Jól zárult a nyár a közlekedésben

Kevesebb baleset és haláleset augusztusban

Szerző: Horváth Zsolt levél küldés 
Dátum: 2014.09.12. 17.00

Az idei augusztus baleseti szempontból kedvezőbben alakult az elmúlt évihez képest, ám ennek ellenére az idei év még mindig rosszabban alakul, mint 2013.

Közlekedésbiztonsági szempontból a nyári hónapok a legveszélyesebbek Magyarországon, általában ekkor okozzák a legtöbb személysérüléses balesetet, az augusztus azonban jól alakult idén.  

Az előző hónapban ugyanis 8,59%-kal kevesebb személyi sérülés történt, mint 2013 nyolcadik hónapjában, sőt a halálos áldozatok száma 9 fővel csökkent (67 főről 58 főre) – derül ki a rendőrség adataiból. További örvendetes hír, hogy az ittasan okozott balesetek száma pedig 32,67%-kal esett vissza.

A fentiek ellenére az idei év nem túl pozitív. A rendőrség adatai alapján 2014. január 1. és augusztus 31. között összesen 10 215 személysérüléses közúti baleset történt, több, mint 2013. azonos időszakában. Akkor 95-tel kevesebbet, azaz 10 120 balesetet regisztráltak.

Rossz hír, hogy a halálos, a súlyos, valamint a könnyű sérüléssel járó balesetek számában egyaránt növekedés történt. A halálos balesetek száma 339-ről 345-re, a súlyos sérüléses balesetek száma 3031-ről 3039-re, míg a könnyű sérüléssel járó balesetek száma 6750-ről 6831-re nőtt.  A közúti balesetben meghalt személyek száma 1 fővel nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest, 379 főt jegyez a statisztika. 3440 fő sérült meg súlyosan.

A balesetek okai 2014 január-augusztus:

A közúti balesetek túlnyomó részét, 60%-át a személygépkocsi-vezetők okozták. A tehergépkocsi-vezetők a balesetek 9 százalékának, az autóbuszvezetők pedig továbbra is az összes baleset 1 %-ának az okozásáért felelősek. A kerékpárosok aránya a balesetet okozók körében 13 százalékos.

Forrás: ORFK-OBB

Kommentek

A Toyota felszámolja a közlekedési dugókat

Sikerrel zárult a Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) thaiföldi projektje, amelynek elsődleges célja a hatmilliós Bangkok utcáin gyakran tapasztalható közlekedési dugók enyhítése volt.

Na, hány km új autópálya épül 100 milliárdból?

Az M4 Berettyóújfalu és Nagykereki közti szakaszának első üzeméhez hasonlóan a másodikat is a Duna Aszfalt és a Hódút építheti meg, ezúttal az A-Híd Zrt.-vel együtt.

Fontos változásokra készülhetnek az autósok

Változnak a műszaki vizsgát érintő szabályok és a jogosítvánnyal kapcsolatos rendelkezések.

SMS-ben rúgta ki munkásait az államosított gyár

Miután a General Motors venezuelai üzemére rátette a kezét a helyi kormány, a cég írásos üzenetben közölte alkalmazottaival: átutalták a végkielégítésüket, vehetik a kalapjukat.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

F1: Mégsem nyúlnak a DRS-zónákhoz

Bár az előzések száma jelentősen csökkent a Forma-1-ben 2016-hoz képest, a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy döntött, nem módosít a DRS-zónákon.

Kereszteződésben ennél zseniálisabb dolgot még nem láttunk

Nem tudsz kihajtani a keresztező forgalom miatt, és senki nem enged ki? Van egy megoldás!

F1: Napokon belül bejelenthetik a Sauber-Hondát

Ahogy közeleg a határidő, egyre erősebbek a Saubert a Hondával összekapcsoló hírek. Jövőre már két csapatnak szállíthat a japán gyártó.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Sosem látott fotókon az oroszok új tankja

Nézz be az orszok legújabb tankjának fülkéjébe, ezeket a fotókat még nem sokan látták, néhány napja kerültek fel a netre.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

A fehér oldalfalú abroncsok gyártása valódi kézműves meló

Öreg autókra új abroncs, avagy a veteránosok igényeit is ki kell szolgálni.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.