Itt a videó, ahogy legyalulja a bringást a busz a Thökölyn

FRISSÍTVE! - Kirúgták a buszsofőrt

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2014.07.25. 06.00

Öt napot töltött az intenzíven a férfi, az orvosok szerint óriási szerencséje volt, és teljesen felépül majd.

Hét törött borda – amikből több áthatolt a tüdőn -, öt nap az intenzív osztályán és még három hét a kórházban. Ez lett az eredménye annak a balesetnek, amiben a 133-as busz elsodort egy kerékpárost a Thököly úton. 
A biciklis kamerája mindent rögzített: 
A baleset egy olyan szakaszon történt, ahol buszsáv közös a bicikliúttal, de az ominózus részen épp leszűkül a biciklisáv. Egyelőre nem derült ki, hogy a buszvezető szándékosan hajtott-e tovább, vagy egyszerűen nem vette észre a bringást. 
“Ezúttal elkaptak. Amire nem számítottam, az a fájdalom. Eltaláltam a korlátot a mellkasom jobb oldalával, eltört hét bordám, azok átszúrták a tüdőm, aminek egy része levált. Öt napot töltöttem az intenzív osztályon, aztán 3 további hetet a kórházban” – írta a bringás a videó mellé. 
A férfi állítása szerint 10 kilót fogyott és jelenleg otthon lábadozik. Legalább még egy hónap, mire képes lesz ismét munkába állni. Az orvosok szerint viszont szerencsére teljesen felépül.
Frissítve: 2014.07.25 10:40

– A továbbhajtó buszsofőr mától nem vezethet! Vitézy Dávid BKK-igazgató szerint a sofőrnek nincs helye a vállalatnál. Az Index.hu információi szerint, a sofőrt csak azért mától tiltják el a volántól, mert az eset eddig csak egy sima kerékpárosbalesetként lett kezelve a BKV-nál. A videó nyilvánosságra kerülése után jüöttek rá, hogy másról lehet szó. A BKV munkáltatói eljárást indított a buszsofőr ellen. 
– “Még ha el is ütött egy biciklist, nem lett volna szabad továbbhajtania” – tette hozzá Vitézy Dávid. A sofőrnek egyébként egy utas jelezte, hogy mi történt, ekkor húzódott félre a következő buszmegállóban.
– A rendőrséget szintén egy utas értesítette a történtekről. Cserbenhagyásos gázolás bűntette miatt indítottak nyomozást az ügyben.
– Vitézy hozzátette, hogy szerinte a baleset ellenére sincs probléma a buszsávval közös kerékpársáv forgalmi megoldással. Sok helyen van ilyen Budapesten, és a nyugat-európai nagyvárosokban is. Ha minimálisan be van tartva az együttélés szabályrendszere, akkor nem lehet gond. Nem veszélyesebb mint bármilyen hasonló forgalmi helyzet, ahol egymásra oda kell figyelni a közlekedőknek.
forrás: index.hu
A BKV hivatalos közleménye, 2014.07.25 13:04
2014. június 23-án a Thököly út – Gizella út kereszteződésben a 133-as viszonylaton menetrend szerint közlekedő FKU-950 forgalmi rendszámú autóbusz elsodort egy vele egy sávban közlekedő kerékpárost. 
Az autóbusz vezetője elmondása szerint nem cserbenhagyásról van szó, mert nem észlelte a balesetet, csak akkor értesült róla, amikor az utasok jelezték azt részére.  Ezt követően a megállóban félreállt és szabályszerűen intézkedést kért, rendőrt, helyszínelőt hívott. A rendőrségi vizsgálat folyamatban van.  A videóról ugyanakkor megállapítható, hogy a buszvezető nem az elvárható odafigyeléssel vezette járművét, hiszen a kerékpáros előzése során sem járt el minimálisan elvárható körültekintéssel sem.
 
A BKV az ügyben vizsgálatot folytat, melyet hatósági eljárás is kiegészít. A BKK és a BKV vezetőinek döntése értelmében a járművezető a budapesti közösségi közlekedési járatokon nem vezethet többé. Munkaviszonyát illetően azonban csak a teljes körű vizsgálat lezárása után születhet végleges döntés. További információt az esetről csak a hatósági eljárás befejezését követően tudunk adni. 
 
A BKV Zrt. és a Budapesti Közlekedési Központ sajnálatát fejezi ki az esettel kapcsolatban és bízik a sérült gyors felgyógyulásában, továbbá kér mindenkit, aki részt vesz a közlekedésben, hogy vigyázzunk egymásra. A közös busz- és kerékpársávok Európában széles körben elterjedtek, biztonságos használatuk nem igényel nagyobb odafigyelést, mint bármely más olyan útfelületé, csomóponté, kereszteződésé, amelyet többféle sebességgel közlekedő jármű vagy esetleg gyalogos használ. 

Kommentek

 • jani43

  A bringásnak követnie kellet volna a kerékpár sávot.Sajnáéom a bringást mert nem figyelt.

 • hopp

  Szögezzük le, hogy nagyon sajnálom a gyereket, de…
  Szögezzük le azt is, hogy sorba állnak a pofonért. Ahányszor székesfővárosba járok ezen szörnyülködöm, hogy bazeg ezek nem normálisak, mind öngyilkosjelölt. Elég megnézni a videót feltöltő youtube csatornáját. Nagyon jól látják, tudják, hogy toronymagasan szarik rájuk mindenki, csak az alkalmat keresik egyesek, hogy áthajtsanak rajtuk. Ennek ellenére csak megy, csak megy 30 centi széles helyen és 3 sávos úton. Én otthon a pusztában nem megyek ki a falu főútjára, pedig egy kicsit jobban tolom, mint ezek nagyrésze. Már akkor volt biciklim, mikor ezek még a tévében sem láttak. Mikor tényleg minden arrajáró az életemre tör, akár direkt, akár a nem megfelelő “környezet” miatt csak elgondolkoznék már rajta, hogy itt nekem valóban bicikliznem kellene-e itt? Egyébként könnyesre röhögném magam, ha most még szegényt csapnák meg, mert 18-as karika nélkül káromkodik, vagy valami hasonló agybaj.

 • gic

  Nem néztem meg a feltöltő youtube csatornáját, csak ezt a videót. Ebben pedig az van, hogy megszűnik az önálló kerékpársáv, majd buszsávval KÖZÖSEN folytatódik. Tábla és felfestés is látszik. Az akkor már 6-7 másodperce a közös sávban elöl haladó kerékpárost egyszerűen leszorítja a busz, és továbbhajt.

 • Pityek

  Nagyon sajnálom a kerékpárost, de a városban tolni komoly öngyilkos hajlamot feltételez.Ahogy előttem szóló vidéki kollégánk mondta a “faluba” sem nagyon.
  Család összepakol azt olyan helyre járunk tekerni ahol biztonságban vannak. Valószínűnek tartom, a buszvezető azzal a batárral észre sem vette, hogy ennyit leng ki a busz hátulja. Természetesen van tükör mi egyéb, egyértelmű a buszvezető hibázott.

 • Funkyman

  Így van, ahogy gic mondja itt lejjebb. 0:40-nél a hátrafelé néző kamerából látszik, hogy megszűnik a bringasáv, a sisakamerából látszik, hogy tábla is van. Ha lehet egy javaslatom, ezt kéne javítani a cikkben is.

  Itt a bringás hátranézett, és besorolt a busz elé. Onnan még messze a kereszteződés, a baleset helyszínéi még mentek talán 60-70 métert is.

  Tehát ennyi történt, hogy egy sávban mentek, a bringás szabályosan, a sáv szélén, a buszos meg elsodorta (én ezt elsodrásnak nevezem, még akkor is, ha nem értek össze).

 • Funkyman

  Ja, még valami: kizártnak tartom, hogy a sofőr nem vette észre a bringást. Az lehet, hogy a balesetet nem vette észre, de ennek szerintem nincs jelentősége, miután nyilvánvalóan szándékosan szorította le a srácot.

 • bundaska1001

  Nekem rossz tapasztalataim vannak a bringásokkal.Jötte befele az M5-ön az Erzsébeti felüljáróra szerettem volna felmenni,ezét jobbra kanyarodtam s a zajvédőfal mögül EZERREL el húzott egy bringás.Levegőt nem volt időm venni.Sajnos ki hívják maguk ellen a sorsot.Szerencséje talán az volt ,hogy nagyon lassan kanyarodtam.

 • Chris75

  Az az igazság, ha autóval vagyok, akkor utálom a bringásokat, ha bringával, akkor meg az autósokat. Mindegyik között van olyan, akinek nem kéne megérnie a holnapot, az biztos. DE! Biciklist még nem ütöttem el, viszont engem már ütött el autó a Váci úti járdán!!!!!!!!!!!, amikor ott bringáztam, mert gondoltam mégsem kéne az úttesten feltartanom a forgalmat (a járdán sem jártam jobban…).
  A feltöltött video szerint egyértelmű, hogy ha ebben a szituációban valaki teljesen vétlen volt, az a bringás. Lusta vagyok most előkotorni az ide vonatkozó KRESZ paragrafust, de az biztos, hogy (függetlenül attól, hogy közös-e a sáv, vagy sem, és még milyen marhaságokkal elő nem állnak egyesek) mivel a bringás egyenletes tempóval egyenesen haladt, tehát a megtévesztés, veszélyeztetés esete még csak véletlenül sem állt fenn a részéről, így ő teljes értékű járműnek számított az adott közlekedési helyzetben. Azaz őt nem ki kell kerülni, hanem meg kell előzni! Az előzés szabályaira pedig a KRESZ egyértelmű iránymutatással szolgál. De azok között nincs olyan, hogy az előzendő járművet érinteni kell!!!! Sőt! Ha nem lehet megfelelő oldaltávolság hagyásával az előzést végrehajtani, akkor bizony ott kell mögötte cammogni az idők végezetéig! Hiszen ha a főúton sem bírjuk megelőzni a kombájnt a Lamborghininkkel :-), mert folyamatos a szembeforgalom, akkor nem az a megoldás, hogy átbújunk alatta, hiszen úgyis magasabb, mint a mi verdánk. Ergo buszsofőrünk esetünkben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés és súlyos testi sértés vádjával, vagy valami hasonlóval kell feleljen az igazságszolgáltatás előtt. És összeteheti a kezeit, hogy a srác megúszta ennyivel.

 • Funkyman

  Könyörgöm, ne hegyezzük már ki ezt is a bringás-autós ellentétre!
  Hogy tudnék-e mondani olyan szabálysértéseket, amik kimondottan jellemzőek a bringásokra? Igen. Tudnék mondani olyan szitukat, mikor majdnem elcsaptam egyet, mert fasz módon közlekedett? Igen.

  De attól még nem kell általánosítani, és ez a srác ott a videón teljesen szabályosan tekert.

 • Funkyman

  “Nem gondolják, hogy néha el kellene engedni a gyorsabb, méretesebb járművet?”

  Miért is kéne ezt gondolniuk?

 • Chris75

  “Nem gondolják, hogy néha el kellene engedni a gyorsabb, méretesebb járművet?”

  Pont ezt tette, és ezért nem az út közepén kolbászolt, hanem szépen a szélére húzódva tekert.

 • maria222

  Ha pedig valakit hibáztatni kell, akkor inkább a városvezetésre szavazok, akik egy ilyen “biztonságos” helyre (és még ezenkívül máshová) teljesen védtelen bicikliutakat telepítenek a semmiből. Ennél olcsóbban biztosan nem lehetett volna megoldani.

 • Funkyman

  Nem értem a problémádat. Vitézy Dávidka megmondta, hogy ez nem veszélyes. És amit ő megmond, az meg van mondva!

 • Kempelen

  Maria222! Egyetértek, az ilyen bringás sáv valóban nem nyújt védelmet!
  DE:
  A biciklistát nem a sáv ütötte el, hanem egy busz. Ez pedig emberi hiba
  A városban bringázni ilyen sávokon veszélyes, ezt szegény bringás is tudta
  A városvezetés ott sem volt a balesetkor, őket hibáztatni butaság

  Funkyman! Veled is egyetértek, de teljesen rosszul közelítesz. Ugyanis nem a sáv veszélyes, hanem a közlekedők!

 • v_sony

  Tisztelt hozzászólok. A videón látható a besorolási előjelző,( egy nagy kék tábla) arról leolvasható hogy a kerékpár úz elfogy és át kell sorolni a mellet lévő sávba.Ennek vannak szabályai amit ismerni kéne!!!!Régi kinai mondás bekezdj ki a busszal!!!

 • Funkyman

  0:40-nél látszik, hogy hol van vége a külön bringaútnak. Bőven-bőven a kereszteződés előtt. A sisakkamerás felvételen (1:36-nál) látszik is, hogy a bringás hátranéz, és besorol.
  Onnantól a busszal egy sávban vannak, és a bringás mindvégig teljesen szabályosan halad.

 • gic
 • vezess-admin

  Kedves Kommentelők!

  A témához kapcsolódó értelmes hozzászólásoknak örülünk, a másokat sértő kommenteket azonban változatlanul töröljük.

  További jó olvasgatást!

  Üdv,
  Vezess.hu

 • Rick4

  “öt nap az intenzív osztályán” Kinek az osztályán??
  “nyilvánosságra kerülése után jüöttek rá”
  “A BKV munkáltatói eljárást indított a buszsofőr ellen” A BKV a munkáltató, de az eljárás fegyelmi eljárás.

  Ilyen fegyelmi eljárást, és a hivatásáról való eltiltást mikor kap a vezess.hu-s firkász? Mert nyilvánvaló, hogy ő is hibázik, nap mint nap… Ja, most nézem, Norti jegyzi a cikket…

 • Pokol

  A felfestés szerint a kerékpár út jobbra,a járdára tereli a kerékpárost.A kerékpárosnak a járdán kellett volna folytatni az útját.

 • malacka10

  Azon az útszakaszon együtt lelet kerékpározni buszokkal. Kb 150m-rel előtte tábla engedélyezi. A buszos a szerencsétlen bringás mögött jött nagy sebességgel.Nálam ez egyszerűen gyilkossági kísérlet! Velem és a feleségemmel ugyanezt csinálta egy volánbusz a Stefánián. Szerinte rossz helyen voltunk. Kb 25 cm-re száguldott el mellettünk.

 • maliganhuligan

  Nem ismerem az adott helyet, de a videót többször megnéztem. Itt mindenki elveszik a szabályrengetegben, miközben ezt az esetet kéne megnézni, higgadtan, egyik félnek sem szurkolva (vagy a másikat előre elszidva).
  A következőket látom.
  1. A videó elején látszik az egyik kereszteződésben, mikor a forgalmi sávok nem egyenesen mennek, hanem ív van bennük, hogy a buszos rámegy a kerékpársávra, mellette meg egy bringás szintén jobbra húzódik, hogy ne menjen neki a busz. Tehát az a bringás figyelt, mi van körülötte, kivédte a szitut. Később ez a bringás simán ki tudja kerülni az út szélén álló fehér kisteherautót, a buszos nem nyomja neki, nem sodorja el.
  2. A srácot a buszos előzni kezdi, mert látja, hogy kereszteződés jön, tehát ott széles a hely, el tudnak férni (balról autók állnak a mellette lévő sávban). Csakhogy az előbb említett bringással ellentétben a srác nem húzódik jobbra. Sőt, előtte beszűkül az út! Ezért lehetnek ott korlátok, hogy az autósok ne parkoljanak a járdára, mivel az baromi széles.
  Az igazságügyi műszaki szakértő majd eldönti, ki volt szabályos, ki nem. Én annyit látok, a srác, ha akarta volna, ki tudta volna védeni a szitut (pl. anyázás helyett ráfékez,). Nálam ez ugyanolyan “versenybaleset”, mint múlt héten a Massa-Magnussen eset volt, ott Massa szívta meg, itt meg a srác.

Ritka Ferrarit emésztettek fel a lángok

Porrá égett egy korai Ferrari F40-es, az anyagi kár jelentős, az autó pótolhatatlan darabja az olasz sportkocsigyár történelmének.

Újabb hajmeresztő ötlettel állt elő a Tesla-vezér

Föld alatt utaztatná az embereket Elon Musk, amivel teljesen megreformálná a városi közlekedést. A dugók csökkennének és az emberek gyorsabban jutnának el a célhoz.

Meglepte leghűségesebb vevőjét a Lexus

100 évesen a 25-ödik Lexusát készült megvásárolni, ezért a japán gyártó egy igazán különleges darabot készített hűséges vevőjének.

300 km/h fölött hasít az új Alpina kupé

Bemutatta legfrissebb újdonságát az Alpina. A B4 S Bi-Turbo a BMW M4 költséges alternatívája.

F1: Ferrari kiütötte a Mercedest az időmérőn

A Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén a Ferrari “robbantott”, Sebastian Vettelé lett a pole-t, Kimi Räikkönen 2. helyével meglett a teljes első sor. A mercedeses Valtteri Bottas a 3., Lewis Hamilton szétesett.

F1: A Ferrari megint verte a Mercedest

A Forma-1-es Orosz Nagydíj utolsó szabadedzésén is határozott előnnyel verte a Ferrari a Mercedest, Sebastian Vettel a leggyorsabb, Lewis Hamilton csak a 4.

Nincs ma ennél menőbb Porsche az interneten!

Aligha létezik még egy ilyen Porsche 911 Carrera RSR 3.8-as a világon. Kívánatos patina, merész színek és 10 futott kilométer.

F1: Milliárdos veszteséget hoz a szabálymódosítás

A Force Indiánál a legkevésbé sem örülnek a versenyzői nevek és rajtszámok megjelenítéséről szóló szigorításnak, dollármilliókban mérhető veszteséget jelenthet az újítás.

Autógyári munkásnak állt a Facebook-vezér

Mark Zuckerberg a Ford dearbroni gyárában járt, ahol még a munkából is kivette a részét a Ford F-150-eseket előállító üzemben.

F1: Háromtizeden belül a Mercedes, a Ferrari és a Renault

A Nemzetközi Automobil Szövetség számításai szerint három gyártó erőforrása egyenlő szintre ért, csak a Honda van lemaradásban.

Így lopnak el pár perc alatt egy X5-ös BMW-t

Pár perc alatt lopnak nagy értékű autókat Angliában, a módszer végtelenül egyszerű.

F1: Vettel szerint kamuzik a Mercedes

Sebastian Vettel nem hiszi, hogy a Mercedes tényleg annyira lassú Szocsiban, mint péntek délután mutatták. A ferraris német szerint az időmérőre gyorsak lesznek Hamiltonék.

F1: Ecclestone átvágott minket!

A Maláj Nagydíj igazgatója, Razlan Razali kiosztotta Bernie Ecclestone-t és a Forma-1 új tulajdonosát is.

F1: Vettelék taroltak, a Merci nem bír a Ferrarival

Komoly munka vár a Mercedesre péntek este, ugyanis a Forma-1-es Orosz Nagydíj második szabadedzésén meg sem tudták szorítani az új szocsi körrekordot futó Ferrarit.

Ideje beszélnünk a felnik egyik legfontosabb jellemzőjéről

Gajdán Miklós autóbúvár szakkörének legújabb epizódjában a kerekek felé kalandozunk el. Vaskos téma, ezért az általános ismeretek ismétlése után főképp egy jellemzőre, az ET-számra koncentrálunk.

F1: Hamiltont felzaklatta a lábát elveszítő tini

Lewis Hamiltont nagyon megérintette Billy Monger doningtoni Forma-4-es balesete.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.