Így indulj nyaralni autóval

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.08.01. 14.05

Mire érdemes figyelni autós nyaralás előtt? Itt a lista, hogy ne legyen nagyobb gond.

Míg a hétköznapokon a legtöbben 20-25 kilométernél nem mennek többet autójukkal, azt is ismerős környéken, nyaraláskor sokkal nagyobb távolságokat teszünk meg.  Az autók számára ezért ez az időszak nem a pihenés, hanem a munka ideje.

A LeasePlan Hungária Zrt. összegyűjtötte azokat a legfontosabb tudnivalókat, melyekre érdemes odafigyelniük a gépjárművezetőknek a gondtalan utazás érdekében.


ELŐRE INTÉZZEN EL MINDEN PAPÍRMUNKÁT

Mielőtt nekivág az útnak, ellenőrizze, hogy a gépjármű rendelkezik-e érvényes forgalmi engedéllyel, műszaki vizsgával, gépjárművezetői meghatalmazással és biztosítással. Győződjön meg arról, hogy a jármű biztosítása érvényes-e abban az országban, ahová utazik, valamint azokban az országokban, amelyeken keresztül halad. Amennyiben hajót vagy lakókocsit vontat, ne feledje, hogy ezekre külön biztosítást kell kötnie! Amennyiben nem EU-tagországon utazik át, az indulás előtt 2 héttel igényeljenek közjegyzős meghatalmazást is.

TERVEZZEN ELŐRE

Elővigyázatossági okokból vigyen magával plusz biztosíték-szettet, izzókészletet és pótkulcsot. Ne felejtse el, hogy bizonyos országokban a fényvisszaverő mellény nemcsak a vezető számára, hanem az utasoknak is kötelező, illetve egyes nemzeteknél a szemüveges sofőröknek plusz szemüveget kell tartaniuk az autóban, tehát ne dobja el régi okuláréját!

ELLENŐRIZTESSE AUTÓJÁT

Indulás előtt ellenőrizze az olaj-, a hűtőfolyadék szintjét. Ne hagyja ki a világítás és az ablaktörlő, és főként a fékek ellenőrzését. . Győződjön meg arról, hogy minden gumiban – beleértve a pótgumit is – megfelelő-e a nyomás. Vizsgálja meg a gumik oldalfalát és mintázatát. Nyár van, de lehet csapadék, kopott, sérült gumival veszélyes autózni.

NE VIGYEN MAGÁVAL FELESLEGES CSOMAGOT

Ne terhelje túl gépjárművét, hagyja a szükségtelen dolgokat otthon. A felesleges csomagokból adódó súly, a tetőcsomagtartó vagy a kerékpártartó szintén hatással vannak a fogyasztásra. 120 km/órás sebességnél a 2-3 biciklit szállító kerékpártartó 25 %-kal megnövelheti a fogyasztást. Érdemes átgondolni, hogy nem gazdaságosabb-e kerékpárt bérelni a nyaralás helyszínén! Lehetőleg az utastérbe ne pakoljon nehéz tárgyakat, erős fékezésnél, ütközésénél sérülést okozhatnak.

AZ UTAZÁS

Mielőtt útnak indul, tájékozódjon az éppen aktuális útmunkálatokról és közlekedési fennakadásokról. Vezessen egyenletesen és állandó sebességgel. Tartsa be a sebességhatárokat. Sokak számára előnyös az éjszakai vezetés, de ezt kellő gondossággal kell megtervezni. Az éjszakai balesetek közel 20 %-át a fáradtság okozza, így gondoskodjon arról, hogy kipihenten induljon el és tartson szünetet, amint a fáradtság jeleit észleli magán. Ez persze a nappali vezetésre is érvényes. Fogyasszon kellő mennyiségű folyadékot.

TARTSA TÁVOL AZ AUTÓTOLVAJOKAT

Ne hagyjon ruhát vagy más értéktárgyakat a gépjárműben. Mindig zárja autóját, és amennyiben lehetséges, kerülje a félreeső területeket. Kössön utasbiztosítást!

Kommentek

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

Legendás francia filmet forgatott újra a Ford

40 éves filmet forgatott újra a Ford modern formában és egy piros Mustanggal a főszerepben.

Tekerd fel a hangerőt, mert itt az 5 legszebben szóló Porsche!

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik az 5 legkirályabbul szóló Porsche, akkor már tudni fogod a választ.

Motorháztetőre vetette magát egy félnótás gyalogos

Rávetette magát a vétlen autósra, majd felháborodott, mint akit valóban elütöttek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.