Így tanulhatsz vezetni

Vezetéstechnika*

Szerző: Hirdetés levél küldés 
Dátum: 2014.07.22. 06.00

“Lassan járj, tovább érsz” tartja a mondás. Ma, amikor egyre több szó esik a közlekedésbiztonságról, az autózás folyamatosan emelkedő költségeiről, akár újabb értelmet is

“Lassan járj, tovább érsz” tartja a mondás. Ma, amikor egyre több szó esik a közlekedésbiztonságról, az autózás folyamatosan emelkedő költségeiről, akár újabb értelmet is nyerhet az idézett népi bölcsesség: okosan vezess, (ugyan abból a pénzből) tovább érsz.


Míg a jogosítvány megszerzésének feltételei az elmúlt mondjuk harminc évben mit sem változtak – sőt, elhagyták a rutinvizsgát – addig a járművek száma az utakon a többszörösére növekedett. S noha az autóevolúció által rengeteg biztonsági funkció (a sok hárombetűs rövidítés: ABS, ASR, ESP, stb.) került be azokba, melyek célja, hogy segítsék a sofőrt, egyre gyakrabban egy nem kívánatos mellékhatással is találkozunk: a sok biztonsági elem elkényelmesíti, elsekélyesíti a vezetési tudást. Ha a jármű tudása nagyobb, mint a sofőré, akkor egy veszélyhelyzet esetén minimálisra csökken a tudatos elkerülés, az ?épp bőrrel való menekülés? lehetősége.

A jó vezetéstechnikai tréningek többsége mind a veszélyhelyzetek elkerülésére, azok megfelelő kezelésére, mind pedig a takarékos, gazdaságos vezetés elsajátításához is kínál elméleti és gyakorlati tananyagot, tréninget. Sokan kezelik szkeptikusan a felvetést, miszerint akár több tízévnyi, sok százezer kilométer levezetésével a hátuk mögött lehet nekik újat, hasznosat, meglepőt mutatni, aztán a “csúszós pályán” megtett első méterek után rögtön megváltozik a véleményük. Hamar kiderül, hogy az ABS, az ASR, meg a többi extra felszereltség nem mindenható, sőt, bizonyos értelemben még veszélyes is lehet, hiszen elaltatja a sofőr veszélyérzetét, láthatatlanul korrigálva a sok kis hibát, a nem ideális vezetéstechnikát. Valamint, a számítógépen megjelenített, a vezetési stílusra jellemző adatok, üzemanyag fogyasztási információk is sokkal beszédesebbek, hatásosabbak még “melegében”, egy-egy erősebb gyorsítás, helytelen lassítás után.


A gyakorlati tapasztalatok egyértelműen alátámasztják az ilyen tréningek hasznosságát. A résztvevők visszajelzései alapján, megfelelő járműkezeléssel akár 5 – 10 %-kal is tudták csökkenteni autóik üzemanyag fogyasztását, illetve magabiztosabban és helyesen tudják megoldani a váratlan forgalmi szituációkat. Veszélyhelyzetben is a sofőr vezeti a kocsit, és nem válik tehetetlen utassá.

Kinek ajánlják a tréninget? Nos, kiindulva a baleseti statisztikákból, a frissen jogosítványt szerzett – elsősorban – fiataloknak, valamint a már sok éve, rutinból-, de az évente csak egy-két ezer kilométert vezetőknek egyaránt. Egyszóval, szinte mindenki megtalálhatja egy ilyen képzésben a számára hasznos pontokat, amit aztán beépítve a járművezetési stílusába biztonságosabban, olcsóbban autózhat.

További információk!

Kommentek

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

Szégyen, ebből nagy baj lesz Vitézy szerint

Szégyen, lépkedünk vissza az időben – állítja Vitézy Dávid volt BKK-vezér egy óbudai buszsáv megszüntetéséről. Szerinte Budapest távolabbi pontjai is megérzik majd a rossz döntés következményeit egészen Kőbányáig.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autó a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

Csodaszép buszt vásárolt a BKV

Internetes hirdetés útján vásárolt 35 millió forintért ritka Ikarus 630-ast a BKV – írja a Blikk.

Arab uralkodónak öltözött Felipe Massa

Royal Family Massah – írta a családjáról készült fotó alá a brazil Forma-1-es pilóta.

Ilyen, amikor bosszút áll egy fa

Sivatag, közel-kelet, és egy útban lévő fatuskó. Utóbbit mifelénk is szokás autóval kirángatni, de mielőtt valaki neki állna a telken, nézze meg az alábbi videót.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.