A legcukibb állat, amit valaha elgázoltak

Anyja erszényében élte túl az ütközést

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.08.22. 06.00

Egy ausztrál férfi halott vombatot talált az út mentén. Erszényében még pihegett kicsinye, sikerült megmenteni.

Ha Európában vadat gázolunk, alapvetően két lehetőség van: vagy túléli, és kábultan elszalad, vagy az ütközés következtében kimúlik a szerencsétlen. A világ más tájain azonban van egy harmadik eshetőség is. 

Elgázolt vombat az út szélén (wikipedia.org)

Egy férfi az országút mellett sétált az ausztráliai Victoria államában, Melbourne-től néhány tíz kilométerre. Egyszer csak egy elgázolt vombatra lett figyelmes. Szerencsére tisztában volt azzal, hogy erszényes állatról van szó, ezért lehajolt, és bekukkantott az erszényébe, ahol egy didergő apróságot talált, amely még mindig halott anyja emlőjén csüngött. 
A férfi kihívta a helyi vadmentő szolgálatot, és a 48 éves Kim Hunter vadőr magához vette a halálán lévő kicsit. 
A fiatal nőstény, akit Leah-nek neveztek el, négy óránként eszik cumisüvegből (éjszaka is), és mivel még nincs saját bundája, fűtött takarón alszik. Így sikerült erőre kapnia: jelenleg 650 grammot nyom, több mint kétszer annyit, mint amikor néhány héttel ezelőtt, csaknem teljesen kihűlve behozták. 
“Bár fizikailag teljesen ép volt – anyja teste megóvta őt a gázolás okozta sérülésektől -, legfeljebb néhány órája volt hátra” – mondta a gondozó, aki szerint mostanra Leah elfogadta őt pótmamájának. 

Újszülött vombat. Leah nagyobb volt, amikor megtalálták.

Csupaszorrú vombat (Vombatus ursinus)


A Wikipédia szerint a vombat megjelenésében a medvefélékre emlékeztető, robusztus felépítésű, csökevényes farkú, erszényes állat. Szőrzete igen dús, talpa széles és csupasz, karmai lapítottak és erősek, ásásra alkalmasak. A hím testhossza 100-110 cm, a kifejlett állatok testtömege akár a 30 kg-ot is elérheti, a nőstény kisebb. Mozgása lassú, nehézkes. Egy vombatot igen nehéz szándékától eltéríteni. Ha akadály kerül elébe, azon fáradságot és időt nem kímélve hatol át. A nőstények vemhességi ideje rövid, 4-6 hét. Az anya egyszerre 3-4 utódot ellik. Az utódok igen fejletlenül jönnek világra, ezért sokáig maradnak anyjuk hátrafelé nyíló erszényében.

Ausztráliában nem a vombat az egyetlen erszényes állat, amely az útra tévedve gázolás áldozata lehet. Az alábbi videó a napokban került fel az internetre. Készítője leírta, hogy éppen elkezdett esni az eső, ezért szeme átfókuszált a szélvédőre, pont abban a pillanatban, amikor a kengurucsapat megpróbált átkelni a Melbourne-i autópálya-szakaszon. Az állatot nem találta meg, elképzelhető, hogy túlélte az ütközést és elmenekült.
Egy megkülönböztető jelzéseit használó rendőrautó gázolt halálra egy 28 éves férfit Angliában. A történet részleteihez kattintson a képre.

Kommentek

  • hanyistok

    Szeretnék egy vombatot

  • apu0062

    Jó látni, hogy van akibe szorult emberség.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.