Autóval jár nyaralni a magyar

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.07.29. 18.00

A legtöbben, ha belföldi pihenésről van szó, akkor autóval indulnak útnak. A közösségi közlekedést kevesen választják.

Többet költöttek a magyarok belföldi utazásaik során 2013-ban, mint egy évvel korábban, annak ellenére, hogy jelentősen csökkent az utazások száma és az eltöltött idő is – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Jelentés a turizmus 2013. évi teljesítményéről című kiadványából. Az egy utazóra jutó napi kiadás tavaly a 2012. évihez képest 16 százalékkal, 4315 forintra nőtt; a többnapos belföldi turisztikai utakra 2013-ban a magyar lakosság 258 milliárd forintot fordított, ami stagnálást jelent.

Autóval jár nyaralni a magyar 1
A Vezess.hu szemszögéből talán legizgalmasabb részlet az elemzésben, hogy a legtöbben, az utazók 74 százaléka személygépkocsit használt belföldi utazásához tavaly, míg autóbuszt 13, vonatot 12 százalékuk vett igénybe.

Ez nem annyira meglepő, hiszen nagyobb arányban van olyanoknak pénzük nyaralni, akiknek van autójuk is.  A személygépkocsit használók közül 21, a személygépkocsit nélkülözőknek 11 %-a utazott belföldön

Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a statisztikai hivatal adatai szerint a magyar lakosság kétharmada kimaradt a turizmus nyújtotta kikapcsolódási lehetőségekből. Ennek legfőbb indoka az anyagi lehetőségek hiánya volt.

Jelentős kapcsolat figyelhető meg a nyaraló- , illetve a személygépkocsi-használat és az utazási aktivitás között. A nyaralóval, hétvégi házzal rendelkező, illetve a személygépkocsit használó háztartások lényegesen nagyobb arányban számoltak be utazásról, mint az ezekkel a javakkal nem rendelkezők.

Bár erről nem közölt adatot a KSH, valószínűleg a külföldi utak esetén is vezet az autó, főként a célországok közelsége miatt. A turisztikai – szabadidős vagy üzleti – motivációval több napra külföldre indulók túlnyomó többsége, 80 százaléka az Európai Unió valamelyik országába utazott.  A szomszédos országok mellett nagy számban keresték fel Németországot, Csehországot, Olaszországot és Franciaországot.

A KSH összefoglalója szerint tavaly a magyar lakosság összesen 506 milliárd forintot (1704 millió eurót) költött el külföldön, 2 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben.

Forrás: MTI, KSH

Kommentek

 • zoldfulu2000

  Bakker, mégis mi a nyavajálrt választanák a kényelmetlenebb, merevebb, igénytelenebb ÉS ráadásul DRÁGÁBB tömegközlekedést.

  Utóbbihoz nem szegények kell lenni hanem hülyének, már elnézést.

  MTInél a maradék sütnivalót is elhasználták?

 • Kempelen

  Ott a pont Zoldfulu! Azért ne ekézd nagyon az MTI-t, a talpas lakosság többségének még ez a hír is értelmezhetetlenül magasröptű.

 • mtbe

  zöldfülű2000
  Gondolom ezt úgy érted, hogy akinek van autója és úgy ül át tömegre, az a hülye. Mert hát akinek nincs autója, nem nagyon tud azzal menni, mert bérautó megint drága.

Így néz ki egy 1 milliót futott Porsche

Ezek a sportautók nem arról híresek, hogy több százezer kilométert beleraknak tulajdonosaik, de néha azért előfordul.

F1: Esőnapot hirdetett Barcelona

A jövő hétfőn kezdődik a Forma-1-es tesztelés, amelyen a Pirelli kérésére a nyolcból egy napon vizes pályán mennek majd az autók. A barcelonai pálya bejelentette, mikor locsolnak.

Hat Suzuki Ignis, amitől könnybe lábad a szemed

Ebben az esetben nem ítélkezünk, ha valakinek ebben a formában tetszik az Suzuki Ignis, akkor nincs mit tenni, a lényeg, hogy a tulaj boldog legyen.

Milliárdos papával könnyebb az F1-be jutni

A Williamsnél idén bemutatkozó 18 éves újonc, Lance Stroll nem tagadja, hogy édesapja anyagi támogatása sokat segített a Forma-1-be való eljutásban, igaz, tehetséget azért nem ő vett neki.

Őszinte használt autók több mint 500 000 kilométerrel

Ebben a kategóriában sokkal több eladó darabot találnánk, ha nem volna nemzetközi sport a kilométerórák visszatekerése. De mivel valamilyen csoda folytán a legtöbb eladó 15-20 éves autó alig futott 150-250 ezer kilométert, így a kilométert bevalló sokat futott autók ritkák, akár a fehér holló.

F1: Ki lesz a Red Bull tartalékosa?

A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko elmondta, kit ültetnének a nagycsapat autójába, ha Daniel Ricciardo vagy Max Verstappen kidőlne valamiért.

F1: Világbajnok tanácsadó segíti Bottast

A 2017-re a Mercedeshez szerződött Valtteri Bottas nagyon örül neki, hogy a kétszeres világbajnok Mika Häkkinen segíti majd őt a háttérből.

Hivatalosan is megvan Magyarország legtorzabb BMW-je

Ha valaki netán van olyan elvetemült és pénzt ad érte, egy dologra kérjük: bontsa szét és alkatrészenként adjon túl rajta, mert ez ebben a formában a márka meggyalázása.

SsangYong XAVL: új szabadidőjármű Koreából

Genfben mutatja be új SUV-tanulmányát a SsangYong. Az egykori Korando szellemi utódja meglehetősen távol esett a fájától.

Élőben barátságosabb a törtszemű Skoda Octavia

Menetrend szerint érkezett a harmadik generációs Skoda Octavia időközi ráncfelvarrása, ami leginkább két, alig pár centi hosszú lemezdarab miatt igazán érdekes a szokásos új színek, digitális funkciók, vezetéssegédek mellett.

Most minden kiderül egy F1-es kormány titkairól

A Haas versenyzője, Romain Grosjean ad egy kis eligazítást a Forma-1-es kormányok titkairól.

Százszámra gyártanák az elektromos buszokat a lengyelek

2025-től évente ezer buszt gyártanának Lengyelországban. Ennek alapjait most fektethetik le a lengyelek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.