Jól zárult a nyár a közlekedésben

Kevesebb baleset és haláleset augusztusban

Szerző: Horváth Zsolt levél küldés 
Dátum: 2014.09.12. 17.00

Az idei augusztus baleseti szempontból kedvezőbben alakult az elmúlt évihez képest, ám ennek ellenére az idei év még mindig rosszabban alakul, mint 2013.

Közlekedésbiztonsági szempontból a nyári hónapok a legveszélyesebbek Magyarországon, általában ekkor okozzák a legtöbb személysérüléses balesetet, az augusztus azonban jól alakult idén.  

Az előző hónapban ugyanis 8,59%-kal kevesebb személyi sérülés történt, mint 2013 nyolcadik hónapjában, sőt a halálos áldozatok száma 9 fővel csökkent (67 főről 58 főre) – derül ki a rendőrség adataiból. További örvendetes hír, hogy az ittasan okozott balesetek száma pedig 32,67%-kal esett vissza.

A fentiek ellenére az idei év nem túl pozitív. A rendőrség adatai alapján 2014. január 1. és augusztus 31. között összesen 10 215 személysérüléses közúti baleset történt, több, mint 2013. azonos időszakában. Akkor 95-tel kevesebbet, azaz 10 120 balesetet regisztráltak.

Rossz hír, hogy a halálos, a súlyos, valamint a könnyű sérüléssel járó balesetek számában egyaránt növekedés történt. A halálos balesetek száma 339-ről 345-re, a súlyos sérüléses balesetek száma 3031-ről 3039-re, míg a könnyű sérüléssel járó balesetek száma 6750-ről 6831-re nőtt.  A közúti balesetben meghalt személyek száma 1 fővel nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest, 379 főt jegyez a statisztika. 3440 fő sérült meg súlyosan.

A balesetek okai 2014 január-augusztus:

A közúti balesetek túlnyomó részét, 60%-át a személygépkocsi-vezetők okozták. A tehergépkocsi-vezetők a balesetek 9 százalékának, az autóbuszvezetők pedig továbbra is az összes baleset 1 %-ának az okozásáért felelősek. A kerékpárosok aránya a balesetet okozók körében 13 százalékos.

Forrás: ORFK-OBB

Kommentek

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Ennyivel lesz gyorsabb az F1 jövőre

Valtteri Bottas, a Williams pilótája szerint a 2017-es autókkal kettő-öt másodperccel javulhatnak a köridők az idei szezonhoz képest. Max Verstappen nagyobb fizikai megterhelést vár.

Elektromos LiAZ-t tesztelnek Moszkvában

Bár Oroszország hatalmas gázkészleten csücsül, egyre több elektromos autóbusz prototípusa nő ki a földből. A legújabbhoz a Siemens szállított eszközöket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.