató funkcióval rendelkezik, emellett a szegmens egyik legnagyobb csomagtartóját kínálja a Hyundai i30 kombi.

Elektromos teherautókat tesztelnek az osztrákok

Elektromos teherautók kísérleti üzemét kezdi meg városi forgalomban a MAN Truck & Bus haszonjármű-gyártó Ausztriában.

F1: Te jó ég, mit neveztek el Bottasról!

A Mercedes új pilótája, Valtteri Bottas bemutatta a Bottas-Burgert, amit róla neveztek el egy büfében.

F1: A Red Bull is kukázná az állítható szárnyat

A Red Bull támogatja azokat a törekvéseket, amelyek száműznék a Forma-1-ből a DRS-t.

Fekete-sárga a Renault új Forma-1-ese

Kedd délután Londonban a Renault leleplezte új, 2017-es Forma-1-es autóját. Színében, formájában is sokat változott a tavalyi modellhez képest.

Itt a vég, jönnek a vicceket mesélő autók

Szakértők szerint a jövőben járműveink akár az érzelmeinkből is olvasni fognak – még akkor is, ha egyetlen szót sem szólunk.

Olyat videózott az autós, hogy neked is fájni fog

Vajon melyik OKJ-s képzésen lőtte emberünk a birkapásztor oklevelet?

Árokba lökte a nagyi a lassú motorost

Egy ideig türelmesen követte autójával a robogóst, majd úgy előzte meg, hogy közben belökte az árokba.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.