Változik a parkolás a bringások érdekében

A BKK fura intézkedése

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2014.08.05. 13.00

A biciklisbarát közlekedésfejlesztés részeként a Budapesti Közlekedési Központ ferde tolatással elérhetővé alakítja át a parkolóhelyeket számos egyirányú utcában.

A Budapesti Közlekedési Központ a kerékpárosok biztonságára hivatkozva egyre több helyen vezeti be a “ferdén tolatva” parkolást a belvárosban. A belváros komplex kerékpárosbarát fejlesztésében (melynek az általunk is kipróbált MOL Bubi közbringarendszer is része) a BKK alapvető célnak tekinti, hogy a kerékpározás, az autós forgalom és a parkolás egyaránt a mainál biztonságosabbá váljék.

A jelenleg zajló közlekedési átszervezés kilenc kerületet, összesen 30 fő- és gyűjtőútszakaszt érint (11,5 km kerékpársáv, 13 km kerékpáros nyommal megjelölt útszakasz), 64 egyirányú utca megnyitását, 60 jelzőlámpás csomópont korrekcióját, 1600 férőhelynyi kerékpártámaszt kihelyezését, valamint 20 kisebb forgalmirend-módosítást foglalja magában.

A ferdén tolatva parkolást a kétirányú kerékpározásra megnyitott egyirányú utcákban alkalmazza a BKK, azt állítják, hogy a tapasztalatok szerint nagyobb biztonságot jelent a közlekedők számára. Az autósok induláskor helyzetükből adódóan mindkét irányban belátják azt az útszakaszt, ahova kihajtani készülnek, így a kerékpárral közlekedőket is jobban észreveszik. A kétirányú kerékpáros forgalom számára megnyíló utcákban a ferde parkolás iránya sok esetben megfordul a kerékpárosok és az autósok együttes biztonsága érdekében. Ezt a megoldást először az V. kerületi Szemere utcában alkalmazták, ott a tapasztalatok szerint valóban biztonságosan működik.

Persze van, akin az új rendszer sem segít majd:

A ma megszokott halszálkás parkolási rend, miszerint orral, ferdén kell beállni, beparkoláskor ugyan kényelmesebb, de kiálláskor kockázatosabb, hiszen a forgalomba hátrafelé, holtterekben közlekedve kell besorolni. A biciklisek számára valóban veszélyesebb ez a gyakorlat.

A ferdén tolatva parkolás további előnye, hogy az autók többnyire hátul lévő csomagtartójába a járda felől lehet bepakolni, s így az autós sincs kitéve az úttesten zajló forgalomnak. (Szegény 911-es porschésok, faros škodások!)

A tolatva parkolásról az eddig érkezett, mind a kerékpárosok, mind az autósok véleményét tükröző visszajelzések pozitívak, a BKK nem kapott olyan visszajelzést, hogy a megfordított ferde várakozóhelyek használata problémát okozna, vagy hogy az út közepén kevesebb helyet hagynának szabadon az autók, mint az eddigi beállási rend szerint.

Azokon a  helyszíneken, ahol bevezetik az új forgalmi rendet, “Kérjük, segítse a tolatva parkolást!” feliratú tájékoztató táblát helyeznek ki a gépjárművezetők számára. 2013 novembere óta a VII. kerületi Jósika, Vörösmarty és Rumbach Sebestyén utcában és az V. kerületi Bihari János, Stollár Béla és Széchenyi utcában is ez a parkolási rend érvényes, az alábbi terülteken pedig – a kétirányú kerékpáros behajtás kijelölésével egyidejűleg – várható a változás (VI-VII. kerület):

 

 • Jókai utca
 • Podmaniczky utca (Bajcsy-Zsilinszky utca?Teréz körút között)
 • Vörösmarty utca (Podmaniczky utca-Király utca között)
 • Rippl-Rónai utca
 • Benczúr utca
 • Király utca (Teréz körút-Akácfa utca között)
 • Péterffy Sándor utca (Rottenbiller utca-Cserhát utca között)
 • Murányi utca (István út-Damjanich utca között)
 • Alsó erdősor utca (Dohány utca-Munkás út között)
 • Huszár utca (Rózsák tere-Rákóczi út között)

kerékpáros fejlesztések részeként az V. kerület útfelújításaival összehangolva megvalósult a kétirányú kerékpározhatóság a Bihari János utcában, a Stollár Béla utcában és a Széchenyi utcában is.

Szavazás

Ferdén, tolatva parkoltatná az autósokat a BKK a kerékpárosok számára két irányban nyitott, a gépjárművek számára viszont egyirányú utcákban. Jól teszi?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

 • Ozzman

  Kérdés, hogy ez segít-e azokon az autóvezetőkön akik még a kereszteződésbe is körültekintés nélkül hajtanak be :(

 • olcsibacsi

  Ozzmann azokon majd segít a gondviselés. Kérdés, hogy a Podmaniczky utcán miért nem viszik végig a projektet, és állnak meg a körútnál?

 • LEDes Pisti

  Előbb a bringásoknak kellene oktatást tartani, hogy mikor hajthatnak be az egyirányú utcákba ellenkező irányból, hogy a gyalogátkelőkön tolni kell a bringát, a kresz és a piros lámpa rájuk is vonatkozik, stb. !

F1: 95 százalékban új a Renault motorja

Nem csak a Honda, a Renault is szinte teljesen új erőforrást épített a 2017-es Forma-1-es idényre. Az év végére szeretnék beérni a Mercedest.

Ennyit költhetsz a legnépszerűbb használt autóra, ha elromlik

Már jó néhány éve Hármas BMW-ből kerül a legtöbb Magyarországra, ha külföldről behozott használt autókról beszélünk, ezen belül is az E46-os sorozat a legnépszerűbb választás. Nézzük meg, hogy mennyibe kerülnek a legdrágább alkatrészek ehhez a modellhez.

Őszinte cetli figyelmezteti az autósokat Budapesten

Az üzenet egyértelmű, aki mégis oda parkol, az vessen magára.

Végzetes SMS-ek és Facebook-üzenetek

Tudjátok, min múlhat, hogy az egész család meghal a kamion pótkocsija alatt vagy sikerül megmenekülni? Én már igen: egy-két tizedmásodpercnyi kihagyáson és a kicsit mélyebbre nyomott gázpedálon.

Nekimegy a Škoda Octaviának a Hyundai i30 kombi

Minden modern kényelmi és biztonsági vezetőtámogató funkcióval rendelkezik, emellett a szegmens egyik legnagyobb csomagtartóját kínálja a Hyundai i30 kombi.

Elektromos teherautókat tesztelnek az osztrákok

Elektromos teherautók kísérleti üzemét kezdi meg városi forgalomban a MAN Truck & Bus haszonjármű-gyártó Ausztriában.

F1: Te jó ég, mit neveztek el Bottasról!

A Mercedes új pilótája, Valtteri Bottas bemutatta a Bottas-Burgert, amit róla neveztek el egy büfében.

F1: A Red Bull is kukázná az állítható szárnyat

A Red Bull támogatja azokat a törekvéseket, amelyek száműznék a Forma-1-ből a DRS-t.

Fekete-sárga a Renault új Forma-1-ese

Kedd délután Londonban a Renault leleplezte új, 2017-es Forma-1-es autóját. Színében, formájában is sokat változott a tavalyi modellhez képest.

Itt a vég, jönnek a vicceket mesélő autók

Szakértők szerint a jövőben járműveink akár az érzelmeinkből is olvasni fognak – még akkor is, ha egyetlen szót sem szólunk.

Olyat videózott az autós, hogy neked is fájni fog

Vajon melyik OKJ-s képzésen lőtte emberünk a birkapásztor oklevelet?

Árokba lökte a nagyi a lassú motorost

Egy ideig türelmesen követte autójával a robogóst, majd úgy előzte meg, hogy közben belökte az árokba.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.